Съобщение

Collapse
No announcement yet.

военно-исторически туризъм

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Арадото отдавна не е там... Както съм чел, още по Татово време е бил разглобен и изхвърлен, нали е "фашистки"... Чарковете стояли извън Варна, за щастие преди да бъдат пратени за претопяване, самолетът е бил спасен от създателите на музея в Пловдив и отново сглобен там. Затова сега си е в Пловдив.

Колкото за единствен - не е. Има още 2 броя. И двата са в САЩ, били са на един от немските кораби, които са прибрани от САЩ след войната... дали не беше Принц Ойген? Може и да греша... И най-вероятно са много по-добри от нашия, защото никога не са били обирани /този е останал без "часовници" още докато е във Варна бил.../, не са били варварски разчаствани, не са били 60 години под открито небе....
    На нож!

Comment

pereto написа
      хаиде и един компилиран т.Н. "Дръзки"
      Мдаа, това не е "Дръзки", а беше някакъв друг торпедоносец същия модел, обаче вече му забравих името кой точно беше. Но все пак е радостно че поне един от торпедоносците са запазили. Ако бяха запазили и някоя от подводниците...

Comment

kapitan написа
        Затова сега си е в Пловдив.
        Не е в Пловдив. Преди 5-6 години беше в музея на авиацията в Крумово. Сега - не зная.Помня, че германците предлагаха няколко милиона марки, за да го купят, но не им се отвори парашута. В най-скоро време ще намина натам, за да видя какво е дереджето....

TVV написа
        Мдаа, това не е "Дръзки", а беше някакъв друг торпедоносец същия модел
        "Смели"???
        Last edited by ; 16-06-2005, 02:08. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

В Крумово е! Още си го пазим завалийчето!
          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

В Крумово е, в откритата експозиция, на централно място.

А историята на корабчето е следната: в края на войната целият ни флот, включително тези отживяли времето си ветерани, са били отмъкнати от СССР. 50-те години корабите ни са били върнати - в трагично състояние, по преките наблдзения на един познат морски офицер, били са нещо по-лошо от кочини, не знам руските моряци как поддържат реда и чистотат на своите кораби, но нашите били по-мръсни и неподдържани от азиатски джонки...
            Както и да е, торпедоносците, тези ветерани от Балканската война, служат и през 50-те, макар и само като артилерийски цели - закотвени, а отгоре опъната вертикално голяма мрежа, с цел на нея.
            После в един момент гигантът Стомана се оказва гладен. От цялата страна неистово се събира скрап, за да заработи комбинатът. Четирите корабчета са извлечени на сухо и нарязани, даже май почва и извозването на метала...

За щастие, в този момент се намесва един морски, забравих му името. Пради историческата важност на Дръзки, успява да спре претопяването. От четирите, успява да събере едно цяло корабче - проблем няма, тъй като те са напълно еднотипни. За щастие, запазени са оригиналните табели на Дръзки и оригиналният димоход с дупката от прочутата битка. Така че това е Дръзки... но е и останалите 3... Абе 4 в 1
            На нож!

Comment

Бункерите

По информация на военни и ентусиасти около Варна е Бъкало от Бункери -и на север и на юг аз като малък съм виждал в района на Джанавара (след аспарухов мост преди Аспарухово(по точно в началото му)в дясно и после пак в дясно е единия. В гората в района имоало още но не съм ги виждал чувал съм и за други но не мога да ги локализирам още, но ще се заема по-сериозно щом има интерес! А този втория бункер които пуснах е именно онзи които си намерил край делфинариума(поне не е много далече-около 1-2 км)но е така скатан че не може да бъде открит ако спецялно не го търсиш!Което може би е добре имаики пред вид че другите които се виждат бавно ги разсипват-например един които е непосредствено до рибарския плаж служи за оснава на некъв чалга бар-кафе-картовки-капанче "АДЛЕР"и е трудно разпознаваем поради боята зазиждането и пристрояването!!! срамота!Има едмо бомбоунюбежище с интересна форма което смятам да снимам дано още да е там , но сега си взимам творческа ваканция за 7 дни -вероятно после ще пусна пак...
              ТБТ

Comment

TVV написа
                Навътре от брега? Интересно.
                Било е граница 1918-40 година, не го забравяйте!
                http://www.bukvite.com

Comment

да завърша темата

портата на 8ми приморски полк строена мислиа 1938година
                  Attached Files
                  ТБТ

Comment

Working...
                  X