TVV написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Внимание Ментета!
Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X
-
вагабонт от запаса
-
Гост
Говорим си приказки, без да сме уточнили понятията.
Какво означава "оригинално", "копие", "реплика", "компилация", "менте" и други подобни квалификации. Ако някой/например, Парабелум / има три Крнки с липси, и от тях събере читава пушка - какво е това?
Ако друг си направи за собствен кеф пищов - какво е това?
Ако реставрираш липсващия обков на ятаган - какво е това?
Comment
-
valo написаГоворим си приказки, без да сме уточнили понятията.
Какво означава "оригинално", "копие", "реплика", "компилация", "менте" и други подобни квалификации. Ако някой/например, Парабелум / има три Крнки с липси, и от тях събере читава пушка - какво е това?
Ако друг си направи за собствен кеф пищов - какво е това?
Ако реставрираш липсващия обков на ятаган - какво е това?
Второто си е изкуство, малко хора умеят да направят оръжие от-до. Можем ли да кажем, например, че пушките на майстор Марин от Лясковец са ментета? Не, защото той ги прави така, както са ги правили преди 200 г., не гледа от никъде и всичко, което излезе от ръцете му е оригинално и неповторимо.
А третото си е просто реставрация, ако се придържаш към оригиналния вид, без да проявяваш излишно "творчество". Иначе от реставрация преминава в съсипия.
Ментето е нещо, по което някой е "творил" с цел да го пробута за оригинал и да излъже хората, границата между реплика, оригинал, па макар и сегашен, и чисто менте, може да се постави само като се вземат предвид и подбудите на търговеца.
Comment
-
Общо взето стигаме до извода, че менте е нещо, което се опитва да бъде пробутано за оригинал, независимо дали нарочно или от незнание. От тази гледан точка едно и също нещо може да бъде менте, а може и да не е. Например, ако дадоБлаго изкове ятаган и го предлага като негово си произведение, то тогава този ятаган ще е първокачествена реплика уникат и може би дори произведение на оръжейното изкуство. Обаче ако аз го купя от дядоБлаго и после го състаря изкуствено и го пусна по еВау с надпис "оригинален турски ятаган от края на 18-и век", това вече ще си е чиста проба менте, независимо че става дума за едно и също оръжие. Ако го забравя някъде и ръждяса, после наследниците ми го намерят и решат че е старо и се опитат да го продадат, твърдейки, че е от 19-и век, пак ще е менте, въпреки че те не са имали лоши намерения и просто не са имали достатъчно познания за да определят възрастта на дадено оръжие.
Именно поради тази причина е хубаво всякакви поправки и реставрации по оръжието да бъдат съобщавани. Някои хора не биха имали проблем с една пушка, сглобена от отделни части преди 5 години, дори и частите да са всичките оригинални. Други обаче не биха приели такава пушка за автентична, защото не е участвала в този си вид във войните. Ето защо ако парабелума сглоби такава пушка и после я продаде на някой като го увери, че си е оригинална и не е сглобявана, това ще си е измама (не че Парабелума би го направил, ползвам името му понеже го дадохте за пример).
И сега последния случай: истинско старо оръжие, на което дадена част е възстановена. Като обкова на ятагана, дето Вало е пуснал тук. Меджу другото, много хубав ятаган, поздравления. Моето мнение е, че този ятаган не е менте, стига съвременната поправка да е описана. Възникват много въпроси, като например как е бил направен обковът: с традиционни материали и по традиционна технология, или със съвременни машини? Дори и първото да е вярно, обковът няма същата стойност каквато би имал обкова от едно време. Именно заради това едно старо отлично запазено оръжие винаги има по-висока цена от едно оръжие, на което няколко части са поправени или сменени. Някои хора (не и аз) предпочитат оръжията в оригиналния им вид, без поправки по тях, пък дори и да им липсват някои части. Тук вече навлизаме в сферата на философията и всеки решава за себе си, но именно заради това е етично и коректно всякакви поправки (изключвам поддръжката на оръжието: премахване на ръжда, подхранване на кожа и дърво и прочее) да бъдат споменати тогава, когато такова оръжие се предлага за продажба.
Така че, менте е нещо, за което някой твърди погрешни неща или за което някой премълчава важна информация. Най-добрата защита са знанията и всеки се опарва рано или късно: просто нашето хоби никога няма де отърве от ментета и колкото повече ги дисутираме, за съжаление толкова повече тези които ги правят подобряват работата си и ментетата стават все по-добри и по-добри.
Comment
-
Фактически "Менте" е реплика направена по оригинала, после състарена и продадена на цената на Оригиналът ! Точно затова аз обичам да се сдобивам с железца, които са буквално сраснати от ръжда.С малко магия от моя страна те стават като нови-човек ако преди това не ги е виждал, ще каже че те са от военният резерв. Понякога за да запазиш и малкото останало трябва да правиш чудеса.
Например в момента в моят склад седят четири цеви от Крнки. До няколко години-защото не живя в България и нямам много време да се занимавам с хобито си - аз ще имам четири Крнки. Прикладите ще бъдат направени от наш, Български орех, а всичко останало ще бъде събрано от части.Това незначи, че моите Крнки ще бъдат ментета. Така че във време на липси, тези пушки всеки мераклия ще би искал да се сдобие поне с една от тях. Прав ли съм ?
Едно време най-простите револвери -Булдоците и Велодоците вървяха на пазара в състояние "Отлично" около 50 левчета-става въпрос за 1996-99 година-тогава ние им се смеехме и ги подритвахме. Сега ако недай си Боже изскочи някой оглозган и изгнил такъв револвер веднага полудяваме и даваме 100 кинта от първо викане. Ако пък недай си Боже това желязце е перфектно цената му отива на 100 евро.
Вижте двете снимки по-долу. На едната ще видите оглозгани револвери, които с малко труд ще станат като нови.Но това не значи че са ментета.Просто аз се мъча да спася това което е останало за поколенията.
На другата снимка ще видите 7 линейната капуслна винтовка обр.1849 година.Като я намерих тя беше в плачевно състояние-само железарията и част от приклада.След почистването от ръждата бе направен нов приклад и тя изглежда сега като нова.Вярно няма предна гривна , но аз се надявам в скоро време отнякъде да "Излезе". Та да ви попитам-това менте ли е?То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Parabellum написаФактически "Менте" е реплика направена по оригинала, после състарена и продадена на цената на Оригиналът ! ............................Та да ви попитам-това менте ли е?вагабонт от запаса
Comment
-
Старши бандит написа. При всеки вероятно е различно, но на мен карашиците и поправките ми бъркат сериозно в здравето, просто не мога да ги приема! Лошото в случая е, че добре съхранените пушкала струват твърде много пари, които не ми се намират и поради тази причина вече доста години си стоя слабовъоръжен.То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Парабелума е прав, и Старши Бандит е прав. За всеки е различно: някой може да намира оръжие сглобено от оригинални части за автентично, други не. И според мен едно оръжие, произведено и запазено в първоначалния си вид е по-ценно от същото, сглобено от различни части впоследствие. С риск да се повторя, ако някой сглоби оръжие от отделни части и после го предлага за размяна или продажба без да спомене, че е сглобено, се опитва да пробута менте и действията му представляват измама. Разликата между менте и реплика, както и между менте и реставрирано оръжие е много тънка и зависи от продавача.
Comment
-
Гост
Положението със старото оръжие в България е много по-различно от другите страни. Всеки знае как то е било "съхранявано" до сега у нас - по тавани, мазета, плевни и т.н....По тази причина е голяма рядкост да се срещне нещо в отлично състояние. И когато видя нещо перфектно, с "оригинална" оксидация или лъснато като тиган - веднага ме обземат съмнения....Имам впечатления от работата на някои майстори. Имам предвид "майстори" в пълния смисъл на тази дума. И Бандита е прав, че повечето от хладното оръжие по борсите е менте. Особено разните ками, кинжали, ятагани и други подобни. Въпроса е какъв процент от съставните части на едно оръжие трябва да са оригинални, за да се определи същото като "менте" или "реставрирано".
Вярно е, че всичко е въпрос на личен вкус, но би трябвало да има някакви общи граници.
Comment
-
Понеже при нас, вследствие на дългогодишната системна грижа на управляващите, не е останало кой знае какво изобилие от историческо оръжие, :cry: трябва да се задоволяваме с каквото има и да спасяваме всичко, което можем. Затова аз не пропускам случай да си купя дори ръждясало петле, което не знам дори от какво е, защото знам ли утре кой ще ревне за точно такова, а пък е голям кеф да дадеш на някой точно липсващото парче от неговия пъзел. :trink39: Бедата не е толкова, че попадат основно оръжия с много повреди и липси, а по-скоро че тези, които ги намират ги подпукват с електрожени, шмергели и какво ли още не с цел да ги накарат да гръмнат (най-често само веднъж). :fire: :sm100: С тази всеобща неграмотност трябва да се справим, защото точно тя е една от основните причини пазарът да е залят с ментета, по които е творил кой ли не, и които преди това може да са имали някаква стойност. Та нека да оставим реставрацията на специалистите и ако нещо липсва, или да го направим така, че да не се различава от оригиналната част (вече доста хора го могат, златни им ръце :nworthy: ), или да си почакаме търпеливо, докато някое добро приятелче ни донесе въпросния чарк, увит в хартия, и ни стопли душата.
Comment
-
Гост
Вярно е, че преди се колебаехме дали да купим някоя част или не, но напоследък няма място за такъв лукс. Ако искаме да реставрираме нещо както трябва - налага се да купуваме всичко, което се покаже. А вече не се показва нищо...На последната борса във ВТ нямаше грам части за Крнка, Мартина, Бердана, а камо ли за Гра или Шаспо. Мисля тази събота да ида до София и да видя какво има на тамошната борса...
Comment
-
Така си е ! Аз навремето с Маузер продадохме ............ абе вече не си спомням колко механизми за Крнки, и други Армейски капуслни. Няколко затвора за Шаспо и още куп дребни дивотии.Те ни бяха дадени на консигнация-ние само цъкахме като Швейцарски часовници.Неможехме да си го позволим. А работата се състоеше в някакви си 300 лева.Става въпрос за 1998 година. Тогава заляхме Борсата с части за стандартно армейско оружие.Сега като се сетя и ме заболява сърцето.
Продадохме също и оригинални части за Уинчестър 1866-абе направо ме втриса като се сетя.
Двамата с Маузера и досега ни боли за това.То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Parabellum написаТака си е ! Аз навремето с Маузер продадохме ............ абе вече не си спомням колко механизми за Крнки, и други Армейски капуслни. Няколко затвора за Шаспо и още куп дребни дивотии.Те ни бяха дадени на консигнация-ние само цъкахме като Швейцарски часовници.Неможехме да си го позволим. А работата се състоеше в някакви си 300 лева.Става въпрос за 1998 година. Тогава заляхме Борсата с части за стандартно армейско оружие.Сега като се сетя и ме заболява сърцето.
Продадохме също и оригинални части за Уинчестър 1866-абе направо ме втриса като се сетя.
Двамата с Маузера и досега ни боли за това.
И аз съм перманентно болен и не мога да си простя многото продажби на части за броени левчета, защото трябваше да купувам памперси, да плащам ток, квартира и ТЕЦ докато бях студент - обзаведен с бебе и без работа от '94 до '99. От ей такова MG-34 имах двуногата, бакелитовия приклад, барабанната кутия за патрони и цевта, перфекно запазени 3 ленти за патроните, от Мосин М44 имах приклад, 2 бр. магазини + 2 бр. затвори, от Manliher M.95 цялата дървения + 3 магазина (един - най-ръждивият още е в мен!) и 5 прекрасно запазени щика + идеално запазен кожен ремък, от картечницата BREN имах перфектно запазени 2 пълнителя консервирани в смазка и кафява хартия + 1 бр. цев за нея, която продадох за 120лв. на един авджия, за да си направи от нея вкладна за TOZ-а си, имах и една цев от Berdana No 2. Почти всички чаркалаци продадох, сега съм останал с един ръждив барабан от Gasser, образец - 1870г. и гореспоменатия най-ръждив магазин от Manliher M.95!!! Айде сега да ви видя, някой може ли да се оплаче повече от меня нещастнаго! Извън чаркалаците съм разпродал една M1867 Russian Krnka с много малко забележки по нея - главно по дървенията и липсваща предна гривна, една карабина Martini-Henry, на която подмених приклада с друг по-запазен приклад и й поправих механиката, два пищова евзалии, един огромен пищов кремъклия-демиртепелия (най-много за него ме е яд!) 4 пушки евзалийки с резбовани приклади, едната беше със седефени инкрустации!!! От хладното оружие съм продал 1 щик от Mauser, 5 от Manliher, 2 руски офицерски саби, и един щик от Калашников!!! :cry: :cry: :cry:вагабонт от запаса
Comment
-
Старши бандит написаАйде сега да ви видя, някой може ли да се оплаче повече от меня нещастнаго!
Ама да не ти пука, нашето време пак ще дойде. Само Бог здраве да ни дава, останалото се печели или може и без него.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Гост
Старши бандит написаИ аз съм перманентно болен и не мога да си простя многото продажби на части за броени левчета, защото трябваше да купувам памперси, да плащам ток, квартира и ТЕЦ докато бях студент - обзаведен с бебе и без работа от '94 до '99. От ей такова MG-34 имах двуногата, бакелитовия приклад, барабанната кутия за патрони и цевта, перфекно запазени 3 ленти за патроните, от Мосин М44 имах приклад, 2 бр. магазини + 2 бр. затвори, от Manliher M.95 цялата дървения + 3 магазина (един - най-ръждивият още е в мен!) и 5 прекрасно запазени щика + идеално запазен кожен ремък, от картечницата BREN имах перфектно запазени 2 пълнителя консервирани в смазка и кафява хартия + 1 бр. цев за нея, която продадох за 120лв. на един авджия, за да си направи от нея вкладна за TOZ-а си, имах и една цев от Berdana No 2. Почти всички чаркалаци продадох, сега съм останал с един ръждив барабан от Gasser, образец - 1870г. и гореспоменатия най-ръждив магазин от Manliher M.95!!! Айде сега да ви видя, някой може ли да се оплаче повече от меня нещастнаго! Извън чаркалаците съм разпродал една M1867 Russian Krnka с много малко забележки по нея - главно по дървенията и липсваща предна гривна, една карабина Martini-Henry, на която подмених приклада с друг по-запазен приклад и й поправих механиката, два пищова евзалии, един огромен пищов кремъклия-демиртепелия (най-много за него ме е яд!) 4 пушки евзалийки с резбовани приклади, едната беше със седефени инкрустации!!! От хладното оружие съм продал 1 щик от Mauser, 5 от Manliher, 2 руски офицерски саби, и един щик от Калашников!!! :cry: :cry: :cry:
Comment
Comment