Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Каски и археология

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Каски и археология

Здравейте, приятели!!! Това е първото ми съобщение на този форум, който поразително прилича на Axis history forum, на който съм член. Тка и така съм тук та да попитам. Преди около три години въвъ Варна видях една олющена каска с Германски орел в пясъчен цвят за 20 лева. Не си я купих, защото нямах пари. Та искам да питим колко струва една германска каска в България. А и дрего-има ли в България групи по военна археология. В Русия например има много и винаги изкопават купища материали. Трудно обачесе намират германски находки, защото тука не са се водили бойни действия освен престрелки между партизани и немци. Интересно би било.

Panzergrenadier

За какските и информация за тях виж страницата на капитана в този портал: иди в основната страница на Бойна Слава и оттам иди на нашите сайтове и там ще намериш каквото ти трябва.
    Бългаските каски от Втората Световна са били като немските (те от там са поръчани) и много от тях са пребоядисани и украсени с СС и други редки и интересни емблеми. Така че има много фалшификати, трябва да гледаш вътрешното покритие на каската за печати и други неща. Капитанът знае много повече по въпроса от мен, може би той ще ти даде най-добър отговор. Аз само искам да те предупредя да внимаваш за фалшификати.

Comment

Още един почитател на Axis History идеално. За България може да се направи оптималното ако се разучи къде е била разположена дислоцирана и т.н. 7 СС планинска дивизя "Принц Оейген" и къде е водила последните си сражения с партизаните. Там биха могли да се открият разни неща. Би било любопитно да се проучи.

Comment

Здравей, добре дошъл! Благодаря на TVV за доверието, но и аз не съм кой знае какъв експерт
        Цените - трудно е да се каже. Въпросът е къде ще се намери. Антикварите реват неадекватни цени от 100 до 250 лева, независимо дали става въпрос за напълно оригинална или за пребоядисана черупка. Ако пък имаш познати сред военните, по поделенията трябва да има още останали и може да намериш за около 20-30 лева, чрез някой "вътрешен". И разбира се по разни битаци и подобни може да изскочи нещо на смешна цена.
        За военна археология, не съм чувал в България да има хора, занимаващи се с това. А, то иманяри много, аз говоря за хора с по-други нагласи. Може и да има, но досега не съм чувал. Действително въобще не можем да се мерим с находките из бившия СССР, Полша, Чехия, където е имало грандиозни битки, но и тук най-вероятно може да се намерят неща. Лошото е, че тук е осеяно с истинска археология - иди че доказвай, че търсиш гилзи и други дреболии на 60 години, а не се интересуваш от едикояси тракийска могила, която случайно се пада на 100 метра :lol: :lol:
        На нож!

Comment

Военна археология? Интересно
          Сега слушайте истинска случка, която се е случила преди една година.
          Един от моите приятели, ловец и колекционер като мен на оръжие, отива на лов в Еленският Балкан. по принцип на неговата ловна дружинка там се намира мястото за ловуване. Интересното в случаят е, че там където ловуват се намират старите руски редути от Руско-турската Освободителна война 1877-78. Водела се е доста голяма битка. Местните хора и иманяри намират доста често гилзи, куршуми. Та моят приятел влязал за пореден път в редута-хем да са позатопли малко, хем да се скрие добре, че като дойде прасенцето да го гръмне веднага. Подпрял той пушката си на едната стена на окопа и седнал, но при сядането не нещо се убол. Станал той и измъкнал някаква дебела тел от земята. Тъкмо да я хвърли той се загледал в нея. В едният си край тази тел била доста удебелена и имала дупка. Позагледал се той и се облещил. Тази тел се оказала шомпол от Бердана 2. След като се прибрал в къщи веднага го изправил-защото бил окривен. Минал го на телената четка и той светнал. Той ми го показа вече почистен. Аз също се облещих, защото това желязо е стояло там цели 126 години изложено на всички атмосферни явления и не беше пострадало. За куриоз ще спомена, че и клеймото на руската приемка -двуглав орел- стоеше.
          Явно собственикът на шомпола го е бил извадил за да си почисти пушката в затишията между боевете, когато турците са нападнали изненадващо. В суматохата той го е забравил.
          В голяма част от случаите, след като намеря стара пушка, тя е без шомпол. Шомполът е първото нещо което се губи при война.Много рядко са ми попадали пушки в комплект със шомпол.
          Та тази случка е пример на един вид военна археология.
          Вярно ние нямаме епични битки през ПСВ и ВСВ на наша територия, но пък имаме интересни сражения от Средновековието и Античността.
          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

От среднповековието и античността на самите места на сраженията няма много неща останали, защото хубавите оръжия са си ги прибирали. Предполагам че има много върхове на стрели, и толкова: доспехи и мечове е малко вероятно да са останали. Погребенията са много по богати.
            А по начите земи наистина не е имало големи сражения от Освободителната насам.

Comment

Честно да ти кажа, аз и на един връх от стрела или копие бих се зарадвал.
              Преди години нали беше направена археологическа експедиция на мястото на битката при Варна през 1444. Сума ти мечове намериха
              То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

За археологията

Сега виждам темата и с голямо закъснение се включвам.
                Преди две години на пазара в Търново един член на НДрТр ми даде няколко патрона и гилзи, от района на бойните действия около Нова Загора през РТОв. Те бяха от Крнка и Уинчестър мод 1866 г. -Хенри приферен. Имаха по няколко удара на дъното, но без резултат. А един, явно барута му е бил малко или некачествен, защото куршумът излязъл от гилзата 7-8 мм. и така останал.
                Това ме наведе на мисълта, че и ние трябва да проявяваме интерес към местата, където са се водили сражения по нашите земи. И както Парабелум дава пример за шомпола, може да се открият и други неща, че и цели пушки, а може и топове. просто трябва да се търси. Сега се сещам за едно полско списание -Военна археология. В него се публикуват резултатите от проучванията по местата, където са се водили сражения през ПСВ и ВСВ. И имат страхотни находки. Някой от тях са така запазени, че да им завидиш.
                В един руски сайт също има много интересни неща по темата, а също и за колекционирането и проучването на различни оръжия. Вижте го и вярвам, че ще останете доволни.
                История оружия Буквенные серии пистолета пулемета ППШ, отечественных производителей , тема для небольших несложных вопросов, Ретро оружие в войнах XXI
                От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Един пример. Когато Осман паша прави опит да разкъса блокадата на Плевен , но неуспява. Преди да се предаде на руснаците той изхвърля голяма част от боеприпасите си в реката. Е сега ние ги откриваме. Имам няколко патрона от Снайдер и Хенри-Мартини от там

Comment

Working...
                  X