Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Това български полицай ли е?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Това български полицай ли е?

    Не знам тук ли е точното място, но пускам темата тук, за да я види Танкистът от Харков, това е точно по неговата част!

    Днес един приятел ми подари тази чудесна снимка, казва, че това е български полицай... Така ли е? Коланът прилича на полицейски от царско време, но и други държави имат подобни. А шапката? Прилича малко на шапките на английските полицаи, но отгоре има пика, като немските кожени шлемове. Емблемата отпред прилича малко на щита с корона, емблемата на полицията. Спомням си, че във витрините, закачени отвън на Музея на МВР, съм виждал снимки на наши полицейски сили на парад и май някои имаха нещо като шапки с пики... ама беше отдавна и снимката беше не мног ясна.
    Та, българин ли е това, или напротив?
    Attached Files
    На нож!

    #2
    Българските полицаи от това време с такива каски ли са били бре?!
    ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

    Comment


      #3
      Ами това искам да разбера.... По принцип май не... Ама за парад??? Доколкото си припомням онази снимка, каточели бяха на парада с шапки с пика отгоре... Ама може пък да са били с каски и щикове на пушките и така да е изглеждало... Не знам, помагайте хора
      На нож!

      Comment


        #4
        Тук май само Танкиста от Харков може да и помогне: ако той не знае, няма кой друг. Жалко че нищо не пише на гърба на снимката.

        Comment


          #5
          Че е българин-българин е.Обаче с тази капа най-ми мяза на пожарникар
          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

          Comment


            #6
            Колана мяза на български, но ръкавите на мундира и шапката не. После има някакво противоречие - мундира пада малко 19-то вековен. Или е някаква помощна служба - я пожарна, я нещо такова, но в тоя случай нямаше да има пищов, или не е българин, все пак.

            Comment


              #7
              Ще покажа снимката на дядо ми,може да познае тая униформа.
              Pro Deo fide et Paria

              Comment


                #8
                dadga написа
                Ще покажа снимката на дядо ми,може да познае тая униформа.
                Хубаво би било ако дядо ти каже виждал ли е наживо такава униформа.
                То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

                Comment


                  #9
                  За униформата на снимката

                  Уф. Да Ви кажа право, аз също се чудя от доста години на тия шлемове. Че полицая и униформата му са български, няма две мнения. Тя е по заповедта за униформите от 1925 до 1938 г. Колана е оригинален, а също и ръкавите и яката, и двата реда копчета, и пагоните. Обаче тоя шлем, откъде са го измъдрили, ей богу, не затоплям. И тая кокарда!?! А и жълтите плочки по бул. Руски, също са си нашите. И кестените, само че по-младички с 60-70 г. Този старши стражар е сниман, като че ли, също на някакъв парад??? :shrug:
                  :stupid: Преди десетина години, успях да открия, абсолютно случайно, едно тесте от снимки на последния парад на полицията на Архангелов ден -08.11.1943 г. Тези снимки бяха седяли някъде по мазите и таваните и след като се поразбутаха нещата, някой ги беше открил случайно и ги занесъл на един приятел. Той пък на мен и така. Обаче! Гледам няколко от същите снимки и в списание "Полицай". Значи се оказаха снимките на някой фотограф, който е предложил част от тях, за публикуване в списанието. И там. Ама точно там, един от блоковате на строените полицаи, беше целия със такива шлемове. С новата униформа от 1938 г. И с тия шлемове!! Да пукна, ако се сещам защо! Умувахме с такива като мен уж разбирачи и не можахме да го измислим. А шлемовете са досущ като германските каски от ПСВ. А отпред кокардата не се вижда добре. Тази тук, като че ли е по ясна. Ще се пробвам да я разгледам по детайлно. Ако може КАПИТАНЕ, да пуснеш само шлема, с по висока резолюция та да видим, какво ще се разчете. Тая кокарда ми прилича на едни по-стари кокарди, на които пише града от който е стражаря.
                  :sm100: Имаше предположение, че това е част от оперативния състав (дали ДС или Криминална), който само за празника си облича униформи за фукара. Обаче като ги гледам в блока, се забелязва, че имат на пагоните нашивки. И нямат кортици. Демек са стражари, а не агенти,от различните степени. Мислехме, че са регулировчици! Обаче има снимки на такива и те са с обикновенните стражарски фуражки. После се сетих, че имам една снимка на Парад на полицейското училище и всички, от началника Светослав Паскалев до последния полицейски ученик, са с такива шлемове. Ама много други снимки имаме и учениците там навсякъде са с фуражки!!! Направо шаш! :1087:
                  :stupid: Някой в клуба преди време намекна, че е виждал някъде такъв шлем, но за сега нямам никаква друга информация.
                  Ако някой успее да разкрие тази галимация -печели брошка!!! Сериозно, ще му подаря пагонен знак на Българската държавна полиция. Ето го! Нали е много готин. И е оригинал. Абсолютен!!! :fire:
                  Last edited by танкиста от Харков; 31-01-2005, 16:30.
                  От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

                  Comment


                    #10
                    Танкисте, благодаря, изключителна информация!!!! :nworthy: За съжаление снимката е формат почти пощенска марка, детаилите просто ги няма на нея. Така че направих подробно сканиране на шлема /прикачената снимка/, но пак нищо не се вижда.
                    Лично аз предполагам, че емблемата на шлема е така наречения съкратен вариант на българския герб, Щит с лъв в него и корона отгоре. На това ми прилича. Нали това е емблемата, използвана в полицията. Като на този колан например /извинявам сее за размазаното сканиране, но поне центърът с емблемата се вижда/. Той трябва да е подобен на колана на снимката с полицая... въпреки че не ми изглежда много луксозно изпълнение, може би е ежедневен?
                    Attached Files
                    На нож!

                    Comment


                      #11
                      Да не е някаква парадна униформа? И още - къде е сниман? Това зад него какво е - жълти павета добре, ама отзад някакви мотоциклети се виждат, ще рече на парад е май. Но най-отзад - само дървет в далечина. Къде на жълтите павета ще да е това - срещу парка пред Орлов мост или къде?
                      И още - освен държавната полиция преди 9-ти имало ли е други структури? Да не е някаква общинска полиция или нещо такова?
                      Третия вариант е шлемът да е някаква временна промяна. Ако такава форма е носена до 38-ма - тогава е било време на разни нестандартни изменения в държавата. Може да сме откопирали нещо я югославско, я друго.

                      Comment


                        #12
                        Трудно е да се каже къде е... Дори да е на жълтите павета /прилича, но не мога да съм сигурен/, то в следвоените години и те са много променени. Примерно Ларгото където е, ЦУМ и МС, там е било съвсем различно разположението, имало е други улици... Или пък около Двореца, там отпред е било оградено, Дворецът е имал преден двор. И срещу Ректората е промемено, да не говорим, че някои отсечки са изчезнали - жълти павета е имало чак до Орлов мост, че ако не и отвъд. Те и сега май са частично запазени в локалното пред турската легация преди Орлов мост. Май трябва да отворим нова тема за житие и битие на жълтите павета :lol: :lol: :lol: :lol:
                        На нож!

                        Comment


                          #13
                          За мястото на снимката

                          :sm186: Така като го гледам, ми се струва, че снимката е направена на бул. Руски. Фотографът е на платното някъде пред ресторант "Грозд", сега Виенска сладкарница, че и по нагоре, към Орлов мост и снима по диагонал, в посока където сега се намира паметника на Съветската армия и терена пред него. Вижда се редица от кестените в старото локално платно.В дъното зад дърветата точно по средата, сега се намира нова сграда. Там където беше кафене "Ялта" а сега е някаква дискотека.
                          Снимката е направена при някакво събитие - парада на полицията или войската. Или на въодушевеното гражданство. Но е преди 1938 г. По заповедта от тази година куртките стават едноредни с висока яка. Токата на колана е същата с щит и лъв върху него. Това е малкия герб, който стои на кокардата и на копчетата на всички държавни служители в това число и полицаите. Даже щита на някой копчета се изпуска и остава само лъва в традиционната му поза. На кокардата се вижда отгоре корона и нищо повече. Много блести и не се вижда. А такъв аналог нямам.
                          :nworthy: Това е снимката на Свестослав Паскалев, който води Полицейското школа на някакъв парад. Времето е около 1930 г. Вижда се гърба на школата, която се е помещавала в сграда-бившите тютюневи складове на братя Василеви??? на ъгъла на бул. Дондуков и бул. В.Левски (старата сграда на печатницата на в.Труд)
                          :lol: Втората снимка е на стражари, по приетия през 1938 г. образец.
                          :lol: Третата снимка е на същия образец униформи, само че на старши стражари. Виждат се различни нашивки по ръкавите и пагоните. Ръкавите вече нямат копче и кант, както е било на старата двуредна униформа.
                          Attached Files
                          Last edited by танкиста от Харков; 01-02-2005, 14:05.
                          От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

                          Comment

                          Working...
                          X