Съобщение

Collapse
No announcement yet.

помощ за определяне на едно "ножче"

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Хубави неща /меко казано/ но това колекция ли е от тия неща, или са вече по чужбините?

А колкото до ножовете, които бяха основна тема, тях не само че ги има доста из армията, но се и използват активно. Ако пуснете някога тъпия Военен телевизионен канал, често се меркат разни дежурни, дневални, постове и каква ли не друга сволоч с такива ножове на коланите.
    На нож!

Comment

По-голямата част разбира се, вече са по чужбината, но най-стойностните и качествени неща, тези, които нямат никакви забележки, са в колекцията ми...специално за гореспоменатите ножчета, запазил съм си 2 ножа на дневалния /един изцяло хромиран с хромирана кания и един оксидиран с кожена кания/, а от щиковете за К98 - един с бакелитови чирени, един с дървени и един с чирени от еленски рог, всички със еднакви серийни номера и разбира се, в перфектно състояние...без никаква ръжда, без чукнато или ударено, както съм ги взел - в оригиналната консервационна смазка...пазя и по един унгарски и един австрийски щик от Манлихера, мод. 1895 в същото състояние.
      Е, намират се и от другите нещица....някое орденче, няколко други хладни оръжия, някоя каска, някои кобури и паласки...няколко униформи....
      Ето още малко красоти :

Артилерийска униформа от времето на Фердинанд

Парадна пилотска от времето на Борис

Бойна пилотска от времето на Борис

Пилотски летателен костюм от времето на WW2 - с тези костюми нашите пилоти, защитавайки София, са сваляли американските "Летящи крепости" !
      Слава на героите ! ! !

Last edited by ww2; 18-12-2004, 14:12.

Comment

браво

е не! с тия щикове и униформи ме гръмна!
        та .... : къде били тия поделения? : :wall:
        ТБТ

Comment

въпрос

Случайно да ти се намира некой читав БГ кобур за люгер?
          Аз имам ето такъв но той не е за люгер въпреки че го събира
          Attached Files
          ТБТ

Comment

Към ww2 :
            Колега, съдейки по думите ти в по-горният пост разбрах, че си си оставил най-хубавите неща за себе си щикове от Маузер К98 и манлихерови такива. Не искам да те обиждам, но това са едни от най-масовите щикове у наше село-разбирай България.
            Доста по-редки са щиковете за Лий Енфийлд, Гра, Лебел-тези последните са шест вида,Маузер Кока Милованович, Манлихер М93, Манлихер -Шьонауер, Малнихер-Каркано.
            Аз също имам щикове от резевра на нашата армия, но това са си масови за нас щикове. По интересни са гореописаните
            То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Аз ако правилно разбрах, мисля че ставаше дума за щикове с еднакви серийни номера по ножницата и острието, каквито навсякъде са редки.

Comment

Абсолютно сте прав, уважаеми управителю на форума, то май само заради еднаквите номера си струва да се пазят щикове като М95 и К98...

Колега Parabellum, думите ми се отнасяха само за показаното на снимките, защото предположих, че въпроса на Танкиста се отнася само за това на снимките - нож на дневалния, К98 и М95....
                Но като отворихме дума, ще представя малка част от колекцията щикове...

Български щик за пушка Маузер

Италиански щик за Каркано

Имам и един за Енфийлд....

Френски ГРАС байонет, мод. 1874

Щик за СВТ /Самозарядная винтовка Токарева/, мод. 1938, едно наистина рядко и прекрасно запазено бижу !

Имам и един за турски Маузер....

И един за турски Маузер, но предишния модел, Солинген....
                Last edited by ww2; 18-12-2004, 21:07.

Comment

Чудесни екзепляри! Браво!
                  Леко уточнение.
                  Първият щик произведен в България не е за пушките Маузер, ами е за Манлихер М.1888. Ние получаваме известно количество Маузер К98к от немците едва през 1943 година по програмата Барбара и за да бъда по-точен от договорените 85 500 ние получаваме 42 221
                  Също така ако позволиш ще направя едно уточняване на Турските Маузерови щикове. Първият показан щик-т.е. най-горният е от Маузер обр.1903-той доста често се среща в България все още.
                  Вторият образец снимката по-долу е за Турски Маузер обр.1890г. и обр. 1893г.
                  Сега един личен въпрос-ако искаш можеш и да не ми отговаряш.Случайно да продаваш разни работи в EBAY? Съдя по снимките на щиковете ти-имам предвид теракота върху който са сложени железата.Той е абсолютно същият .
                  То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Parabellum
                    Ми така де...че аз кво съм написал....аха, ми естествено че първия щик е за Манлихера, просто съм го сбъркал, то е съвсем ясно от снимката...да не мислиш, че е лесно да качиш толко неща наведнъж без да объркаш нещо в надписите....пак добре че само едно....
                    И за да завърша темата за "Ножа на дневалния", показвам още 3 разновидности (гледай каишката), и снимки на немската маркировка върху топчето и на български сериен номер на crossguard-a !

Оригинален вид на "Ножа на дневалния"

Оригинален вид на "Ножа на дневалния" за авиацията и флота

Оригинален вид на "Ножа на дневалния" с "ТРОПИЧЕСКА" каишка

Маркировки по "Ножа на дневалния"

Comment

А за да не останете с грешни впечатления, че "Ножа на дневалния" се е носил само от войнишкия състав, вижте един подаръчен екземпляр от същия нож, само че оксидиран. Надписа гласи : "На майор Чилев от Началника на Генералния щаб на БНА ГЩ-БА" !

Comment

Хубави работи. Това за Майор Чилев наистина ми хареса!

Comment

ww2, наистина страхотни неша, благодаря че ги споделяш с нас! Може ли с твое разрешение да ги кача в галерията към Бойна Слава? Виж "Галерия Бойна Слава"
                          Last edited by Imperial; 20-12-2004, 00:10.

Comment

А, ww2, томно за това говорех, дето сега даде снимка - кания за дневаленски нож направена от К98 кания, с WaA щемпел на топчето. Изобретателни сме си
                            На нож!

Comment

TVV написа
                              ww2, наистина страхотни неша, благодаря че ги споделяш с нас! Може ли с твое разрешение да ги кача в галерията към Бойна Слава? Виж "Галерия Бойна Слава"
                              Няма проблем, качвай каквото ти хареса, снимките са си лично мои...и в axishistory г-н Маркус Вендел още през 1999-2000 год. поиска разрешение и качи доста мои снимки...и името ми е там, и в Thanks to... ме има...

kapitan
                              Вероятно сме имали доста много К98 щикове...щом са се чудили какво да ги правят и са измъдрили "Ножа на дневалния"....

Comment

ww2 написа
                                kapitan
                                Вероятно сме имали доста много К98 щикове...щом са се чудили какво да ги правят и са измъдрили "Ножа на дневалния"....
                                По принцип тази пушка не се води на въоръжение в БА. През войната Германия ни доставя 42 221 броя от тази система.Към всяка пушка се числят щик и половина, в нашият случай да ги сложим два щика.Това прави 84 442 щика. През заключителният етап на войната да сме прибрали като трофеи 200 000 пушки, което ми се вижда фантастично, защото тази система не използва нашият калибър 8мм, а пък и в този момент-имам предвид май 1945-та, Съветската армия започва да празни складовете си и да ни превъоръжава с нейно си оръжие-вече сме Съветски сателит и оръжието трябва да бъде такова.
                                Така че горе-долу да сме имали на склад около 150 000 такива ножа.
                                По време на Соц системата армията ни в мирно време беше около 250 000 души. Във всеки полк наряда се сътои от дежурен по рота и трима дневални-това за една рота. Значи 4 такива ножа на рота. В мирно време ротата се сътои от 60 души.
                                Като разделим числото на армията ни с числото на състава на една рота и полученото число разделим на 4, то се получава 1042 броя.
                                Да предположим, че 5 000 броя са произведени .
                                За сведение ще съобщя, че в моето поделение такива ножове нямаше.

Comment

Working...
                                X