Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Сабята и Българите

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Някой да ми каже кога излиза от употреба сабята и рефлексния лък?
    Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

Злобата крепи човека, а мързела го грози!
    (собствен патент)

Comment

Сабята остава в употреба до Първата Световна Война, като даже има някои конни части които я използват (без особен успех) и през Втората. В някои части на Индия рефлексния лък се използва и през 19-и век.
      Ако обаче става дума за типично българските саби и лъкове и кога те излизат от употреба по нашите земи, е трудно да се даде отговор. Ясно е, че през Второто Българско Царство мечовете са били на мода и в България са били ковани такива, но покрай куманите и татарите сабята остава на въоръжение и после с турското нашествие се завръща в пълния си блясък. Общо взето същото се отнася и за рефлексния лък. Лъковете по няшите земи изчезват чак с появата на заднопълнещите се пушки, а дотогава освен кремъчни шишанета хайдутите са използвали и самострели (арбалети), а предполагам и лъкове (вкл. и рефлексни). Кърджалиите също, впрочем. Да речем че края на 18-и век е края и на рефлексните лъкове.

Comment

като даже има някои конни части които я използват (без особен успех) и през Втората
        Една вметка само - сабята си е част от униформата и екипировката на всички кавалериски подразделения през ВСВ, както и на артилеристите на конна "тяга" в почти всички армии. Друг е въпросът, че не се използва като оръжие, а е по-скоро част от униформата.

Comment

gollum написа
          Една вметка само - сабята си е част от униформата и екипировката на всички кавалериски подразделения през ВСВ, както и на артилеристите на конна "тяга" в почти всички армии. Друг е въпросът, че не се използва като оръжие, а е по-скоро част от униформата.
          Ня някои места от източния фронт си е била и оръжие. А има и една полска кавалерийска част, която опитва със саби да проведе класическа кавалерийска атака срещу немска пехота, обаче от близката горичка ги изненадват танкове (колкото и малки да са били тогава) и това дава повод на някакъв италиански репортер да напише как поляците нападали танкове със саби за да ги изкара изостанали и един вид завладяването им оправдано.
          Отделно и японците са придобили печална известност покрай екзекуции със саби, но техните саби са различно нещо и не произлизат от тюркските, от които са произлезли всички европейски саби.

Comment

TVV написа
            Ако обаче става дума за типично българските саби и лъкове и кога те излизат от употреба по нашите земи, е трудно да се даде отговор. Ясно е, че през Второто Българско Царство мечовете са били на мода и в България са били ковани такива, но покрай куманите и татарите сабята остава на въоръжение и после с турското нашествие се завръща в пълния си блясък. Общо взето същото се отнася и за рефлексния лък. Лъковете по няшите земи изчезват чак с появата на заднопълнещите се пушки, а дотогава освен кремъчни шишанета хайдутите са използвали и самострели (арбалети), а предполагам и лъкове (вкл. и рефлексни). Кърджалиите също, впрочем. Да речем че края на 18-и век е края и на рефлексните лъкове.
            Ама говоря за асъл българксите лъкове, дето са били тежки за опъване, но точни и далекобойни. И сабята разбира се от време оно. Видоизмененията на лъка след време вече не го правят тва, което многолци и кумани например внасят наново

(собствен патент)

Comment

Монголските лъкове са малко по-различни от българските въобще самите рефлексни лъкове са доста видове...А не знам какво искаш да кажеш с това трудни за опъване?За опъвене на рефлексен лък е нужна 2 пъти по малка сила от колкото за опъване на английски дълъг лък като далекобойността е мало по голяма 450-500 метра.Освен това лъкът е индивидуално оръжие за всеки според силата не може да очакваш оглан току що влязъл в някоя новобранска бага да стреля със същия лък с който някой багаин води битка...Виждал съм миниатюри на хайдути от 16в. един държеше лък във филма "Време разделно" някои българи стреляха по турците с лъкове интересно хрумване на режисиора според мен
              ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Вчера гледах един филм - "Муса Боецът" [Musa The Warrior] не знам дали са го пускали в България. Играе мадамата от "Crouching Tiger Hidden Dragon" и "House of Flying Daggers". Не знам как са преведени на български. Та там драмата се разиграваше между корейци, монголци от династията Ян и китайци от Минг. Освен хубавите схватки имаше невероятен парад на оръжия, бойни похвати и пр. Имаше и саби и лъкове. Монголците едни криви саби въртяха. Интересното с монголския лък в 1 епизод беше, че стрелата направо прикова един към стената... Отделно, при една малка схватка, 7/8 души бяха застигнати в гората от малка група монголски конници. Докато първите- спешени - застанаха гръб до гръб и се приготвиха за бой, монголците ги бяха заобградили и най-безцеремонно извадиха лъкове и ги надупчиха до един. Такава ще да е била съдбата на много други. Та такива ми ти работи
                Last edited by Batko Charly; 30-04-2005, 08:45.

(собствен патент)

Comment

Еее тоя филм не са го пуснали тук още ама ми се пригледаТигър и Дракон и Стаята на летящите кинжали е превода на филмите...Аз лично харесвам такъв тип филми хореографията е такава че Матрицата ряпа да яде!
                  ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Еее тоя филм не са го пуснали тук още ама ми се пригледа
                    Еее.. не си търсил достатъчно..

.
                    ..И кажи ми ти страннико,
                    чувал ли си звук,
                    по- велик от тропота на хиляди коне!!?...

Comment

Ами не съм търсил изобщо ако става за въпрос имам ограничен външен трафик...Ама все пак кажи от къде мога да го дръпна пък ще видим

Comment

Araslan написа
                        Монголските лъкове са малко по-различни от българските въобще самите рефлексни лъкове са доста видове...А не знам какво искаш да кажеш с това трудни за опъване?За опъвене на рефлексен лък е нужна 2 пъти по малка сила от колкото за опъване на английски дълъг лък като далекобойността е мало по голяма 450-500 метра.Освен това лъкът е индивидуално оръжие за всеки според силата не може да очакваш оглан току що влязъл в някоя новобранска бага да стреля със същия лък с който някой багаин води битка...Виждал съм миниатюри на хайдути от 16в. един държеше лък във филма "Време разделно" някои българи стреляха по турците с лъкове интересно хрумване на режисиора според мен

Не мога да се сетя къде, или в Записките, или пък другаде, имаше данни за едно село нейде из Добруджа, чиите жители били страшни стрелци с лък, вкл. до 19 век. Твърди се, че сваляли птици и че имали по-особен външен вид, с по-малко бради или нещо такова. Авторът казваше, че били потомци на някакви стрелци в средновековната българска войска, ама пусто като не мога да се сетя къде съм го чел! В сериозен източник беше, нещо като мемоари май.

Comment

Ами сещай се по бързо че тази лъжичка инфо не стига да утоли вълчия ми глад

Comment

Само безумецът размахва сабя, когато срещу него не стои никой!
                            говори се,че лъкът на българите се прави по доста по сложен начин!ДА така е,някои да има случаино информация за дървото , което са използвали?!
                            АЗ ЮВИГИ КХАНЪТ:..........КАЗАХ!

Comment

Някой може ли да ми прати няколкото страници със снимки на саби от книгата на Йотов ? Ще бъда много благодарен... - medka@mail.bg
                              Pauke !

Comment

по въпроса за бг саби и палаши:
                                оръжието на кубрат е палаш.палаша е едноостър, като предната 1/3 може да е двуостър.дръжката може да сключва ъгъл с острието но може и да е по оста.палаша на кубрат е "параден", т.е. носен в двуреца,пи срещи с чужди представители и т.н.това не значи,че острието не върши никва работа,както при съвременните парадни саби.
                                сабята най-вероятно е грешка при перфектното зонално закаляване на палаш.ще опитам да обясня за какво иде реч.когато се нагрее едно право острие и се потопи в охлаждаща течност с острата част надоло и е нагрято така,че само острата част е стигнала температура на закалка, то се извива нагоре - т.е. придобива формата на сабя.не е логично нали.обикновенно с понижаване на температурата размера намаява, т.е. трябва да се огъне в обратна посока - като ятаган.закаляването е процес при който се гони някаква структорна промяна в материала.при температура на закаляване структурата на стоманата е аустенит.при охлаждане се превръща в мартензит.мартенцита обаче е структура която има най-голям обем и затова правото острие се извива.къде е направена за първи път тази грешка едва ли някой може да каже.спорен е въпроса и кога за пръв път се появява сабята.друго характерно е, че сечащите и способности са по-слаби в сравнение с палаша.срещу противник в желязо е по-добре да се използва палаш или меч.в степите обаче се появява т.н. лека конница(хусари :sm186: ),защитното и въоръжение на която е било главно от кожа, костни или рогови налкадки.сабята се явява идеално оръжие за такива доспехи.

Comment

Working...
                                X