Съобщение

Collapse
No announcement yet.

странности и носталгия

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

странности и носталгия

Към Пара (да наистина това е артилерииски парабелум жалко че не го е размахал още повече да се види съвсем ясно)

не знаех къде да пиша пък и да попитам за ето тези снимки :
    1. тази е странната - кръстил съм я странностите на фотографията и наистина не знам как да си я обясня(младежът вътре е в някаква униформа но по-странното е милитаристичната рамка с определено идеологически смисъл!) дали е някакъв фал или значи нещо?? нещо по въпроса?
    2. Нали си ме знаете какъв съм романтик-отново се разнежих пред едно писмо и ми се прииска да ви го покажа
    Attached Files
    ТБТ

Хм, първата снимка е на войник, който- аз така предполагам -е няъкед в немската армия-погледнете отстрани кръста и годините 1914-1916. Явно това нещо е като възпоменание или пък през 16-та е бил убит.Незнам!
    Писмото е хубаво-то изразява чувствата и тревогите на този който го е писал.Личи си, че пича е бил полуграмотен, но за сметка на това се е сетил да го напише на машина, а не на ръка, което от своя страна ни улеснява в четенето на редовете.
    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Хм, дали той го е написал, или го е издиктувал на някой?

Comment

Някой писар може да е правил бизнес от това. Представяте ли си какъв шик. Синът е войник (тогава с това са се хвалили!) и се получава писмо от него, при това написано на машина. Сериозна работа, държавна!!! Цялото село цъка, а таткото е горд до сълзи... А за писара - кутия цигари, например. Заслужил си ги е!
        "ДОЙДЕМ ЛИ НА ВЛАСТ, ВСИЧКИ ХОРА ЩЕ БЪДАТ СВОБОДНИ И ВСЕКИ ЩЕ ИМА НАЙ-МАЛКО ПО ТРИМА РОБИ..."
        Предизборна програма

Comment

Съгласен съм с Теб, но нали тогава за писари са слагали учени хора. Виж писмото пълно е с правописни грешки.Явно писарът е получил кутия цигари от войничето и му е дал машината си то да напише писмото.погледни на няколко места в писмото има объркани букви, които нашият човек ги е поравял отново с машината нямал е коректор.А това ако го направи един писар-грешките правописните отива директно в арестаи вече не е писар.
          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

За снимката, че е странна, странна е. Хората, които са част от втория план (друга снимка) не са облечени според модата от 14-16, а са поне с 10-15 години назад. Освен това забележете двата стола, от които единия припокрива, а другият е припокрит. Хм...
            "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
            Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

Да, и според мен е така. Моята интерпретация е следната: младежът на снимката учи в някакво юнкерско училище (затова и тази полувоенна уноформа (впрочем, по това време повечето гимназии също са имали подони полувоенни униформи). снимката на заден план е стара (поне с 10 години по-стара) и на нея е снимано семейство (баща и майка с деца, като от ляво ясно се вижда майката, която държи едно сравнително малко (3-4 годишно) дете), което вероятно е семейството на същият този младеж (най-вероятно малкото детенце на снимката е самият той). Така че сниманият е или ученик или юнкер.
              Рамката на картината по-скоро е стандартна за това време (най-често е имал оизбор от няколко различни графични рамки според случая). Изписаните отстрани години не са ми много ясни, но е възможно да е нещо като випуск (това е свързано с тезата за юнкерското училище). Впрочем, ако не бе кръстът би могло да се допусне почти всякаква националност за снимания човек.

Comment

Има още нещо, което много силно ме смущава...Твърдо убедена съм, че съм виждала някъде това лице /на момчето/ ! Не мога да се сетя или да обясня усещането, не повече, отколкото да узная температурата и влажността на въздуха в деня на сътворението, но е факт. Никой друг ли няма такова впечатление ?
                "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
                Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

Знам че не е. Но овала на лицето, чертите.. смътно ми напомнят на Адолф Х. ..

Salute!

=BgAF= Bulgarian Air Force

Comment

Наистина има нещо неуловимо познато, но може и да е илюзия (и друг път ми се е случвало да се залуждавам).

Comment

Working...
                    X