Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кому е дотрябвала точно козирката!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

...а иначе такава хубава капа е била... Много чудно, кому е дотрябвала козирката??? :?: А е внимателно отстранена, почвам да си мисля, че може даже да е дело на самия офицер, примерно за направата на нова фуражка.. ама тая си е като нова...
    И все пак я харесвам Поручик от артилерията. Нова козирка трудно ще се пришие, тъй като тя май е слагана преди червените кантове, в доста ранен стадий, но все пак ще намеря нещо подобно и ще се опитам да я възстановя, идеи и съвети са добре дошли!
    На нож!

нещо снимките в обратен ред излязоха, ама здраве да е
    На нож!

Comment

Козирките на различните шапки от даден период един вид ли са били, или различни?

Comment

Хм... не съм особено сигурен... :o :? Може би за един и същи модел, но различен ранг, качеството /от там и материала/ е било различно? Не съм много сигурно, пък и по снимки е трудно да се каже...
        На нож!

Comment

Интересна находка! Поздравления!
          Козирките на старите соц.парадни шапки и на тези от преди 9-ти септември еднакви ли са?
          Защото ако са еднакви лесно можеш да намериш такава
          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Мерси Аз точно на такава съм вдигнал мерника, ще намеря някоя ранна комунистическа и ще я обезкостя. Доколкото знам, съвсем същите са. После вече стават по-различни, малко като патешка човка, по съвтски тертип. А пък по-следващите /та даже май и сегашните/ са отново с подходяща форма, но напълно неподходящ материал.
            На нож!

Comment

Но вие не я съжалявайте, тя не е сираче, капата дойде с цялото си семейство 8) Пълен /май?/ набор куртки на гу`син поручика от артилерията! От ляво на дясно зелена бойна /или полева, или както там се казва/, бозава ленена, рятна бяла памучна, парадна синя.

Е, сега, зелената е много проядена и лекясана, бялата е здрава, но безобразно лекясана, но другите 2 са си екстра! Капата май върви със синята. За бялата куртка май трябва да е с бял "таван".
              На нож!

Comment

А как ги переш/чистиш?
                albireo написа
                ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Това е проблем. По принцип май може да се дадат на химическо чистене. От Националния Исторически мисля че го правят. Само дето със сигурност трябва да се свалят пагоните и петлиците, а копчетата, може би... Не знам още, засега нищо не предприемам, събирам информация и мнения, по-дабре да почакам, вместо да сторя някоя поразия
                  На нож!

Comment

Охо, поздравления за находката, доста добре изглежда. Само че за прането си нямам идея.

Comment

Ами то всъщност за прането няма правило Всеки колекционер с мнението си, това е обща взето правилото
                      Посещавам разни колекционерски форуми и гледам истинските колекционери по света как се отнасят по разни въпроси, включително този. Всички са единодушни поне в това, че обикновено пране е недопустимо, само химическо чистене. Някои са твърдо против химическото чистене. Други - само в тежки случаи. Трети каквото добарат - веднага тичат да го чистят /но те са най-малката група/. Примерно в Щатите, има ателиета, специалицирани в чистенето на униформи от времето на войната на Севера и Юга! И разбира се от съседните петилетки около нея... Там копчетата не се махат, а нещо ги увиват във фолио и ги херметизират.. Някакви такива истории...
                      Но както казах, няма единно мнение, половината колекционери са склонни да дадат нещо мнага мръсно да се изчисти, другата половина не искат и да чуят!
                      А пък от себе си бих добавил и съображението относно качеството на услугата и на използваните химикали в нашите родни химически чистения... Трябва да се размисли добре, няма бърза работа
                      На нож!

Comment

некадърност

Какво би направил офицерът, който някога ги е носил? Според мен би искал да са чисти. Интересно също така и от какво е зацапването: ако е получено да речем в бойни условия, наистина може би не трябва да се пипа. Ама ако е резултат от лошо съхраняване, не виждам защо да не го изчистиш. Освен това разбирам някой да спори да речем за козирката: каквато и нова да сложиш ще се наруши автентичността, ама да изчистиш нещо и да му върнеш стария блясък не мисля че с нещо разваля автентичния характер на експоната.
                        Да речем че решиш да ги изчистиш и това приключи успешно, после как се съхраняват такива униформи? С някакви препарати против гадини ли се пръскат?

Comment

Сега и аз малко да се намеся. Съвременните химикали са хубава работа.Но за съжаление в БГ-то няма такива.
                          Като за начало най-хубавата работа е домашният сапун.Чист, екологичен само сода каустик и мазнина.Содата каустик чисти всякакви мазни петна.
                          Пробвай с домашен сапун, но като за начало определен периметър.
                          И само на ръка.Никаква пералня.Ако домашният сапун покаже някакви резултати, махни пагоните и копчетата и накисни униформите една по една разбира се в леген с вряла вода и настърган сапун вътре.Даже за по-сигурно пробвай със сапун "Бебе".Той е най-безопасен.
                          Забравих да ти честитя имането.Хайде честито.Много се накефих днес в работата като видях тези униформи.
                          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Хммм значи недоверието ми към БГ химията не е безпочвено :o Ще пробвам със сапуна какво става. А пък понеделник ще навестя и Националния Исторически /поне ми е близо!/ да питам дали знаят някое конкретно ателие, което да използва хубави /безопасни/ препарати
                            Мерси за съвета!
                            На нож!

Comment

Само не споменавай в НИМ какво имаш.Просто поискай адрес на някое атилие или нещо подобно.Но първо пробвай домашните рецепти. От тях глава не боли
                              Айде чакаме подробности за това как върви процесът на реставрацията

Comment

Working...
                              X