Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Mannlicher Carcano

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Mannlicher Carcano

Някой може ли да ми даде малко сведения, на прост и достъпен език / в нета е все със сложна терминология.../ за тази пушка ?
    И най-вече, може ли тя да бъде презаредена и да се стреля 3 пъти в рамките на 8 секунди ?

Мерси
    "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
    Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Манлихер-Каркано е магазинна пушка болтов надлъжно пълзящ затвор, с магазин за 6 патрона, който се зарежда с патронна тенекийка. За да се презареди е нужно ръкохватката да се завърти нагоре на 90 градуса, да се издърпа назад, да се върне напред и да се завърти надолу на 90 градуса. Теоретично е възможно това да стане три пъти за осем секунди, но практически да се дадат три изстрела без да се губи мерната линия за това време, може да стане само ако стрелеца е супер виртуоз... Понеже се досещам за какво питаш, по въпроса аз съм скептик.

Comment

mellisa написа
      Някой може ли да ми даде малко сведения, на прост и достъпен език / в нета е все със сложна терминология.../ за тази пушка ?
      И най-вече, може ли тя да бъде презаредена и да се стреля 3 пъти в рамките на 8 секунди ?

Мерси
      Някои хора монтират на тази пушка /или карабина/ и оптически прицел. При стрелба с него, е много трудно за 8 сек. да се произведат 3 ТОЧНИ изстрела, поради спецификата на стрелба с оптика.

Comment

mellisa написа

Мерси
        Ли Харви Осуалд, Кенеди и Каркано, значи?

Има много материал по въпроса, но ще бъда кратък - абсолютно възможно е без да си супер стрелец. Максималното разстояние до целта, по която Осуалд стреля е 72 ярда. Три изстрела за 8 секунди изискват само две презареждания (времето тече след първия изстрел). Пушката е била с оптичен мерник. Осуалд има отлични оценки по стрелба в Marine Corp (морската пехота), където е служил. Следователно, следните условия са налице:

1. Обучен стрелец.
        2. Близко разстояние.
        3. Оптичен мерник.
        4. 8 сек. за 2 презареждания и два изстрела (отново, времето се измерва след първия изстрел, затова две, а не три презареждания) - лесно, дори аз го правих при експеримент. Тук показваха филм с възстановка на КГБ - напълно си е възможно да се произведат тези изстрели и да се улучи целта от това разстояние. Освен това вторият изстрел на Осуалд (или който там е стрелял) не улучва - какъв ти супер стрелец?
        5. Неголямо ъглово преместване на целта.

На тези, които им е интересно, препоръчвам доклада на комисията Уорън (The Warren Commission Report). Ходил съм на мястото на атентата 6 пъти (живеех сравнително близо в съседния щат), гледах през прозореца, от който са дадени изстрелите, ходих по района - много интересно!

Слабото място на теорията, че Ли Харви Осуалд е убиецът (единственият) е другаде, а не във възможността/невъзможността да се порази целта от това разстояние за това време. Но това е дълга история; препоръчвам доклада на Уорън за това. Ако се нуждаеш от допълнителни данни, мога да изровя още - ама какво точно те интересува, докладът е много хиляди страници?

Италианско оръжие и тази пушка се обсъждат тук:
        http://personal.stevens.edu/~gliberat/carcano/ - най-добрият сайт.

http://www.gunboards.com/forums/forum.asp?FORUM_ID=17 - за италианското оръжие въобще, Каркано в частност.
        Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
        A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Здравей Ник!
          Както винаги, много си изчерпателен. Два изстрела /презареждания/и единия на вятъра - така става.

Comment

Доколкото знам, изтрелите са били 3, а не 2.

А питам не защото смятам да навлизам в детайли /опазил ме бог!/ в тази история, а защото е едно от парчетата на пъзела, което не познавам добре. Исках да съм наясно точно с този технически аспект. А слабите места са много, не само на едно.

Мерси за помощта и отговора
            "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
            Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

mellisa написа
              Доколкото знам, изтрелите са били 3, а не 2.

А питам не защото смятам да навлизам в детайли /опазил ме бог!/ в тази история, а защото е едно от парчетата на пъзела, което не познавам добре. Исках да съм наясно точно с този технически аспект. А слабите места са много, не само на едно.

Мерси за помощта и отговора
              Изстрелите са три. Обаче 7-8 секунди (7.2 секунди според анализа на филма на Запрудер) е времето за останалите два изстрела, защото изстрел номер едно е при Т=0, както казваме ние инженерите. Съгласно комисията изстрел номер 1 попада в плешката и излиза през гръкляна, изстрел номер 2 не улучва нищо (дори колата, което е много странно) и изстрел номер три улучва главата на Кенеди.

За съжаление, т.нар. "обществено мнение" по въпроса в момента е формирано въз основа на филма JFK - тенденциозен и повърхностен боклук с претенции за историческа истина. Фактите, колкото и да не пасват на нечия предубедена теория, са в доклада на Уорън. Преди да се направят каквито и да са изводи за "възможно", "вероятно" и т.н., трябва да се изучи гореуказания доклад.
              A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

чудясе защо този човек се е спрял точно на Каркано толкове по свесни пушки има а тои Каркано . и със кои от всичките калибри е била въпросната му пушка .

Comment

opalcenec написа
                  чудясе защо този човек се е спрял точно на Каркано толкове по свесни пушки има а тои Каркано . и със кои от всичките калибри е била въпросната му пушка .
                  Пушката e Каркано Модел 91-38, произведена в Терни Арсенал през 1940 г., номер С2766, кал. 6,5х52. Klein's Sporting Goods, дистрибуторът на пушката я предлага с евтин японски оптичен мерник 4х18 - и това е моделът, който Ли Харви Осуалд купува (според ФБР).

Никога няма да научим защо точно Каркано. По всяка вероятност, ниската цена и достъпност (купена е по каталог за $17.50) А пушката си е много хубава - какво не и харесваш? С малкия си калибър е просто идеална за целта. Аз имам Каркано Мод. 1941, много е приятна за стреляне - слаб откат, настилна траектория, добра ергономика. Единственото неудобство са скъпите патрони; доколкото знам само "Први Партизан" в Сърбия ги произвежда в момента. Но това е сега, а по времето на Кенеди са били почти даром.
                  Attached Files

Comment

Е явно е заради ниската цена и начина по които можеш да я закупиш . И аз лично имам каркано но я поставям много слет такива пушки като Маузер , Мосин , Малинхер -М95 и други . Но всичко е въпрос на лични претпочитания .

Comment

M95 има много сериозен откат в сравнение с карканото. Иначе където пипне няма нужда от повторение :-)

Ако зависеше от мен бих избрал k98 или m95, но това е днес, тогава ситуацията е била различна.

Кирилицата е препоръчителна.
                      М.
                      Last edited by mellisa; 24-05-2005, 11:26.

Comment

krasy123456 написа
                        M95 има много сериозен откат в сравнение с карканото. Иначе където пипне няма нужда от повторение :-)

Ако зависеше от мен бих избрал k98 или m95, но това е днес, тогава ситуацията е била различна.

Кирилицата е препоръчителна.
                        М.
                        Склонен съм да твърдя, че Карканото има по-силен откат от М95 и по-рязък звук.
                        По-силният откат се дължи на факта, че в първите две трети от цевта шестте нареза вървят праволинейно и чак в последната една трета те се завъртат. Именно на това се дължи по-силният откат на Италианката.
                        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Parabellum написа
                          Склонен съм да твърдя, че Карканото има по-силен откат от М95 и по-рязък звук.
                          По-силният откат се дължи на факта, че в първите две трети от цевта шестте нареза вървят праволинейно и чак в последната една трета те се завъртат. Именно на това се дължи по-силният откат на Италианката.
                          По-рязък звук -да, защото дулната скорост на газовете е вероятно по-висока при Каркано. Но за отката не си прав. Мога да ти напиша формулите, които изчисляват отката ако искаш. Накратко, откатът е резултат от следните два процеса:
                          1. Преместването на центъра на тежестта на системата оръжие-куршум-барутни газове вследствие движението на последните два компонента при изстрел.
                          2. Реактивният ефект на газовете, напускащи цевта след куршума.

Зависимостите са, грубо казано, следните:
                          1. Колкото е по-тежък куршумът, толкова е по-силен откатът.
                          2. Колкото е по-високо остатъчното налягане на газовете, толкова е по-силен откатът. Последният процес се оптимизира чрез скоростта на изгаряне на барута и затова има пистолетни (с по-бързо изгаряне в къси цеви) и пушечни (с по-бавно изгаряне в дълги цеви) барути. Карабината М95 има доста по-силен откат от пушката М95 по тази причина - цевта е по-къса и остатъчното налягане е съответно по-високо. Съответно, дулните спирачки компенсират ефект номер две и намаляват отката.

Трябва да се допълни, че възприятието за откат е до известна степен субективно и се влияе от това как прикладваме, от ергономиката на приклада и от личните качества на стрелеца. Нарезите не влияят по никакъв начин на отката (тези, които описваш се наричат прогресивни нарези).

Как си с физиката? Ако се интересуваш от вътрешна и външна балистика, за начало препоръчвам книгата на генерал Джулиан Хатчер "Hatcher's Notebook" - много достъпно са изложени.

Comment

.
                            Last edited by ; 21-03-2006, 18:02.

Comment

Основното, което има значение за силата на отката, е съотношението маса на куршума/ маса на оръжието, колкото е по-голямо то като стойност, по-силен е отката, но другото, което е важно, е въртящия момент, т.е. рамото на силата, а то зависи от ъгъла между цевта и линията на прикладване. А иначе - стрелял съм и с къса М95, и с Каркано, нашенката рита като кон, в сравнение с италианката, ама на италианското звука е отвратителен.

Comment

Working...
                              X