Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кутия за газова маска... с много история по нея :)

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Кутия за газова маска... с много история по нея :)

За съжаление не мога да се похваля с някакво такова страшно съкровище като на колегата Перето, но все пак ето най-новата ми придобивка Немска кутия за газова маска. Нещо не особено рядко, но все пак томно тази е интересна, защото е била боядисана бяла /маскировка за зимата!/, а после с настъпването на пролетта - отново е боядисана зеленикава. Очевидно е видяла активна служба - боята по частта между ремъците, която е в досег с униформата и с друга екипировка, е солидно износена чак до метал, както трябва да се очаква при месеци и месеци носене в бойни условия Там, а и на друи места, отлично си лици "хронологията" - оригинална боя, бяла боя, зеленикава боя.
    А пък отвътре в капака има лепната лентичка, която просто слага черешката на тортата - там стои името на собственика, "Obgefr. Grote". Мъничък детаил, обаче зареден с огромна доза история... Кой ли е бил този Гроте, къде се е бил и в крайна сметка прибрал ли се е след мелето... Може вече никой да не го помни, тази кутия да е последната следа от един живот... Да, размечтах се нещо :lol:, ето я кутията:
    Attached Files
    На нож!

Ето ги и още 2 снимки
    Attached Files
    На нож!

Comment

Това от ПСВ ли е?

Comment

Ц, от ВСВ е. Май беще от 36-7 натъй този модел
        На нож!

Comment

Аз по снимките толкова съм се чудил ко е тва и сега чак разбирам!
          Ами честито Капитане!

Comment

Мерси Тва е, тва е, доста тежка масивна кутия за газова маска, водоустойчива /гумени уплътнения/, вътре стои споменатата газова маска, а това, на което е лепнато етикетчето с името, това е плоска кутийка от вътрешната страна на капака, където стоят в хартия завити резервни лещи за маската /е няма ги де, ама там стоят по принцип/
            На нож!

Comment

Айде честито и от мен.Събирай такива материали, че на пролет като си дойда да има с какво да плакна очите
              То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Най-интересното е, че Grote е типична холандска фамилия, не че няма и немци носещи това име разбира се. Иначе честито за находката
                "I'm a fuel injected suicide machine. I am the rocker, I am the roller, I am the out-of-controller!"

Comment

честито

наистина е много любопитно!!!
                  ТБТ

Comment

Ky3Mu4 написа
                    Най-интересното е, че Grote е типична холандска фамилия, не че няма и немци носещи това име разбира се. Иначе честито за находката
                    Аз не съм спец по фхамилиите, но щом ти казваш значи е така. Пък и ти живееш в Немция, което е по-близо до Холандия.
                    Интересно, наистина интересно.Холандец във Вермахта или пък СС?
                    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

С този чин май си е редовна войска, не СС. А иначе фамилията не означава снепременно националност, в смисъл - може да се е от поколения наред немец, както Галанд и Марсей, които са потомци на френски хугеноти.
                      На нож!

Comment

Обергефрайтер е от сухопътните войски.

Comment

kapitan написа
                          С този чин май си е редовна войска, не СС. А иначе фамилията не означава снепременно националност, в смисъл - може да се е от поколения наред немец, както Галанд и Марсей, които са потомци на френски хугеноти.
                          Разбира се че не, просто редовно пътувам до Еншеде на немско/холандската граница, и сред познатите ми има един който носи тази фамилия. Но съм сигурен че е доста разпространена точно в тази северозападна част на Германия, точно поради близките връзки на двете страни.
                          "I'm a fuel injected suicide machine. I am the rocker, I am the roller, I am the out-of-controller!"

Comment

Working...
                          X