Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ню кид он дъ блок

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Ню кид он дъ блок

Та така, ню кид за семейството на дядо ви Капитан, днеска дойде чак от далечен САЩ Един добър приятел от местните ми го е проводил.

Това е напълно оригиналиш сащианска каска US M17, основния модел на САЩ от ПСВ /а също така май и въобще първият им модел/. Общо взето е копие на британското Томи, същия леген. Оригинална зеленикава боя, примесена с дървесни частици, за да не блести. Даже ремъкът е оригинален. Просто супер!!!!!!!! :rock: :rock: Много й се зарадвах, та рекох да се похваля, да ми е честита!
    Attached Files
    На нож!

А честито, на теб сега май от ПСВ само Pickelhaube ти остава да прибавиш към колекцията.

Comment

айде честито за каската и да знаеш че ти завиждам.
      No one can guarantee success in war,but only deserve it.

Comment

Мерсии

Ама TVV колко си прав човече идея си нямаш!! Така ми липсва едно такова нещо... ама то е въпрос на време само де
        На нож!

Comment

А сега е време да си сложа на главата един хартиен плик с надпис "Магаре" и да отида да стоя прав в ъгъла! :weird:

Значи... така да се каже... всъщност... като разглеждах вътрешността, впечатление ми направи мрежичката и подложката от долнокачествен антисептичен памук, каквито в US M17 няма... това не е US M17.... Това е споменатото по-рано от мен Томи!!! Това е английска каска М1916 Mk I Tommy. 400 000 от тези са доставени през 1917 от Англия на Американския експедиционенкорпус във Франция.

Та тази е именно една от тях, след войната те са отнесени от войската в САЩ, а преди 2 седмици приятелят ми от САЩ я изпрати обратно на стария континент - на мен

И така, това не е никаква загуба, щото аз US M17 така и така имам, макар и без вътрешност а така се попълни голяма дупка в колекцията, щото тук на южния фронт бая сме се трепали с англичани, които са носили точно такива каски! :rock:
          На нож!

Comment

Още по-добре. Излиза че наистина съм бил ужасно прав в горния коментар. Тъкмо ще има какво да поръчаш на дядо Коледа за следващата Коледа, че за тази вече подаръкът ти е пристигнал, като гледам.

Comment

А нови неща за твоя сайт ще има ли?
              albireo написа
              ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Моя сайт мачки че го дерат! /превод в ефир: ще има конструктивни реорганизации/. Има голяма вероятност да се окаже, че българските каски /от ВСВ/ са правени тук, в БГ! До сега в България не съм намерил никаква информация по въпроса, в сайта е педставено единодушното мнение на всички световни колекционери, че са правени в Чехия. От къде тръгва тази информация - помъчих се да разбера, но не можах. А сега в БГ излезе много интересна статия във Военноисторически сборник, в която се казва, че са правени тук... Е, има и някои неточности там, но е много хубава като цяло.
                Та така, трябва да търся инфо за българските каски от ВСВ... А иначе за ПСВ и за други имам да добавя някоя и друга снимка, ще се заема с това скоро време
                Last edited by kapitan; 22-12-2004, 21:48.
                На нож!

Comment

както знаеш не съм експерт като теб но каските са ми слабост.
                  По принцип много версии съм чувал за нашите каскир но ми се струва невероятно да не са правили тук поне част от тях. Много различни по качество и обработка на метала съм виждал.
                  от друга страна имам една БГ М36 с запазен цвят от вътрешната страна. които е абсолютно същ като този на Luftshlutz или както там бяха на немскир онези на БГ въздушната защита те са си с немската боя повечето. освен това подвития ръб дали също не е подсказка??
                  Ех въпроси....
                  ТБТ

Comment

По принцип, каските М36 и каските Luftschutz нямат нищо общо. Цветът е сроден, но не е същия. А Luftschutz са си стандартна немска изработка, имат си щемпели на немските фабрики, само боята не е като за Германия /синя/ амо специално за нас зелена.
                    На нож!

Comment

Хайде като преосмилиш нещата, чакаме нови ъпдейти на сайта ти
                      То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Working...
                      X