Здравейте, имам нужда от помощ за идентификацията на една униформа. Според мен, трябва да е от царско време, щото копчетата са си "царски", при това от по-стария тип, без ръб и рипс /пък и очевидно са си оригинално там/. Отвътре има някакви печати с качество, размери или нещо подобно, не знам, но най-отгоре пише М.В. /Министерство на Войната?/, Главно Интендантство. За съжаление пагоните са отрязани, иначе датирането щеше да е по-лесно - но все пак си личи, че са били на червена основа. Допускам, че може да е танкистка униформа, тъй като германците имат подобна кройка за танкисти.... ама може и всякакъв друг род войски да е...Някакви идеи, какви войски може да е това нещо?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Помагайте за една униформа....
Collapse
X
-
Чак сега видях тази тема :1087:
Никакъв спец не съм за жалост, но благодаря за оценката
В момента не мога да дам точен отговор за униформеното яке на Капитана, но съм почти 100% сигурен, че това не е военна униформа.
По-скоро ми се струва, че трябва да се търси около паравоенните младежки организации от онова време... но съм бос по темата. Зная, че униформи са носили "Родна защита" (1923-1944) и "Бранник" (1941-1944). На "Родна защита" едва ли ще да е. Те са носили черни ризи с бели кантове (като черноризците на Мусолини), за якета - не знам..., но и да са имали, едва ли ще са били изработвани от военното интендантство - организацията не се е ползвала с открита подкрепа от властта, а след 1934 г. официално е забранена.
По-вероятно да е бранническа. "Бранник" е била масова, военизирана младежка организация под официалната опека на военното министерство. На членовете са били давани униформи (зимни и летни) в кафяв и сивозелен цвят. Има система от пагони и отличителни знаци. Много източници твърдят, че сума ти младежи са се записвали в "Бранник" заради униформите - не само, че това са си безплатни дрехи в онова сиромашко време, но и заради атрактивните младежки кройки (каквато е на показаното яке).
За съжаление на снимките с бранници, които аз съм виждал, такова яке няма, но твърде малко снимки съм виждал... И продължавам да си мисля, че в тази насока трябва да се търси идентификацията на униформата.
P.S. Имаше един филм - "Черните ангели". Та там при една от акциите преоблеченият като бранник комунистически терорист като че ли беше с нещо подобно... Не помня. Ако някой има филма - нека погледне. Не че е достоверен източник, но все пак..."ДОЙДЕМ ЛИ НА ВЛАСТ, ВСИЧКИ ХОРА ЩЕ БЪДАТ СВОБОДНИ И ВСЕКИ ЩЕ ИМА НАЙ-МАЛКО ПО ТРИМА РОБИ..."Предизборна програма
Comment
-
трудовак написаВ момента не мога да дам точен отговор за униформеното яке на Капитана, но съм почти 100% сигурен, че това не е военна униформа...
Униформата е военна. Обр. 1937 г. Скиорско яке. Много рядка! В българската армия е имало незначителен брой пехотни части, специализирани като скиори в зимни условия. Въпреки това са били с униформени екипи - яке (показаното - с пагони и петлици, червено приборно сукно), клин и кепе с козирка и наушници, като на броневаците.
Надявам се, че с горните дрънканици не съм подвел някого."ДОЙДЕМ ЛИ НА ВЛАСТ, ВСИЧКИ ХОРА ЩЕ БЪДАТ СВОБОДНИ И ВСЕКИ ЩЕ ИМА НАЙ-МАЛКО ПО ТРИМА РОБИ..."Предизборна програма
Comment
-
Дребнав дъртак! :p
Значи, въпросът все пак си остава открит... Видях я аз онази в музея, но не е същата. И материята е по-друга, и кройката е малко по-различна. Пак си е такъв тип, но има и разлика. Така че моята или е пак за скиорите, но по-късен тип, не 1937, или е за някакви съвсем други войски... Ще видим, рано или късно ще се разбере!На нож!
Comment
Comment