Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Тестове за интелигентност - Изчислете своя IQ!

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Тестове за интелигентност - Изчислете своя IQ!

IQ Test Labs

Standardized online IQ test with detailed report. Score based on nine distinct cognitive abilities.

Mensa

Tickle

Monster is your source for jobs and career opportunities. Search for jobs, read career advice from Monster's job experts, and find hiring and recruiting advice.

Потърсете следните тестове:
    The super IQ test
    The classic IQ test

Test Cafe

Test the nation

Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

Пълни глупости.
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Айде айде сега като са ти трудни тестовете не се измъквай по пантофи.
      ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Изкарал съм максималния резултат на теста на нашта Менса (и кетап имам). Смятам че имам пълно право да давам мнение по въпроса доколко са (без)смислени тези тестове.
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Изкуствен интелект

IQ тестът като оръжие за избиване на национални комплекси

Яна БЮРЕР ТАВАНИЕ
          вестник КАПИТАЛ

Аз съм на 25, брюнетка и съответно - разсъдлива като амеба. Но това не е всичко. Имам зелени очи и съм от София, което ме прави още по-непоправимо тъпа. Започвам да се чудя как съм додрапала до университетска диплома и подозирам родителите си в масово подкупване на преподаватели зад гърба ми (мамо, татко, как можахте). Заканвам се да зарежа магистратурата - едно твърде неуместно занимание за хора с безкрайна липса на потенциал като мен, и обмислям кариера в областта на хигиената.
          Тези деструктивни мисли ме преследват от около седмица, след като гледах тричасовото предаване „Тест на нацията“ по Канал 1 на БНТ. Там водещи бяха жена, за която можех да се закълна, че е истеричната ми учителка по френски от гимназията, но която се оказа Вяра Анкова, и мъж, на когото Анкова крещеше постоянно „Бойко, млъкни“, „Бойко, внеси ред“ и пр., и който се оказа не синът и, а колегата и Бойко Василев. В общи линии, докато ексговорителката повтаряше „тишина“ и „успокойте се малко“ по начин, сякаш микрофоните все още не са изобретени, водещият на „Панорама“ сновеше между групите участници - VIP гости, журналисти, блондинки, таксиметрови шофьори, студенти, рекордьори (подредени тук според класирането си). Той беше вдигнал яката на якето си и някои го обявиха за фешън диктатор, което обаче бе прибързано - по-късно стана ясно, че първо студио на БНТ все още няма акт 16 и просто не e било отоплено.
          Но не водещите бяха

Най-потресаващи в цялата история

а резултатите. Зрителите също можеха да участват в играта - в интернет или с SMS-и. След като два от безкрайните три часа бяха изтекли, чертата беше теглена и се оказа, че, цитирам, Русе е „най-умният“ град в България. Следват Бургас, Пловдив, Велико Търново; София е девета, а Смолян - последен. Мъжете са по-интелигентни от жените. Синеоките са по-умни от хората с тъмни очи, а зеленооките са най-глупави. С най-висок коефициент на интелигентност са зодиите Овен и Лъв, на дъното е Дева. Най-лошата комбинация за жена е червенокоса, между 20 и 34 (тук се сещам за няколко познати от мъжки пол, които биха били крайно несъгласни). Най-умни са хората със сива коса, после са русите и тъмнокосите. Шампиони по интелект са феновете на „Черно море“ - Варна, както и онези над 80 години. Хм.
          Думите, които бяха използвани за обявяване на горните резултати, бяха именно тези - „по-умни“, „по-глупави“, „по-интелигентни“, „не толкова интелигентни“, въпреки че поне мен са ме учили, че между умен и интелигентен има разлика. Но хайде, ако всичко беше останало в рамките на шоуто, да махнеш с ръка и да повдигнеш рамене равнодушно. Обаче не. На следващия ден в централната си емисия новини Канал 1 излъчи репортаж от Русе. В него от екзалтираната масовка изпъкваше една жена на средна възраст, която обясни, че не била на себе си от щастие, когато чула „новината“, и се обадила на всичките си познати, за да им се похвали. И това не беше просто една нездравословно емоционална леля. А част от многото, които бяха приели резултатите от IQ теста на нацията насериозно - точно толкова насериозно, колкото и повсеместния мит за българите „най-умни на света след евреите“, който според мен поставя два въпроса: означава ли горното, че българските евреи са, ама, най-умните хора на планетата и как, по дяволите, мерим това.
          И въпреки че не съм фен на генерализирането от типа „българинът обича“, „българинът мрази“, „българинът е“ - тъй като съм скептична към науката народопсихология и вярвам в индивидуалното начало, все пак съм принудена да кажа, че прекалено много българи си приличат по демонстрирането на

Фалшиво национално самочувствие

„Българите са най-големите пиячи“, „Българските жени са най-красиви“, „Българските мъже са най-добрите любовници“ са примери на такова самочувствие. Личният ми опит, който обаче не искам да натрапвам, е, че обикновено такива твърдения идват от устата на хора, които нямат база за собствено самочувствие и за това прибягват до общото. В този смисъл и IQ тестът се превърна в оръжие за избиване на комплекси. Да вземем например оживлението, което настъпи с „доказателството“ за уникалния интелект на българите. Средният коефициент на интелигентност на участвалите в играта „Тест на нацията“ е 101, повече от страните в региона, което накара един вестник гордо да сложи в заглавие „Най-умни сме в Източна Европа“.
          Ура, драги сънародници. Но по изкуствен интелект.
          Ако в дните след 5 март бяхте пътували в градския транспорт - този барометър на обществени нагласи, щяхте да останете изненадани какво количество българи обсъждат резултатите от IQ теста на нацията. В моя тролей например една баба се хвалеше на друга, че „снахата е от Русе“. Навръх 8 март пък мъж и жена шеговито, но язвително си разменяха реплики: „А, ти не беше ли от Смолян? - Да, ама съм висок и съм Овен. - Е, аз пък съм Лъв. - Да, ама си жена.“ Тогава се замислих, че всъщност и аз съм Лъв, една от „най-умните“ зодии, но че тази предпоставка за бляскаво академично бъдеще на секундата бива срината от „унижощителните факти“: не съм мъж, не съм висока, не съм на 80, не съм фен на футболен отбор, камо ли на „Черно море“ - Варна, имам зелени очи и тъмна коса, и най-лошото - понякога я боядисвам червена.
          Отчасти, за да докажа, че обобщаването на каквито и да било резултати за „нацията“ на базата на комерсиални предавания, е,

Меко казано, непредставително

(а твърдо казано - тъпо), и отчасти - за да поставя под съмнение IQ тестовете въобще, се подложих на експеримент. В продължение на два дни, от сутрин до вечер, решавах тестове за интелигентност. Не успях да убедя никой да ми носи вода и храна, както е по филмите, но като се изключат прибежките до хладилника, почти не ставах от компютъра. В интернет има богато разнообразие от такива тестове - което само по себе си вече е проблем. Максималното IQ при някои от тях е 144, при други - 156, при трети - 170, и така нататък. С други думи, критериите са различни. А и тестовете са различни - от такива с 30, до такива със 70 въпроса. Някои са по-лесни, други - неколкократно по-трудни. Предполагам не ви учудва, че и резултатите са различни. Всички тестове твърдят:„Само ние ще ви покажем колко умни сте всъщност.“ Но реалността е друга. Всички си противоречат. И всички се опитват да ти пробутат персонализиран подробен доклад за интелигентността ти, вариращ от 6 до 30 страници.
          Да започнем с теста на IQ test labs (intelligencetest.com). Първия път имам IQ 116 а втория - IQ 119, като и двата пъти попадам в графата „висока интелигентност“. „Вие се справихте по-добре от 90% от хората, които са държали теста“, гласи успокоителното съобщение на финалната страница. „Обикновено хора като вас се справят добре в академичните среди и като цяло успяват в живота.“
          Доста по-различно е положението с „европейския IQ тест“, където коефициентът ми е 130 и автоматично влизам в графата „надарени“ или „висша интелигентност“, там попадат малко над два процента от хората. „Класическият“ IQ тест на web.tickle.com потвърждава последното. „Поздравления, Яна. Вашият IQ резултат е 136. Интелектуалният ви тип е философ визионер. Това означава, че сте много интелигентна и имате силна смесица от умения и проницателност, които могат да бъдат прилагани по много различни начини. Като Платон вашите изключителни математически и вербални качества…“ Добре, спирам да се хваля.
          А всъщност изобщо не се хваля. Фактът, че

За два дни успявам да увелича своето IQ

от 116 на 136 и да се преместя от една интелектуална група в друга, не говори добре за моите качества, а по-скоро зле за достоверността на тестовете. Още повече (и това също знам от личен опит), колкото повече IQ тестове решаваш, толкова по-висок става коефициентът ти. Навремето, преди изобщо този тип тестове да стане популярен в България, приятел ми подари английска книжка с тях. За около седмица реших всички и съответно от средноинтелигентна се превърнах в гений - какъвто, повярвайте, не съм.
          Същевременно едни от най-умните хора, които познавам, по традиция се представят зле на IQ тестове. Индивиди с безбрежни познания, чак депресиращо мъдри, се спъват в задачи от типа „кое е следващото число в поредицата 8, 6, 7, 5, 6, 4“ (и за да не се терзаете, верният отговор е 5). Хора, които знаят по три-четири езика, твърдят, че просто не могат да сгъват и разгъват наум фигури или да ги въртят в пространството. Тук нормално следва въпросът какво е интелигентността. Най-простата и разпространена дефиниция е, че интелигентността е онова, което тестовете за интелигентност измерват. Това, разбира се, е обърната логика, защото онези, които съставят тестовете, все пак трябва да имат представа какво мерят, нали?
          Още през 1921 г. медицинско списание моли 14 водещи психолози да дадат определение на „интелигентност“ и получава 14 различни дефиниции. През 1986 г. изследователи повтарят експеримента, като този път питат 25 експерти. Отговорите отново са безкрайно различни: обща адаптивност към новите проб*леми в живота; приспособимост към средата; общ капацитет на независимост, оригиналност и продуктивност на мисленето; капацитет да придобиваш капацитет; способност да преценяваш, разбираш и обосноваваш и т.н., и т.н.
          Обикновените хора, от друга страна, възприемат интелигентността като синоним на познания, на интерес към ученето, на ерудираност; според някои социалната компетентност също е важен компонент на интелигентността.
          Ако отворим българския тълковен речник, ще видим, че интелигентност е „качество на интелигентен“, а интелигентен е, „който принадлежи към интелигенцията, образован, просветен, културен, с духовни интереси; който има подвижен и гъвкав ум, който е с развит интелект“. Ясно е, че IQ тестовете нямат капацитет да измерят така дефинираната интелигентност - със своите математически, логически, езикови и пространствени задачи те не могат да дадат коефициент за културата и духовността на даден човек, дори не и за образоваността му. Какъв капацитет имат тогава?
          Най-малкото - да се превърнат в доста успешна индустрия.

Малко факти

Според коефициента на интелигентност се оформят 8 категории...
          За средна интелигентност се приема IQ 100.
          За пръв път интелигентност се тества във Франция през 1904. Тогава психологът Алфред Бине е назначен от френското правителство да изработи метод, който да отсява изостаналите деца от „нормалните“. Това води до създаването на скалата на Симон-Бине (изготвена с помощта на Теофил Симон). Още тогава обаче Алфред Бине предупреждава, че интелигентността не може да бъде изцяло пресъздадена като стойност, ето защо използването на IQ като финална присъда за интелектуалните възможности на едно дете би било сериозна грешка. „Според някои интелигентността на индивида е фиксирано количество, което не може да бъде увеличавано. Трябва да протестираме срещу това твърдение“, казва Бине. През 1916 г. Луис Търман, който е привърженик на идеята за фиксиран IQ, преработва скалата и тя става известна като „Станфорд-Бине“ - стандартният тест за интелигентност в САЩ през следващите няколко десетилетия. Още от 1920 г. масовото използване на „Станфорд-Бине“ и други тестове превръщат идеята на IQ в мултимилионна индустрия. Кратко затишие идва през 60-те години на XX век, когато Националната образователна асоциация на САЩ протестира срещу тестовете, наричайки ги деструктивни. През 80-те и 90-те в Щатите са били решавани стотици милиони тестове за интелигентност.
          Ако наистина държите да разберете какъв е вашият IQ, освен тестовете в интернет можете да пробвате и МЕНСА. Организацията на хората с висок коефициент на интелигентност има свой офис в София, а тестовете са всяка събота.
          Last edited by ISTORIK; 14-03-2005, 21:54. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
          Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

Comment

ам*** к***п ик***на

хахахаха ентелегентна цензура да *** :lol: :lol: :lol:
            На нож!

Comment

Стига беееееееееее това наистина ли са го давали по ТВ-то? Ама сериозно ли? Е вече сме сред най-тъпите, баси излагацията.
              То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Аз даже гледах малко от това СЪБИТИЕ. Страшна работа беше. По едно време с умиление се сетих за Къци Въпцаров. Определено неговото "Риск печели, риск губи" е мнооого класи по-нагоре ))))

Най-ме учуди, че именно хората събрали се там(броящи себе си за интелигенти) бяха доволни и дори ентусиазирани.....
                Тъжна картина.. :evil: :cry:

Salute!

=BgAF= Bulgarian Air Force

Comment

Като чета текста предоставен тук от Историка, още повече се затвърждавам в мнението си, че решението ми да не гледам телевизия е правилно. Изключение правя само за някой филм.
                  Това описаното долу е явно типична картинка за уменията на телевизионните ни журналисти.

miro написа
                  Най-ме учуди, че именно хората събрали се там(броящи себе си за интелигенти) бяха доволни и дори ентусиазирани.....
                  Тъжна картина.. :evil: :cry:
                  А всъщност провъзлгасените за 'интелигенти' от медиите хора такива ли са? От приказките им и от вида им съдя, че това по-скоро са хора, за които повече би подхождало съвсем друго определение. И определено нямат вид на хора четящи и мислещи.
                  Last edited by messire Woland; 16-03-2005, 09:46. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                  Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                  Проект 22.06.1941 г.
                  "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Working...
                  X