Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Катюшка

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Катюшка

Хелоу пийпъл, чакайте сега да питам тук за едно нещо.
    Става въпрос за едно портативно преносимо устройство за полагане на комуникационни връзки в района на военни действия, тип "Бегай бръзо и оно че олекне". Катюшка за размотаване на телефонен кабел - хоп на гърба и хайде бегай /гледали ли сте "Тримата от запаса", там Парцалев търчеше с подобна /
    Та, въпросите се въртят около това, дали от войната или от след войната, дали е българско, невско или съветско производство... Моето мнение е, че е българска, от ВСВ. А вие какво мислите??? Тенк ю пийпъл! /не гледайте самата ролка, по мое мнение може да е много по-късно производство!/
    На нож!

Мога да ти кажа че и аз съм търчал с такава през '87-89г.... не знам от коя година е обаче имаше едни по-нови , и по-калпави, ако не трябваше да се размотава кабел взимахме от новите, ако трябваше особено да се намотава взимахме от тия.... дръжката за намотаване май също е от стар тип катушка.... като преценявам слоевете боя май са от времето на ВСВ, но нищо повече не знам :?
    may the Force be with you

Comment

В казармата бях релейчик и такова не сьм носил. Но след учение се сьбирахме целият ВУ, за да навиваме ВКШ-то. Имахме бьлгарски и сьветски образци. Не мога да кажа точно това какво е сьс сигурност, но ми прилича на Бг.
      Rolling, turning, diving
      Rolling, turning, diving, going in again
      Run, live to fly, fly to live, do or die
      Run, live to fly, fly to live, Aces high.

Comment

Тенк ю пийпъл за вашите инфота! Намерих снимка на немско таковата от ВСВ. Разликата е, че онова има малка верига, а тук вместо верига се използва още едно зъбчато колело.
        Обаче приликите са много - подобна триъгълна конструкция, същата манивела, абсолютно същите ключалки за закрепване оста на ролката към рамката... много, много прилики. Значи, или е по-стар вариант немска /малко вероятно/, или е българска от ВСВ по немски образец /много вероятно/. Ето снимка на немското, да се види приликата:
        На нож!

Comment

сигурно си прав, макарата много ми прилича на старите макари дето ги имаше в полка дето служих - Разлог, рамата на катушката също наподобява, за колелото си прав и нашите бяха без онази приставка за подреждане при намотаване на кабела - очевидно побългаряване, счетено е за ненужно- например ние си водехме кабела с мокър парцал за да си спестим допълнителното почистване на кабела след учения

Comment

:lol: :lol: Парцала... е тва е! Нация техническа! :lol:
            Само да добавя, защо да сме нямали катюшки, при условие, че сме имали нашенски ВСВ телефони /модел 39 май се водеха?/. Ето тук, от ляво наш, от дясно класическия немски. Нашият може да изглежда по-архаичен в дървената си кутия, в сравнение с бакелитовия немец, обаче едва ли отстъпва като машинария!!
            На нож!

Comment

!!!

Абе негодник, ти от къде ги имаш тия сладости ? да не се каниш да конкурираш БТК? Аз с дървени не съм работил, но такива бакелитови имахме, даже с орлето вътре... преди два дена в студиото дето работя донесаха един такъв , от реквизита на БНТ, беше в ужасно състояние ама работеше.... кръв ми капеше от сърцето ама нямаше начин да си го свия

Comment

"Полски /в смисъл - полеви/ телефоненъ апаратъ за индукционно избиране К.С.Т. 39" е относително по-рядък, наистина. Но немските FF33 /Feldfernsprecher 33/ са нещо доста масово, въпросът е да се намери в добро състояние. Моят е от 1943 и е относително добър. Те тези немски телефони са модел 1933, основният модел от Втората световна, обаче са на въоръжение супер масово в Германия, Холандия и много други държави само до преди десетина години. Сигурно и до сега много масово ги има.
                Не знам защо, ама много се кефя на тези апаратури Иска ми се да си намеря и преносима централа за 10 поста /или 12 бяха/, към която се навързват немските телефони и с нея се прави връзка. Много готина, преносима 8) 8)
                На нож!

Comment

Виж, това вече е нещо по-рядко, защото е от Първата световна, немска слушалка от телефон. Терефонът прилича на нашенския, такава кутия, обаче по-голяма. За съжаление съм го виждал само на снимка, имам само слушалката. Такъв телефон, както и готините немски радиостанции Лоренц или Телефункен са ми в списъка за коледни подаръци Обаче най-вероятно ще трябва да слушкам не 1, а 10-20 години за тях :cry: Специално радиостанциите, макар и да сме ги имали през ВСВ, най-вероятно много отдавна са натрошени и изхвърлени :evil:
                  На нож!

Comment

Working...
                  X