Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Една мечта по-малко

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Една мечта по-малко

Защо по-малко? Ами защото се сбъдна!

Става въпрос за българска авиаторска фуражка от царско време, синя, от синята униформа М1941 :rock: :rock: :rock: :rock:

Е, вярно е, че "пеперудата" липсва, но определено е много по-лесно да се намери такава, отколкото самата фуражка. Много често са запазвали емблемата за сувенир, а самата фуражка - износвали или изхвърляли. Ремъчето също липсва, ама пък то е най-най-лесното да се намери или направи.

Носена е, но колкото да попие от "онова време", иначе е супер запазена. Шапкарят е от Пловдив, което ме кара да си помисля за 5ти бомбардировъчен полк, но това няма как де се определи, може човекът да е бил от който и да е клон на родната авиация.

От тази униформа имам чудесен брич, вече и фуражка, остава да изкопая от някъде куртка :rock: :rock: :rock: :rock: :rock: :rock:
    Attached Files
    На нож!

Честито Капитане!

Comment

Браво captan !
      Прекрасна придобивка !
      Не искам да те разочаровам, но въобще не съм убеден, че ще намериш така лесно оригиналната "пеперуда" с царската корона и крилете...и има причина това да е така - след 09.09.1944 всички царски символи са били унищожавани, в случая е унищожена пеперудата, а фуражката е останала...ще ти покажа каква трябва да е кокардата, емайловата елипса в средата и златния кордон на фуражката, както и пагоните и оригиналните копчета (в твоя случай изображенията по копчетата са същите, само че твоите трябва да са бакелитови, тъмно-кафяви...).
      Още един път - браво и честито ! ! !
      Attached Files

Comment

Благодаря ww2! Напълно си прав, нереалистично е да пиша на един и същи ред "лесно" и "намирам пилотска пеперуда" Всъщност ще е доста трудно, до сега не съм имал шанс да ми попадне, но знам, че "пърхат" наоколо - виждал съм 1-2 у колекционери и стари летци, 2-3 изпуснах по антиквариати... Няма бърза работа, нали знаеш, който търси - намира Мерси за снимките!
        На нож!

Comment

Айде честито и от мен.
          Таз година фуражка, догодина Месершмит да намериш-истински
          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Честито и от мен, радвам се да я видя в твоята колекция, а не по eBay

Comment

kapitan написа
              Благодаря ww2! Напълно си прав, нереалистично е да пиша на един и същи ред "лесно" и "намирам пилотска пеперуда" Всъщност ще е доста трудно, до сега не съм имал шанс да ми попадне, но знам, че "пърхат" наоколо - виждал съм 1-2 у колекционери и стари летци, 2-3 изпуснах по антиквариати... Няма бърза работа, нали знаеш, който търси - намира Мерси за снимките!
              Преди 3-4 месеца, на една от поредните антикварни срещи-сбирки в Търново, видях една част от такава пеперуда (без емайлираната елипса в средата, но аз я имам), колегата беше някъде от Търговище, Разград или Шумен, но искаше 100 евро... :fire: :fire: :fire:

Comment

Parabellum написа
                Айде честито и от мен.
                Таз година фуражка, догодина Месершмит да намериш-истински
                Ееее...и аз искам Месершмидт !
                Между другото, знам къде има цяло контролно табло (барабар с уредите)и лост за управление от Месершмидт МЕ109...и съответните българска и германска пилотски значки и други ордени....човека е доста стар, летял е на тоя самолет, но не дава и дума да се издума за продаване...
                И има някаква внучка на около 30 години, ама е много грозна и дебела....ама току виж съм се жертвал....

Comment

Хм... за такива работи никоя не може да е ЧАК толкова грозна и дебела!!
                  На нож!

Comment

kapitan написа
                    Хм... за такива работи никоя не може да е ЧАК толкова грозна и дебела!!
                    Мммиии....не знам...
                    Ще взема да се представя за служител на някой музей....това съм го правил един път, доста успешно подействува... Така и така, аз съм представител на авиационния музей в Крумово, Пловдивско, искаме да покажем на широката публика и на чужденците, вашите неща...и като ги вземеш, вече лесно....после ще го посети представител на военноисторическия музей, ще му почетка гордостта и след някое време човека се съгласява на откупка....както си му е реда - с договори и фактури !
                    Това работеше преди много години, ама не знам сега.... :vsad:

Comment

e това не е ли малко множко?
                      На нож!

Comment

На мен ми звучи като чиста измама това :vb_sad:
                        albireo написа
                        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Всъщност, сега като се размечтах /нова мечта / на тема пепруди, сетих се, че те са повече от един вид. На първо място, малко се различават по форма на елементите и структура. Но това е нормално, разни производители, различни години... Обаче има и една по-голяма разлика - съществуват и метални пеперуди. За моята фуражка, доколкото знам, трябва да е от плат, везана, не метална. А ето тук снимка на пеперуда от плат и на такава от метал /алуминий най-вероятно/.
                          Attached Files
                          На нож!

Comment

А сега тук нещо много интересно, фуражката на ген. Бойдев, к-р на Въздушни войски Тежка златна бродерия... като за генерал

Между другото, като се занимавах с тази снимка сега, погледът ми попадна на кокардата в средата на пеперудата! Ама че аз имам такава! :rock: Винаги съм мислел, че просто й липсва керамичната основа, но е по-различна някак от другите, а и тези точки в емаила, другите ги нямат... Ясно, от пилотска фуражка е! :rock:

Обратно към Бойдев. Заедно с шапката се пазят и генералските му бричове, и генералското палто от авиацията. Излишно е да споменавам, че са в една хубава колекция в САЩ...
                            Attached Files
                            На нож!

Comment

Абе Капитане ти все намираш разни системки
                              ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Working...
                              X