На много малко хора съм го показвал това, та затова сега ме сърби да се похваля...Това е един от най-високите ордени на Третия Райх - "Verdienst Orden vom Deutschen Adler"....при това с оригиналния документ ! Всеки един калалог за отличията на Третия Райх започва с този орден, което значи, че самите немци го смятат за най-високото отличие на Третия Райх ! С този орден е бил награден един много известен българин, за съжаление, когато го купувах, роднините задраскаха името му с химикалка....аз, разбира се знам, на кого е принадлежал, но ще запазя конфиденциалност и няма да кажа кой е бил притежателя. Моля и вас, дори да се досетите, не го споменавайте във форума ! Няма какво повече да обяснявам, ето го и ордена :
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Немски орден за българин.....
Collapse
X
-
Цар Борис и Фердинанд са имали страшно много ордени....и то като монарси, са имали най-високите степени...с брилянти, с мъртвешки глави...всякакви красоти !
За съжаление господин Сакскобурготски, сегашния ни премиер, през 1998 год. продаде всички ордени и медали на баща си и дядо си на търг в Сотби...ей тва е линк към някои от аукционите на Сотби с ордените на Фердинанд и Борис, продадени от Симеон....
ТУК е линка...!
Comment
-
Хъм само не разбирам защо да не споменаваме името? Аз да си призная с този орден не съм се занимавал и ми е извън интересите така че не знам кой е българския носител.
Ето например няколко от българските генерали за които пише дибо в неговата тема са носители на Железен Кръст ² и ²² степен - български авиатори като Стоян Стоянов също и в това няма нищо лошо. Така че просто не разбирам какъв е смисъла да си награден с някакво отличие за да го пазиш в тайна.
Впрочем линка не работи при мен. :vb_sad:
Comment
-
Аз също не виждам, защо трябва да се крие името на човека награден с 5-та степен на този орден. Все пак това е част от историята ни.
Този орден е създаден от Хитлер на 1 май 1937 година и е бил предназначен само за чужди граждани.Ето защо няма да видите немец окичен с този орден.
Най-високата степен на ордена е Златният Голям Кръст. Неговите кавалери не е трябвало да бъдат повече от 16 души преживе.
Носители на този кръст са граф Чано, Франко, цар Борис III, адмирал Хорти, президента на Финландия Рити и маршал Манерхайм, маршал Антонеску и японският посленник в Берлин Ошима. Бенито Муссолини на 25 септември 1937 г. получава Големият Кръст на ордена с брилянти.То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Супер е!!!!! Хубаво е, че знаеш името, драсни го с молив на гърба, не бива да се загуби!!
Всъщност, нямам статистика, но май доста българи /е относително казано доста/ имат този медал. Не един приятел баща му е бил в авиацията и за някои специални мисии е награден с ЕК2, този медал, както и немската пилотска значка. Аз малко вдигнах кръвно като ги видях, затова не запомних добре на коя точно от грамотите стоеше подпис /истински, с мастило/ на.... Хитлер! :1087:На нож!
Comment
-
Parabellum написаПак погледнах документа и видях, че човекът е награден на 18 септември 1937 година. Наистина уникално нещо. То и аз да имах такова нещо и аз щях да се похваля!
Честито за находката!
Колкото за името - вярно, че беше отдавна, но просто уважавам желанието на роднините да не се знае името, и че са продали наградата...само ще подскажа, че става дума за "Политическа полиция"...
Comment
-
Начи, историята е такава - Хитлер лично подписва някои грамоти до към 1938 - след това започват да слагат само печат с неговия подпис...Има обаче една награда /трябва да видя коя е, че не помня точно/, на която в орденския и статут е залегнало, че се подписва лично от него....или от главнокомандуващия ли беше, не се сещам...но неговия личен подпис след 1939 се полага само на тези грамоти....
Comment
-
Captain, имай предвид, че подписа е полаган така, че да прилича на собственоръчен, ползували са специален тампон, нещо като сегашните печати и обикновено мастило за писалка....без сериозна експертиза от познавач не може да се каже дали е истински....склонен съм да мисля, че не е собственоръчен, просто защото човека само в изключително редки случаи се е подписвал собственоръчно....и само за много високи отличия....видял съм много грамоти, вярвай ми....;-)))
Comment
-
За Дойче Адлер
:shrug: Най-после се появи такъв орден. Бях писал преди месец за такъв орден ²² ст. на игла, който преди 20-тина години мина през мен и който, ако разкажа историята около него, ще стане цял роман на колекционера. Но това едва ли ще е толкова интересно. Орденът беше в квадратна, червена, кожена кутия с щемпел от жълт бронз отгоре на капака. Имаше ¹ 009 или 600 на иглата. Качеството, беше супер, като от фабриката!
Бях споменал, че грамота за такъв орден беше спряна от износ на границата. Грамотата беше на наш владика, името на който не записах и сега го нямам. А този от политическата полиция, да не е случайно Гешев. Вероятно не е, защото нямам информация за живи негови близки. Мен лично ме интересува името, за да се срещна с близките му. Събирам материали за служители от полицията и тогавашната ДС и ако имате такива давайте. Ще се сложат в музея на Академията на МВРОт както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
Comment