Предложението остава още три дена, защото ако до петък вечерта никой не прояви интерес, ще го кача на еВау и ще го продам там.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Hitlerjugend кинжал с маркировка Rosco?
Collapse
X
-
Сега като си мисля, аз май имам някакъв подобен нож. Купих го на пазара в В.Търново миналото лято. По скоро го размених за няколко стари български пагона от междувоенния период. Направи ми впечатление, че острието е с широк канал, подобен на Манлихеровия и Маузеровия щикове. Единия чирен е от черен бакелит, или нещо подобно, а другия е подменен, с несръчно издялан дървен чирен. Аз го отдадох на просто ремонтиране на липсваща част. Обаче ремонта е доста стар, а не съвременен за да може да се продаде ножа. Така в мен възникна хипотезата, че на този чирен може да е имало някакъв знак, който е нервирал собственика и той в стремежа си да го унищожи, е строшил чирена, а след това е трябвало да прави несръчна поправка.
Преди време във вестник В за О, поместих една статия за опазването на историческите оръжия. Та там пуснах една снимка на офицерска сабя, Борисова емисия, която някой върл републиканец беше одрал или остъргал царския вензел. Така превъзходно запазеното и богато гравирано острие беше заприличало на лунен пейзаж с остатъци от украса. Срещал съм и други подобни, безсмислени за днешното време унищожавания на царски символи. Например отрязването на короната от пагонния знак на Българската държавна полиция - БДП, или на Полицейското училище- ПУ. Даже открих куриозен знак във военният гардероб на Киноцентъра, който представлява българския лъв от герба, който тъпче турския полумесец. Лъвът в оригинала естествено е бил с корона на главата. А този беше без корона и се виждаше нескопосаното му отливане без нея, или отрязване.
Предполагам, че ножът може да е е оригинален, но за известно време е бил собственост на някой, който е бил антинацистки настроен. Той може да е унищожил знаците, които са го натоварвали емоционално. Но е затрил оригинала, който освен нож има и други стойности. И затова си говорим за него.От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
-
auschwitz написакачвай го в еБай-а направо на мене не ми трябва
само един въпрос колко кинти ти излезе общо покупката и доставката до тука ?
Иначе аз не мисля, че оригиналните ножове на Хитлерюгенд са имали каналче върху острието, за разлика от парадните байонети. Поне всички оригинални образци, които съм виждал, са с острие без канали.
Comment
-
Ето един параден нож, който е малко по-малък от щика на пушката Маузер. Производство на някоя фирма от гр. Солинген. На другата страна близо до дръжката има стилизиран тигър и надпис ТАЙГЪР. Дръжкаата е черна с накатка.
Ще снимам ножа, за който писах по-горе. Той по форма отговаря на скъпарските ножове, които има в дадения по-горе сайт на германски парадни фукари. Само дето моя няма видимо такива инкрустации. Иначе си е едно към едно.От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
-
Да, в Третия Райх са раздавани такива парадни байонети, мисля че такива са имали пожарникарите, полицаите, жандармерията и не знам и аз още кои. На мен това ми е малко встрани от основните интереси и не разполагам с литература по въпроса, но остриетата са качествени и сами ножове изглеждат красиво. Нямам и представа за това дали български военни са били награждавани с такива от германците в периода на Втората Световна (например ако са преминавали обучение в Германия), а е възможно и част от немските наградни оръжия да са били част от трофеите на нашите войници.
Comment
Comment