Съобщение

Collapse
No announcement yet.

УНИФОРМИ В БНА 1968

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

УНИФОРМИ В БНА 1968

Малко соцносталгия...
    В албума към "Правилата..." са представени всички разновидности на униформите в БНА, утвърдени през 1968 г., както и отличителните знаци (пагони, петлици, вензели) и пр.
    Ако представлява интерес, мога да пусна част от книгата. А ако някой се интересува от нещо конкретно, нека просто да каже.
    Attached Files
    "ДОЙДЕМ ЛИ НА ВЛАСТ, ВСИЧКИ ХОРА ЩЕ БЪДАТ СВОБОДНИ И ВСЕКИ ЩЕ ИМА НАЙ-МАЛКО ПО ТРИМА РОБИ..."
    Предизборна програма

Пускай, пускай всичко-пагончетата също.
    Да те питам-имаш ли старите пагончета от преди 9-ти на книжка?
    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Parabellum написа
      ...имаш ли старите пагончета от преди 9-ти на книжка?
      За съжаление не. Имам само едно Ръководство за унтер-официри от 1892 г. с рисунки на пагоните от 1888 г. и страниците с пагони от руската книга, които пуснах. Тебе какво конкретно те интересува?
      Attached Files
      "ДОЙДЕМ ЛИ НА ВЛАСТ, ВСИЧКИ ХОРА ЩЕ БЪДАТ СВОБОДНИ И ВСЕКИ ЩЕ ИМА НАЙ-МАЛКО ПО ТРИМА РОБИ..."
      Предизборна програма

Comment

Давай, давай всичко, ако може!

Comment

KG125 написа
          Давай, давай всичко, ако може!
          А-а-а! Всичко не може!
          Но ако имаш предвид книгата - полека-лека ще я пусна. Сканирането ми отнема много време, а не винаги разполагам с такова...
          Attached Files
          Предизборна програма

Comment

12-14
            Attached Files
            Предизборна програма

Comment

E, каквото може! Сканирането е затруднително нещо, но пък е интересно.
              По-късно ще трябва да са ги сменили тия форми пак. През 80-тте сякаш не бяха баш такива (?)

Comment

Мен ме интересува дали след ПСВ има промени в пагоните ни и ако има какви са те.Ако знаеш и ми разкажеш много ще съм ти благодарен.
                Бас ловя, че ако попиташ някой от потребителите ни да изреди званията то редник нагоре в БА преди 9 септември няма да може-включително и аз самията.Някак си тази тема винаги е била пропускана.
                То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Те офицерските чинове се напълно ясни, а подофицерските са малко неясни - например, какво беше там... офицерски кандидат - от кога до кога съществува. Или пък "уредникъ" - къде точно се разполага, преди кой и след кой чин, и от кога до кога съществува...

А пагоните се променят доста - стават все по-малки. Най-малки са от края на 30-те и ВСВ. Лесно се проследява по снимки, а по развине устави и заповеди би могло да се проследи точно от коя дата стават промените... Ама трябва човек да има време да отиде да се рови

а това може и да е пускано вече, от някаква западна книга от началото на 80-те е.
                  Attached Files
                  Last edited by kapitan; 13-04-2005, 10:35.
                  На нож!

Comment

Капитанчо, това да не е от книгата на Ендрю Моло с униформите и пагоните на всички страни участвали във ВСВ?

Comment

Кажи ми да ти кажа Ненам....
                      На нож!

Comment

Е откъде си набарал тогава туй?
                        Аз книгата я имам за това питам. Ако и ти имаш сме едни от редките притежатели на това бижу. (Сори Елемаг, знам че това е твоя емотикон обаче и аз искам да съм гъзарче 2 минути)

Comment

Книги? :aaa: Ти си голема разкопка бе, аз букви чета само на монитор :mhehe: :mhehe: Немам я, ето от тук е... хм... взаимствано :nut:

На нож!

Comment

Страхотна страница капитане. Мерси че я share-на. :tup:

Comment

kapitan написа
                              Те офицерските чинове се напълно ясни, а подофицерските са малко неясни - например, какво беше там... офицерски кандидат - от кога до кога съществува. Или пък "уредникъ" - къде точно се разполага, преди кой и след кой чин, и от кога до кога съществува...
                              „Подофицерите са гръбнакът на войската за запазване на духа, устрема и устойчивостта й.”

Званията им, доколкото зная, са били следните:
                              До 1880 г. младшите командири се наричат по руски образец унтерофицери.
                              За един кратък период (1880-83) младшите унтерофицери се наричат „капрали” (в артилерията „младши фойерверкери”), а старшите – „сержанти” (в артилерията „старши фойерверкери”).
                              В източнорумелийската милиция (до 1885 г.) подофицерското звание е „сержант-майор”.
                              От 1883 до 1907 г. в Българската войска се връща названиено „унтерофицер”.
                              Звание „запасен кандидат-офицер” (според Закона военните тегоби от 1897 г.) се дава на войници с висше образование, които полагат специален изпит и ако го издържат се уволняват по-рано с това звание.
                              Званието офицерски кандидат се появява в БА през 1907 г. Дава се само на завършилите Школата за запасни подпоручици, Военното училище, Военноморското училище.
                              С издаденото през 1907 година „Положение за подофицерите в Българската войска” се въвежда названието „подофицер” (дотогава „унтерофицер”).
                              От 1907 г. подофицерските чинове са:
                              Младши подофицер,
                              Старши подофицер,
                              Офицерски кандидат (портупей-юнкер),
                              Фелдфебел.
                              След ПСВ, към края на 20-те се въвежда званието „кандидат-подофицер” (за срочнослужещи войници, завършили школи), а подофицерите не се делят на младши и старши:
                              Редник,
                              Ефрейтор,
                              Кандидат-подофицер,
                              Подофицер,
                              Фелдфебел,
                              Офицерски кандидат (портупей-юнкер).
                              Тези звания се запазват до към 1950 г., когато е въведена съветската система.
                              През 30-те години се появява названието „уредник” за фелдфебели, но общо взето не успява да се пребори с традицията, използва се кратко време и след 9.септ., след което е заменено със „старшина”.
                              През 40-те год. във Въздушните на Н.В. войски се въвежда званието "заместник-офицер" (1, 2 и 3 клас).
                              Във Флота до 1950 г. фелдфебелите са „корабници”, а има и едно допълнително междинно звание – „кондуктор” (между подофицерските и младши офицерските, но не е равно на офицерски кандидат), редниците, както е известно, са „матроси”.

KG125 написа
                              По-късно ще трябва да са ги сменили тия форми пак. През 80-тте сякаш не бяха баш такива (?)
                              Точно така. Още в началото на 70-те тези униформи се порменят. Кройките и реда за носене остават общо взето същите, но се въвежда цветът "каки" за общовойсковите, а за ВВС - тъмносиния. За войниците се въвежда прознично-парадна униформа (носеше се доскоро: прав панталон, куртка, риза-яке с вратовръзка, фуражка, двуреден шинел с колан, половинки обувки кафяви). При офицерите се премахва празничната и се въвежда нова парадна - с черни панталони и морскозеленикави сака.
                              След 9 септ. общо взето униформите се менят на 10 години (1947, 1957, 1968...) Проблемът е, че това никога не става от раз. Винаги има по-дълъг или по-кратък период на доизносване и на униформи от стария образец. Тези, който пускам, са регламентирани като правила през 1968 г., но фактически се появяват няколко години по-рано. Така е и днес - миналата година бяха утвърдени новите камуфлажни униформи, но все още масово се носят старите...

Ето още от 1968.
                              Attached Files
                              Last edited by трудовак; 14-04-2005, 23:58. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                              Предизборна програма

Comment

Working...
                              X