Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пистолети Гасер в България?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Пистолети Гасер в България?

    ...това е въпрос, който получих от един чужденец... Тоест няколко въпроса относно Гасерите. оже ли някой да помогне, какво да му отговоря на следните въпроси:

    Често ли се срещат, /относително/ голямо количество ли са били?

    Били ли са използвани от войска и полиция, дори в съвсем малък брой, или са били използвани само от чети, комити, войводи и т.н.?

    Има ли ги много в колекции и музеи?

    Нещо по-специално за Черногорския Гасер? /във връзка с горните въпроси/

    Това пита... Някакви идеи?
    На нож!

    #2
    Любимият ми револвер. Масивно и мощно оружие всявало респект у враговете.
    В България се намират Всички видове Гасери. Официално този револвер никога не е бил приеман на въоръжение в Българската армия. Преди Освобождението, той е бил частично на въоръжение в нашите революционери-Левски е имал Гасер обр.1870 година.В Българските земи револверът е бил най-широко разпространен в Македония. Няма македонски комита, който да не е имал Гасер.
    В Черна Гора гасерът попада през 1880 година, тогава княз Никола става официален вносител на тази система револвери.Специално за нуждите на Черна Гора е създаден моделът 1880, който е имал чупеща се рама.Всички револвери предназначени за Черна Гора , отгоре на рамата са имали вензелът на Никола-латинската буква N с корона.

    Забравих да добавя за разпространението на този револвер в България. Точната бройка е неизвестна.Лично на мен през ръцете ми за реставрация са минали около 18-20 такива револвера през периода 1997-2002. Най-често ми е попадал Гасер обр.1873.

    Ето ги Гасерите.Не са ли красиви?
    Attached Files
    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

    Comment


      #3
      по въпроса с Черногореца

      ето малко снимки от моята колекция единият вече го нямам (по-ръждясалия) Явно ги е имало доста, в НВИМ имат един дето твърдят че бил на Левски
      Attached Files
      ТБТ

      Comment


        #4
        Фактически ти си се лишил от Образец 1873 година. Не е трябвало да го разкарваш, аз щях да ти го направя като нов.Аз пък имам образец 1873 и образец 1880.Повтаря ми се още един 1873, на който му липсват някои други дреболийки, които ако не намеря ще направя. Абе слабост са ми Гасерите
        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

        Comment


          #5
          За пистолетите Гасер

          :sm186: За пистолети Гасер не съм чувал. Като, че ли има револвери?!?

          :nworthy: Не знам защо, но този револвер никога не ме е привличал, както са го правили например Наган или някой Велодог. Виждал съм всякакви модификации, и годни и едвам събрани, и на извесни личности и на незнайни харамии. Обаче не ме влече и това е! Бате Джоко донесе един, който имаше над 60 см дължина. И като нов седи. И пак! Не мога да го вдигна и това е. Имам някъде из къщата две парчета, които плачат за реставрация, но никога няма да се сетя да ги почна. А един френски револвер система Лефоше от 1853 г., само където не спя с него и по календарите съм с него. Един Ремингтон 1858 г., си спя с него, един пощенски Клеман, без чирени, без карантийка и си го нося като боен пистолет. А гасерите не! Не ги кльопам и това е!

          :fire: Ето един патрон за Гасер и дъна на гилзи. Ама за Гасер! :1087:
          Attached Files
          Last edited by танкиста от Харков; 22-02-2005, 15:21.
          От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

          Comment


            #6
            За спане ако говорим, аз като съм в България най-обичам да си спинкам със Смит & Уесън обр.3 Трети руски Образец.Мнооооооооооооо ме кефи тува жувотно
            То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

            Comment

            Working...
            X