Преди около 10-ина години в един всекидневник (:sm186:мисля, че беше "Труд") беше публикуван пълен списък на българските монети, сечени след Освобождението та до днес, който съдържаше информация за самата монета и нейната нумизматична стойност. Някой може ли да помогне с подобена информация (страничка или нещо подобно). Имам няколко български монети от края на XIX и началото на XX в. и бих искал да ги проверя (не мисля да ги продавам, а само за мое инфо).
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Нумизматика
Collapse
X
-
Благодаря, и това е някакво начало. :tup:
А някакво предположение за държавата имаш ли (нещо такова да се разчита)?
Забравих и да спомена, че монетата е медна по всяка вероятност!Dulce et decorum est pro patria mori
ОТТУКА ЗАПОЧВА РОДИНАТА -
СЪС ГРОБ НА НЕЗНАЕН ЮНАК,
НАД КОЙТО СМЪРТТА Е ПРЕМИНАЛА,
СМЪРТТА НЕ И ВРАЖИЯ КРАК.
Comment
-
А, държавата съм сигурен, че е Османската империя. Гаранция Онаци цавътрулка върху по-малко надписаната страна е "тугра" на султана, май така се казваше. Нщо като име-подпис-емблема-печат на султана, нещо такова, някой по-знаещ да уточни Това го има напечатано и по турските пушки, щикове и т.н.На нож!
Comment
-
Такаааа, по годината намерих, че тогава султан е бил Абдул Хамид I (Abdul hamid I ). Остава да открия някъде какви монети е секъл.
Благодарско капитане!
Но някой ако знае повече подробност нека си каже де, нищо че аз ще си търся инфо!Dulce et decorum est pro patria mori
Comment
-
Мисля че всеки султан си имаше своя собствена тугра. Отдалече си приличат, но отблизо са различни. Остава сега да намериш и някъде туграта на Абдул Хамид Първи за да можеш да си напълно сигурна че монетата е сечена по негово време. За евентуална стойност си нямам и идея, трябва да потърсиш може би повече инфо в някой иманярски форум.
Comment
-
Османска е-паричката имам в предвид.
Туграта-това е официалният подпис на султана. Всеки султан си има такъв подпис.
Този подпис означава-че султана е много набожен човек, че е убил на лов над 100 глигана, че е единствен............и т.н. и т.н.То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
За османското летоброене
:tup: Имаше някаква формула по която, арабската година се изчисляваше коя точно година от нашия календар е. Защото арабската година е лунна а нашата е слънчева. Ако годината на арабски е 1200, то мисля че се прибавяха около 621 г., така че тук имаме към 1820-21 г. Отивам да търся формулата, за да съм точен! :tdownLast edited by танкиста от Харков; 17-01-2005, 17:10.От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
-
Формулата беше с няколко действия... Затова, най-лесно, по интернет има готови калкулатори, които превръщат мюсюлманска година в грегорианска и обратно
Ето едно такова: http://www.rabiah.com/convert/Last edited by kapitan; 17-01-2005, 19:17.На нож!
Comment
-
Онзи ден видях картинката, която е пуснал Парабелум, с мюсюлманските числа и техните арабски еквиваленти, и даже (!) сам си разчетох годината, че е 1200.
Лошото е, че за този Абдул Хамид I не пише почти нищо, а за монетите му да не говорим. Явно не е бил някой много "велик" владетел.
@Капитане, благодаря за конверторчето - наистина е много полезно. :tup:Dulce et decorum est pro patria mori
Comment
-
Neonix написаЛошото е, че за този Абдул Хамид I не пише почти нищо, а за монетите му да не говорим. Явно не е бил някой много "велик" владетел.То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
Comment