Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Наръчник на колекционера любител

Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #46
    Преди/след

    Според мен най-важно при реставрацията е да се запази "духа" на оръжието, имам предвид, че не трябва да се полира и лъска прекалено, та да изглежда като ново, а да се съхрани максимално оригиналният вид. Затова избягвам да ползвам шкурки, пили и изкуствени лакове, както и да поставям вторично плътна черна оксидация. Е, всеки си има вкус. Ето снимки на първоначалния вид на ножа и пистолета, които бях пуснал по-рано, и вида им след реставрацията.
    Attached Files

    Comment


      #47
      Браво човече имаш златни ръце . Я кажи как ги правиш тези чудеса

      Comment


        #48
        Ами основният ми инструмент е търпението. Иначе нямам работилница и което не успея да го направя вкъщи, ходя при приятели. А като цяло просто спазвам някои прости правила - първо разглабям внимателно всичко, което може да се разглоби, после включвам в действие телената четка (задвижвана от дрелка или електромотор), почиствам внимателно дървените части, залепвам щото е спукано или счупено, обработвам с байц, восък и др., в краен случай - с шеллак, и накрая се изработват и състаряват всички липсващи неща (в случая с пищова - гривната отпред на цевта) И най-важното - възможно най малко творчество и намеси във външния вид!

        Comment


          #49
          Mauser написа
          Ами основният ми инструмент е търпението. Иначе нямам работилница и което не успея да го направя вкъщи, ходя при приятели. А като цяло просто спазвам някои прости правила - първо разглабям внимателно всичко, което може да се разглоби, после включвам в действие телената четка (задвижвана от дрелка или електромотор), почиствам внимателно дървените части, залепвам щото е спукано или счупено, обработвам с байц, восък и др., в краен случай - с шеллак, и накрая се изработват и състаряват всички липсващи неща (в случая с пищова - гривната отпред на цевта) И най-важното - възможно най малко творчество и намеси във външния вид!
          Още като ги видях ми направи впечатление, че си ги реставрирал добре защото и пищова, и акколака изглеждаха в отлично състояние за оръжия намерени изоставени дълги години в някоя ниша, обаче сега като видях как са изглеждали преди реставрацията и ми падна ченето. Виждал съм реставрации правени от професионалисти по други форуми и места, но тази, която ти си направил е определено сред най-добрите. Следващият път когато реставрираш нещо всички ще сме ти много задължени, ако можеш да направиш нещо като разказ със снимки, за да видим всяка стъпка от процеса.

          Comment


            #50
            Маузер е скромен чиляк. Не обича да се хвали, но трябва да го питате и то много.С часове може да ви разправя какво сме реставрирали двамата с него през последните 10 години. Айде не се срамувай я разкажи за Турският Маузер обр.1887 дето беше изваден от кладенеца-как го омагьосвахме спомняш ли си?
            Ами онези части където и досега ме боли сърцето за тях спомняш ли си как се блещиха хората на сбирката в Търново?
            Ех, славни времена бяха имаше от пиле мляко.
            докато си спомням по славното минало ще ви покажа нещичко.Две пищофченца ето така съм ги намерил това са снимки преди реставрацията-скоро ще видите снимки след нея.
            Айде плакнете оченца
            Attached Files
            То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

            Comment


              #51
              Случвало се е с Парабелума да отделяме по два часа само за да развием някой упорит болт, както беше с маузера от кладенеца, но пък досега не ни се е опряло нищо, тогава дори разцепихме ложата по дължина и после пак я залепихме. А колко пъти сме ходили на кафе, докато някоя ръждилка бръмчи на електролизата... Вярно, добри времена бяха, дано някой ден пак да дойдат!
              А скоро ще пусна снимки на въпросния маузер, за съжаление не сме го снимали в първоначален вид, тогава нямахме нужната техника. Аз и сега все още нямам собствен цифров апарат, но ще послушам съвета на TVV и ще опитам да направя снимки на отделните етапи следващия път като чопля нещо.

              Comment


                #52
                А помниш ли когато продадохме онзи капсулен Щуцер система Тувенен за 10 марки само защото беше ръждясал и ние си мислехме че нищо не става от него?
                И седмици след това намерихме цаката на ръждата.Още ме е яд за това като се сетя.
                То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

                Comment


                  #53
                  Попитай тук http://www.krile.net/viewforum.php?f...1ce028987d62ae
                  Last edited by Parabellum; 20-05-2005, 04:23. Причина: не се отнася по темата

                  Comment


                    #54
                    Аз продължавам с въпросите, напоследък само въпроси задавам в тези форуми за какво ли не. Да предположим следната теоретична ситуация: дълъг, прав, двуостър меч от Судан от края на 19-и век заседнал здраво в кожена ножница и не ще да излиза. Как и защо се е получило така не знам точно, понеже ножницата е кожена и ако острието е ръждясало не виждам как би могло да срастне с ножницата. По-вероятно ножницата се е свила с времето. Въпросът мисля се налага от само себе си: има ли някакъв начин, чрез който острието да бъде извадено без да бъде съсипана ножницата и особено самото острие? Сместа от гъша мас и восък служи за да поддържа кожата, но разширява ли я или поне размеква ли я ако е изсъхнала (друг въпрос е тук където съм сега откъде ще намеря гъши фенер)? Някаква друга смазка или разтвор който би могъл да помогне за целта?
                    Може би се налага да уточня, че въпросния меч не е мое притежание, като засега обмислям дали да го купя и естествено решението ми зависи доста от отговора на въпроса за отделянето на ножницата от острието.

                    Comment


                      #55
                      Дай ми няколко дена и ще отговоря на въпросите ти. В момента у дома е лудница.Импереца ми е на гости търся му квартира и работа абе с две думи нямам думи. Но като улегнат нещата ще дам интересни отговори от моят дневник който вече е при мен.
                      То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

                      Comment


                        #56
                        Parabellum написа
                        Дай ми няколко дена и ще отговоря на въпросите ти. В момента у дома е лудница.Импереца ми е на гости търся му квартира и работа абе с две думи нямам думи. Но като улегнат нещата ще дам интересни отговори от моят дневник който вече е при мен.
                        Няма проблеми. Шансът да купя въпросния меч е много нисък.

                        Comment


                          #57
                          Ако цената е добра, купувай! Колкото до това, дали ще успееш да го извадиш от ножницата, при всички случаи ще излезе, просто трябва да тръгнеш от по-нежна към по-груба намеса. Ако ножницата е само от кожа, без дървени кори отвътре, вътрешната опакова повърхност на кожата е грапава, и освен че се е свила, кожата е "залепнала" за ръждата. Трябва да се разкисне ръждата с препарат, който не вреди на кожата - нафта или машинно масло не вършат работа. Замислял ли си се за Кока - Кола? Ако опиташ с естествено масло, като например гъша мас, трябва да е загрята, почти стопена, за да попие добре, и е хубаво да обработваш както отвън, така и отвътре (зависи дали има цепнатина покрай шева на ножницата). След като "посъветваш" кожата или желязото, с дървено чукче почукай отвън ножницата п оцялата дължина, след това, ако кожата е поомекнала, опитай да я усучеш леко с ръка участък по участък по цялата дължина с леко разклащане перпендикулярно на оста на клина и после опитай да измъкнеш острието. В краен случай разрежи внимателно конците на шева и отлепи кожата от острието. После намираш същия по вид конец, и след като си обработил кожата отвътре и тя е поомекнала, зашиваш обратно ножницата, като може вътре да сложиш "калъп" от твърдо и гладко дърво, намазано с мазнина, с формата на острието. При всички случаи, няма как да знаеш какви са пораженията на острието, преди да го извадиш, там е момента на изненадата...

                          Comment


                            #58
                            Най-интересното е че цената се оказа че изобщо не е ниска, поради което ще пропусна тоя път, но благодаря за съветите, някой ден ще ми послужат.

                            Comment


                              #59
                              как най-добре мога да подхраня или полирам
                              чирени от биволски рог за да добият повече блясък.

                              Comment


                                #60
                                Ако чирените от биволски рог не са с нарушена повърхност, т.е. няма счупено или спукано, най-добре първо ги обработи с фина шкурка, за да изчистиш евентуални налепи. После можеш да пробваш моя метод за полиране на дърво - работи и при кост и рог. Много е прост - вземаш една гладка метална пръчка с диаметър от 5 до 10 мм и започваш с лек натиск да търкаш по повърхността, като посоката на търкане е парпендикулярно на пръчката. После може да гто намажеш леко със слънчогледово масло и да го полираш с вълнен парцал. Пиши какво се е получило!

                                Comment

                                Working...
                                X