Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Нова придобивка

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Нова придобивка

Нещо съвсем скромно, но е първия образец на историческо оръжие в колекцията ми и реших да споделя с вас. Това е байонет, или по-скоро боен нож за пушка Шаспо обр. 1866. Ножница няма , така че си търся и ако някой има само ножница по някаква причина и я продава, да ми пише лично съобщение. Е, номерата няма да съвпадат, но това за мен поне няма да е фатално.
    Състоянието на ножа е не особено добро, има доста ръжда и връхчето на острието е огънато :cry:. Иначе според надписа на гърба на острието моят нож е произведен в Шателро, май 1872 по време на републиката, а не на империята. Има сериен номер на кръстачката, според който също е произведен в Шателро, което е добре, защото поне означава че не е нещо сглобено някъде от различни части. В близост до ефеса по острието има знаци, които мисля че са френски и означават че острието е прието от инспектора за контрол по качеството. Има обаче и една по странна маркировка, която засега не мога да намеря какво е точно, нещо като шестоъгълник с рогца. Като почистя малко повече окаяното острие, ще пусна по-качествени снимки.
    Имало ли е някаква по-специална маркировка върху тези ножове, които са били дадени на нашите опълченци от славянския комитет? Или поне били ли са всичките от една партида, т.е. от един производствен център и от една година?

Много приятен вид има. Блазе им на тези, които дръзнат да влязат у вас. :twisted:
    Колко е дълго острието?

БЪЛГАРИНО, СЪБУДИ СЕ!

Comment

Дължината на самото острие е към 57 см.

Comment

Хайде Честито и от Мен.
        Този щик е образец 1854 година. Твоят модел е произведен за пушките система Гра и Гра-Кропачек. Фактически Французите не сменят щиковете за пушките си 32 години до въвеждането на малокалибрената винтовка Лебел обр.1886г.
        А колкото до т.нар. Българска партида, то нашите пушки Шаспо са закупени от Германия.
        Ножница за щика ако имаш късмет лесно ще намериш. Тя е метална.
        За колко го купи?
        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

За $ 33. Може би можеше и по-евтино.

Comment

Цената ти е е супер . В България този нож вече струва към 200лв, а по някой антикварни магазини и доста повече.
            Браво за хубавата придобивка
            То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Това е така, аме все пак еръхчето е огънато леко (е, не е счупено), а няма и ножница и не е в идеално състояние, но пък аз отдавна исках да имам такъв и цената беше приемлива. Има един закон в колекционирането: винаги може да е по-евтино.

Comment

Абе и без пари да ни дават такива работи пак ще си мислим, че сме се минали

Comment

Parabellum написа
                  Абе и без пари да ни дават такива работи пак ще си мислим, че сме се минали
                  Така си е.

Comment

Такъв щик-ятаган от Шаспо имам и аз. Той е сравнително запазен, като само ключалката му е строшена от някой голям специалист. Канията му е някъде из нас и ще я потърся, за да проверя наистина ли е метална или е кожена. Защото съм виждал някъде и кожени кании с дървени вложки. Този щик съм го виждал във западни каталози като анотацията за него е "Байонет на Зуавите", т.е. е бил на въоръжение в колониалните френски части. Иначе заключването му е стандартно и става, както за пушките Шаспо, така и на по късните и варианти М-1874 г и ГРА. Не ми е известнода има т.нар. тригранни щикове на Шаспо. Ако има някой има такава информация ще бъде интересно да се види.
                    От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Working...
                    X