Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Българските Колани през Средновековието

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Българските Колани през Средновековието

    Араслане,
    интересна ти е сабята моделът от къде е точно(музеи имам пред вид) аз наскоро гледах подобна сабя с по-право острие и почти същата дръжка беше определена като "Унгарски тип" и се е ползвала по нашите земи активно. купих си книжка от конференция на тема "Въоръжението от късната античност и средновековието"2001г., от Варненския музеи та там има доста мечове, саби , 1 щлем и други подобни. има още 1 голиама книга по-въпроса много луксозна но и по-скъпа, пак там(арх. музей Варна),
    Между другото знаете ли нещо и интересувате ли се от "Българските колани"от І и ІІ Царство (Империя?) или да ви дръпна една мини лекциика за този интересен военно-аристократичен атрибут?
    ТБТ

    #2
    pereto написа
    Между другото знаете ли нещо и интересувате ли се от "Българските колани"от ² и ²² Царство (Империя?) или да ви дръпна една мини лекциика за този интересен военно-аристократичен атрибут?
    Интересуваме се, интересуваме се, дай да видим. Иначе тук има линк към съвременни копия на апликации от монголски и седжукски колани, ще ми се да видя дали има някакви прилики:
    http://www.quietpress.com/Medieval_Mongol.html

    Comment


      #3
      ами то снимки немам много

      ама от книжйката 6те сваля малко и ще ви ги пратя възможно наи-барзо!
      Иначе Българските колани са стара традиция разпространена из така наречените "конни народи" върху тях се апликират различни по мотив, красота и ценност(откъм материал) метални елементи, най- богати са токата и пластината към нея, както и завършващата колана пластина този край(които не е с токата) се е спускал свободно по бедрото някъде до средата на дълйината на бедрото и затова е било важно да е красив.
      отделно иначе цялата дължина на кожения ремък се е обшивала с различни по характер пластини и е заприличвал на нещо като стилизиран скелет на змия (сравнението е мое и надали е най-точното).
      Има един сръбски стенопис от 14 век(забравих от къде точно беше, но е съседна територия вероятно Българска в предишни периоди) където владетеля ктитор на църквата е изписан с точно такъв тип колан и ясно се вижда че той е навлиазал в модата на съседните феодални владетели и че през 14 век още се среща.
      Тези колани са символи и знаци на положение в обществото и най-вече Йерархия в Българската воиска (разбирай чин)нещо като пагони и нашивки.
      В музея , археологико-историческия в гр. Варна, в средновековната част има великолепен колан от 13-14 век намерен при с.Долище в едно гърне заедно други бижута.
      Пластините са от сребро позлатено и представляват
      1. сасанидски мотив (ирано-персииски) - хералдичен 2 грифона 1 срещу друг стилизирани със схематичен вид, този мотив е чест при Прабългарските колани, в подобен стил се намират и други митични създания, палмети, стреловидни и други разтителни мотиви
      2. по-интересната част висящия край - борба на 2 змея вплетени един в друг с реалистични глави змиевидни крила и люспи - много красив!
      понеже съм историк много ме вълнуват мотивите и откъде са се взели
      втората част е доста интересна и насочва към връзки с някои западни ателиета където темата се открива по-често въпреки че и на изток я има но не по-този начин е трактовката и стила на изработка.
      много сажелчвам но музея е затворен за ремонт не мога да снимам съкровището.
      ТБТ

      Comment


        #4
        Както описваш първата пластина с двата обърнати един срещу друг грифона тя доста прилича на ето това, което тук мога да си купя за около $10:

        Може би трябва да отделим темата за коланите отделно от тази тук за новите придобивки.

        Comment


          #5
          благодаря приятели!

          Много благодаря че преместихте тук темата така ще може да се разпрострем малко!аз от вчера си мислех че трябваше да пиша отделно че да не пълним другата тема!
          та това което показвате няма нищо общо с втората част от колана (с змейовете ) пък и с първата, но също е от нещо подобно!
          Ето малко информация от най-добрия автор посветил се на старобългарската металопластика и торевтика - проф.Станислав Станилов
          лично го познавам и това за мен е чест!
          конкретната му статия която пускам в съкратен вид е посветена на намерени в БГ коланни апликации с Аварски влияния (мода демек),
          после ще пусна и снимки от друга литература на някои колани пак от езическия и христианския период на ² ва Бълг. Империя.
          Attached Files
          ТБТ

          Comment


            #6
            ето още

            това са снимки на
            1.общ вид на колан намерен в Плиска
            2.накраиник от Мадарската крепост
            3.друг накрайник от същото място
            4.илюстрации от статията на Ст.Станилов
            5.илюстрации от статията на Ст.Станилов 2
            Има още много какво да се каже и напише по въпроса, но нямам много време
            Attached Files
            ТБТ

            Comment


              #7
              Съвсем не съм запознат с темата, но попаднах на тези снимки, които според мен ще ви се сторят интересни

              Първото изображение е Гарнитури за колан 7-9в. Мадара. НИМ
              Второ изображение представлява колани от 13-14в. НИМ
              Attached Files

              Comment

              Working...
              X