Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Я бързо някой да помага.....

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Ако е немска, по-скоро бих допуснал Първа световна, по това време те имат саби точно със същата дръжка, макар и доста по-украсени /все още не знам нищо за сабите, както одеве, просто разгледах разни сайтове /
    На нож!

Comment

Ами напълно възможно е да е от ПСВ - тогава тук е имало немска кавалерия. Но дори и предположението за ВСВ не е неоправдано - тогава на Балканите действа немска кавалерийска дивизия.

Comment

Аз не знам със сигурност, но знам къде да попитам и сигурно ще го направя днес по-късно. Имало е саби със свастики през ВСВ, но на СС са доста различни. Повечето немски саби обаче, особено тези с лъвска глава от ВСВ са произведени в Солинген, наи-вече Weyersberg Kirschbaum & Co, което се отнася и за тези от ПСВ. Отделно саби правени в Германия са изнасяни по цял свят и е много трудно да се каже. Напоследък китайците се занимават да правят фалшификати на такива саби, даже имаше една тема за фалшификат на Борисова сабя, вероятно правена от някой за руския пазар (само дето като е видял кирилица не се е досетил че и други страни ползват тази азбука). Тази изглежда съвсем истинска, но май има някаква по-късна поправка по ефеса, съдейки по-различния цвят на една метална лента под гарда (може и аз да не довиждам нещо от снимката). На мястото на очичките на лъвската глава има ли дупки?

Comment

Мда. Показах снимките на познат който има значителни познания относно хладното оръжие. Лошо. Според него сабята категорично е Българска, но Лъва му изглежда като отливка т.е. не е оригинален. Това което ТВВ сподели за възможните поправки и различията в метала също бе споменато, също бе обърнато внимание на плиткият според него рисунък на лъва и някой не съвсем правилни линии. Възможно това да е менте.
          Винаги постъпвай правилно. Неколцина ще останат доволни, а останалите ще се изумят.
          Марк Твен

Comment

kapitan написа
            Сабите не са ми интерес и нямам познания, но ще се намеся с оф-топик за кавалерията - оказва се, че даже СС имат кавалерия и специални саби за това.
            Лирическо отклонение:
            Как да не знаеш бе - че една от най-елитните СС дивизии (изтребена до крак през декември 1944) е именно кавалерийска!

8 SS Kavalerie Division "Florian Geyer"

Comment

Ефрейтор Николов написа
              Мда. Показах снимките на познат който има значителни познания относно хладното оръжие. Лошо. Според него сабята категорично е Българска, но Лъва му изглежда като отливка т.е. не е оригинален. Това което ТВВ сподели за възможните поправки и различията в метала също бе споменато, също бе обърнато внимание на плиткият според него рисунък на лъва и някой не съвсем правилни линии. Възможно това да е менте.
              Ако разсъждавам логично, няма никакъв смисъл да е менте, защото антикварят я е купил за 40 лева (това ми каза и не виждам смисъл да ме лъже), а ми я продаде за 70...прилична цена, като се има предвид, че няма кания...едва ли някой ще си играе да прави отливки, дървени дръжки, покрити с кожа, да пише номера и да навива месингова тел за някакви си 30-40 лева...че тя само отливката струва повече.
              Ако приемем, че това е редова българска кавалерийска сабя, грубата изработка си идва съвсем на място, само парадните саби имат тоя ясен и четлив релеф. Тъй като винта върху въпросната гривна с различния цвят е месингов, със сигурност приемам, че всичко в тази сабя си е оригинално...

Comment

И на мен първата ми реакция беше че не е менте. Но едва ли е германска. Не мога да намеря германска сабя с подобно острие и дори сходен ефес. Има разбира се саби с лъвска глави и уши като тази, но гардът им е малко по-различен. Разликата в качеството на гравировката вече беше спомената. С атрактивния си външен вид тези саби с лъвска глава са били парадни, наградни и принадлежащи на по-висши офицери, поне в Германия. Поради тази причина остриетата им са били от най-високо качество, правени в Солинген: Weyersberg Kirschbaum und Co, ALCOSO, Klaas. Досега не съм срещал немска сабя с лъвска глава и без солингенска амркировка, макар че може рядко да се срещат и такива.
                Всичко това ме кара да мисля, че не е правена в Германия. Вариант 1 е да е правена в България. Цялата, вкл. и острието. Този вариант ми звучи най-правдоподобно, ако допуснем че твоят човек от който си я купил казва истината.
                Има и друг вариант. Казваш че отливката би струвала по-скъпо, но аз не съмс ъгласен, защото ако е правена отливка, калъпът за нея в никакъв случай не е правен единствено за тази сабя, а за още много като нея . Напоследък се появиха много такива саби с лъвска глава, някъде ги правят мисля или в Китай, или тук в Щатите, но си приличат по по-тъмния месинг (или каквато смес е ползвана) и грубата изработка. Не можах да намеря пример на такава, но ако намеря, непременно ще го пусна тук за сравнение. Но не смятам че това е случая, защото ако някой е решил да фалшифицира, сигурно би се опитал и да свърши нещо с острието. Освен ако на някой не му е попаднало старо острие без дръжка и е имал под ръка няколко от тези нови отливки и е решил да сглоби нещо. Различният цвят на гривничките е съмнителен леко също, а винтът може да е месингов или просто оцветен отгоре. Като я разглобиш, което предполагам ще направиш за да оправиш намотката по дръжката, ще видиш. Във всички случаи самото наличие на винт е леко притеснително, защото обикновено такива няма. Може да е било поправка извършена още по време на активното позлване на сабята от оригиналния и притежател. Интересно е и продължението на острието как ще изглежда.
                Във всички случаи, каквото и да е, си я взел на добра цена и ще можеш да я продадеш за повече. Чакам отговор от едни други форуми за евентуалния произход на сабята. Но за едно съм сигурен: на немските като цяло изработката е по-качествена, независимо дали са били за тяхната си армия или за износ.
                Last edited by TVV; 07-01-2005, 01:28.

Comment

ww2, ako не е тайна горе долу какви пари излиза подобна сабя, щото мойта някак и е самотно да виси само тя на стената, а парадна вече си имам и ми се ще нещо бойно
                  Can't talk! Got to Shoot!

Comment

В момента нямам Net в къщи и пиша набързо от работата. Сабята не е от на-бойните. Вярно тежичка е, но такива не са били нашите бойни саби.
                    Какви са били те,ще обясня след като ми тръгне Нета.
                    Аз имам същата сабя.
                    Last edited by TVV; 07-01-2005, 19:39.
                    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Попитах един германец, който колекционира и търгува със саби и специално с немски такива за тази сабя. Ето го и неговия отговор:

Hallo Teodor,

auf dem ersten Blick дhnelt dieser Sдbel einem deutschen Modell.

Aber man kann zu 99% sicher sein, daЯ es kein deutscher Sдbel ist.
                      Der Griff weicht in einigen Nuancen von einem deutschen Modell ab.

Es kann eine spдtere Zusammenstellung sein, oder wirklich ein bulgarischer Nachbau. Eine Fдlschung scheint es nicht zu sein.

Hollдndische Sдbel sehen ьbrigens genau so aus.

Viele GrьЯe,
                      Thomas
                      Това което казва, е че 99% не е немска, просто дръжката се различава от немските модели по някои нюанси. Според него не изглежда като менте, но може да е нещо сглобено, или пък наистина българско копие на немска сабя. Холандските саби изглеждали подобно като цяло (с лъвска глава), но вероятността тази да е холандска е малка според мен. Мисля че Парабелума знае повече по въпроса за българските саби и ако тази е такава, вероятно той ще може да го докаже. Дотук знаем няколко неща със сигурност:
                      1. Сабята не е менте
                      2. Сабята не е германска
                      Thunderchief: не мисля че ww2 ще ти отговори на въпроса директно във форума, може би е по-добре да се обърнеш към него чрез ЛС. Или просто кликни тук
                      Last edited by TVV; 07-01-2005, 21:33.

Comment

Един холандски колекционер сподели, че не е и холандска: нито една част по сабята не съвпадала напълно с тези от холандския м.1912, който външно се доближавал най-близо. Значи трябва да е българска.

Comment

Значи.
                          Българските бойни саби през ПСВ и отчасти ВСВ са Австро-Унгарски обр.1904 година. На ефесът на самата сабя е имало лъв с корона.По време на ПСВ, когато започваме да изпитваме недостиг на саби, са внесени Австрийски.разликата им от "нашите" е била, че в место Лв, на ефеса е имало Хабсбурсги орел. Някои от нашите офицери, а по-късно и масово, са махали орела и на негово място са слагали лъв.
                          Друга характерна особеност на нашите саби е следното-на острието от едната страна е имало надпис "С Нами Богъ"-като парадните, а от другата страна вместо вензела на Ферди и имало надпис "Напредъ"
                          Показаната от ww2 сабя е някаква и аз самият точно незнам каква. Много е голяма за парадна и много нежна за бойна..
                          Ако можеш разглоби дръжката и виж в основата на острието какъв надпис има. Ако има надпис то, той ще ни каже всичко.

Други въпроси имате ли?
                          Attached Files
                          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

TVV,
                            чак сега включих, кой е онзи Теодор от swordforum.com... Поздрави
                            Pauke !

Comment

А ти би трябвало да си Цветелин. В онзи форум не съм особено активен.

Comment

К'ъв Цветелин, тва е Медката
                                albireo написа
                                ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Working...
                                X