Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Опазване на собствените ни деца, от собствените ни оружия!

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Опазване на собствените ни деца, от собствените ни оружия!

    Много е добре да помислим, колкото се може повече мозъци, по този ужасен проблем, тъй като повечето "милитаристи" от нас, като деца са минали по тоя път и са имали късмет да оцелеят, знаят за какво става дума. Истината е, че мъжко дете не мирясва докато не допипа на воля оружието, което знае, че е на една ръка разстояние, макар, че то може да е заключено с три катанеца и пет похлупака. Лично аз се притеснявам за моят малък син, защото повечето играчки, които съм му купувал са достатъчно приближени пластмасови копия на истински гън-ове, знае как се сменят пълнители, как се пълнят патрони, зарежда, мери ... Аз вече нямам зачислен патлак, но дядото и вуйчото са още пищовлии, а и живеят в съседен апартамент, където често вършее синчето. Патрони чат-пат и аз намирам разпилени под хладилника и по мебелите от вуйчото, за което постоянно го кастря. Двете метални каси с анкер-болтовете на стените вършат работа донякъде, но не съм много сигурен, че моето гяволе няма да издебне момента в който дедото или вуйчото ще са в банята и ще им пребърка завчас джобовете за връзката с ключовете. Като се знам себе си какви съм ги вършил на неговата възраст - тръпки ме побиват, а е известно дето крушката не падала по-далеко от чвора.

    Забравих да добавя, че дори колекцията от стари ръждилници е много опасна, защото изкушението да "гръмне" с някой от "тъпкачите" за детето е много голямо. Ще свие шепа ловджийски барут ако му прилегне отнякъде или ще си настърже барута от стек с кибрити, а ако е с афинитет към химията, може да експериментира в забъркването на взривоопасни каши. Аз лично съм пробвал да си правя барут по стари рецепти - добре, че не постигнах кой знае какви резултати. Като неподозирана опастност ще посоча богатите библиотеки с подробна информация за оружието и боеприпасите, които всеки от нас "милитаристите" притежава в дома си.
    Last edited by Старши бандит; 08-06-2005, 16:23. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
    вагабонт от запаса

    #2
    Аз имам няколко сейфа за по-скъпите оръжия; останалите са в шкаф, който се заключва. Патроните, естествено, са отделно. Нищо не се показва на децата, нищо! Като поотраснат, тогава.

    Тук, в САЩ, сме почти принудени да използуваме сейфове. По закон, ако оръжието не е съхранявано добре, бъде откраднато и с него бъде извършено престъпление, оригиналният собственик също носи наказателна отговорност. Освен това на застрахователните компании не им се нрави идеята за свободнолежащи пушки и боеприпаси. Когато застраховах колекцията си, това бе един от въпросите - как и къде се съхраняват.

    Качвам една снимка на сейф от мой предишен пост. Дружески съвет - ако ще купувате сейф, купете най-големия. Иначе ще стане като моето, един, втори...По-евтино е ако се купи един голям - за 96 пушки, например (има такъв стандарт тук) отколкото два-три по-малки. Скъпи са, но помислете по следния начин - колко струват ненужните тревоги и болки? Колко бихте платили за да ги избегнете?
    Attached Files
    Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
    A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

    Comment


      #3
      .
      Last edited by ; 22-03-2006, 06:59.

      Comment


        #4
        Напълно си прав за правилното обучение и възпитание. Обаче, моите деца са прекалено малки за каквито и да са обяснения. По-нататък пък неизбежно ще развият лоши навици вследствие игра с детски пушки и пистолети - импулсът обязателно да се натисне спусъка без да се мисли. Аз самият дълго се борих с този си навик от детско време. Като поотраснат, ще ги закарам на специално обучение, което се организира от местните стрелкови клубове с помощта на шерифския отдел. Нали затова плащам данъци и участвам в благотворителни акции на Илинойската полиция и Националната Оръжейна Асоциация (NRA).

        Моите касите са с шифър, не с ключ; децата доста трябва да пораснат, преди да могат да го "кракнат". Патрони в каса и затворено пространство не дръж - създава се опасност от взрив в случай на пожар. Съветът е от бивш пожарникар, сега преподавател във Fire Research Institute в университета, в който работя. Заключени - да, но не в условия, които водят до високо налягане при изгаряне на ВВ. Ти всъщност си виждал как си съхранявам патроните. Ако се подпалят, ще направят пук-пук-пук, но няма да има взрив.
        Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
        A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

        Comment


          #5
          Майката му е комбинация - да му се покаже, да го пипне, да го подържи и т.н., после да се обясни много внимателно и сериозно и с много привличане на вниманието, че засега няма да може да ги пипа само.
          След което да се приберат с 10 ключа и да му се купуват играчки.
          Ключовете от сейфа - самите те трябва да са на недостъпно място. Ако пък има и шифър няма как да отвори.

          Comment


            #6
            @Nick: Ти откога не си в България? Тук тези неща, за които говориш, са чист полет на желанието и най-вече на фантазията. Какви бронирани сейфове за 96 пушки с шифри и банкови брави? Ние тук обикновено слизаме в мазата, режем на гилотината 3мм ръждясала ламарина, цър-пър с електрожена, малко винкел по ъглите за армиране, с баданарката намазваме малко блажна боя отгоре и ей го сейфът е готов! Изумително съорижение се получава... ))
            вагабонт от запаса

            Comment


              #7
              Е, помня много добре как стават нещата в България. Аз самият на времето сам си остъклих терасата (на приятели също), направих желязна врата за нашата секция на мазето, какво ли още не!

              Аз и тук майсторя някои неща, ама не защото е по-евтино или ги няма, а за разнообразие, сърбят ме ръцете понякога. И сейф мога да направя, ама нито ще е по-евтино, нито по-хубаво, нито по-бързо. Как ги знам тези неща? Ами доста време работих в строителни компании като специалист по оценка, анализи и планиране на проекти. Имах достъп до всевъзможни материали (не безплатно, разбира се) и машини. Знам кое колко струва, откъде се поръчва, за какво става. Ама в кой век сме, че сами да си правим всичко? Ефективност без специализация няма, сам знаеш.
              Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
              A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

              Comment


                #8
                Nick написа
                ....... Ама в кой век сме, че сами да си правим всичко? Ефективност без специализация няма, сам знаеш.
                Ама ние още сме си в другия век... :mhehe: :mhehe: :mhehe: В интерес на истината, все повече българи спряха да правят тези мамунски изпълнения, щото от работа на работното място, време и дъх не им остава, а и стария матриал по мазетата се попривърши, пък от работата няма чалъм вече да се краде, щото чорбаджиите са много зли и бият. При нас ефективността е толкова ниска, че от една специалност не можеш нормално да се издържаш. Иначе знам: "ефективност без специализация няма" и затова изкарах две висши, с по две специалности - сиреч съм четворен специалист!!! :mhehe: Разбирам те, но ти говориш за нормални хора, в нормална държава... :mhehe: :mhehe:
                вагабонт от запаса

                Comment


                  #9
                  Много интересна тема. Моето мнение по въпроса-защото и аз чакам дете-е , че от малко то трябва да бъде научено на правилно боравене с оружието. Бавно и полека. Нека да му се даде първо едно Булдоче-мъничко-да му се покаже как се разглобява и почиства и как се сглобява. После да му се обясни, че с това нещо шега не бива-то отнема живот. Като поотрасне детето да се заведе в стрелбище да му се даде да гръмне с истниски пистолет . То в първият момент ще бъде впечатлено от звука и отката и точно тогава трябва да му се боясни, че това което го дават по филмите е измишльотина.
                  Абе трябва да има подход. Трудно е!Ужасно е трудно в днешно време да се обясни на едно дете, че оръжието е много опасно нещо. Пс-тата буквално"е...ха" майката на морала. Не може едно 4 годишно дете да седи пред монитора, който се е превърнал в прицел и да стреля постоянно по хора, които от мощният боеприпас буквално се разпадат на кървава маса пред мерника. И кажете ми Господа, как ще възпиташ едно такова дете да не подръжава на тези глупави игри?
                  Трудно е!
                  Значи първо обезопасяваме колекцията си-на всички болтови пушки правим скъсени игли , като допълнително слагаме месингова тапа в патронника.
                  Капсулното оружие в този случай се явява много по-страшно от т.нар. съвременно такова. Ако имаш Манлихер М95 и детето ти има шепа барут-то не може да гръмне.Но ако набара капсулното или кремъчното оружие, белята ще стане. Затова аз ще подменя пистоните на капсулното ми оружие със запушени такива, а кремъчното оружие и аз самият незнам как да обезопася.Ако скрия кремъкът или махна бойната пружина-детето пак може да възпроизведе изстрел, като доближи запалена клечка кибрит или нагрята тел до подсипа във ваничката.
                  И не на последно място ние самите трябва да бъдем пример за нашите деца. Много са случаите , когато по време на веселба като вкараме две-три ракии или нещо от сорта да вадим историческото оружие и да стреляме-това е простотия според мен. По-добре да гръмнем две пиратки отколкото да подтикваме нашите деца да ни подражават!
                  То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

                  Comment


                    #10
                    Парабелум, дръж се сполучливо, бе! Не пипай пушките, ами си купи сейф, ти поне си в САЩ. Следи сезонните разпродажби в Lowes или Dicks и можеш да си купиш много свестен сейф за 22 пушки под $400+данък. Може и онлайн, ама доставката е много скъпа заради тежината.

                    Освен това има и много по-евтино решение - trigger locks. Заключваш спусъците и край. От четири години всички оръжия, купени от дистрибутор или голям дилър идват с безплатни заключалки по закон. Аз, естествено, веднага ги хвърлям на боклука, защото се отварят с поглед. Обаче аз ти предлагам специализираните, качествените ключалки, които можеш да купиш от Brownels, Cabela's и други спортни магазини. Има и ключалки за затвори, направи search и си харесай нещо подходящо. Не скопявай оръжието, не те ли е жал?
                    Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                    A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

                    Comment


                      #11
                      Nick написа

                      Освен това има и много по-евтино решение - trigger locks. Заключваш спусъците и край. От четири години всички оръжия, купени от дистрибутор или голям дилър идват с безплатни заключалки по закон. Аз, естествено, веднага ги хвърлям на боклука, защото се отварят с поглед. Обаче аз ти предлагам специализираните, качествените ключалки, които можеш да купиш от Brownels, Cabela's и други спортни магазини. Има и ключалки за затвори, направи search и си харесай нещо подходящо. Не скопявай оръжието, не те ли е жал?
                      Това е също решение на проблема. А колкото до скопяването на оружието-то почити 90% ми попада скопено от такава ръжда, че няма да ме заболи сърчицето ако направя на струга една нова скъсена игличка
                      То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

                      Comment


                        #12
                        .
                        Last edited by ; 22-03-2006, 06:58.

                        Comment


                          #13
                          Колкото и да го пазиш детето, ако го влече пироманията, както мен на времето, то или ще си прави бомбички и ще забърква смеси с другарчетата си, или ще иде в магазина и ще си купи най-разнообразни фойерверки, така че най-ефективно както казва Valo, е ограмотяването от най-ранна възраст. Забрани и ключалки не помагат, така че детето поне трябва добре да знае какво да прави, за да не се нарани. Пък и като му даваш да си погръмне достатъчно често, в един момент то ще свикне да го прави само в твое присъствие и няма да го "сърбят ръцете" когато те няма.

                          Comment


                            #14
                            Педагогията на чорбаджи Марко, а? Ама спомнете си, че сандъкът с парите е заключен и ключът е винаги у бай Марка!

                            И аз, и брат ми бяхме и сме "пиромани" и още имаме белези от експериментите си. Как да си опазим децата? Наистина е сложно и жена ми непрекъснато ми дава зор да ги махна "тези пушкала". Ех, освен як ключ и дълбока засекретеност поне до 1-ви клас, друга възможност не виждам. В миналото са вечерите пред телевизора, седейки на дивана и галейки поредната пушка-фаворит под насмешливия поглед на съпругата...
                            Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                            A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

                            Comment


                              #15
                              Колкото и странно да ви звучи-аз никога не съм си падал по пироманията! Като бях малък не съм имал афинитет да стрелям и да правя самоделки.Моята цел беше друга-да имам старо оружие и да му се радвам.Незнам откъде ми е втълпено това, но винаги когато дядо ми ме е водел в Самоводската Чаршия във Велико Търново, щом видех работилницата на дядо Героги Ръцев сърцето ми е започвало да бие като лудо-искал съм винаги да притежавам точно тези същите оружия, които той поправяше и събираше........
                              Явно съм се родил сбъркан !
                              То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

                              Comment

                              Working...
                              X