Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Нова Придобивка (имам нужда от съвети)

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Нова Придобивка (имам нужда от съвети)

На сравнително добра цена успях да купя нещо, което отдавна исках да имам: филипински крис. Днес пристигна и сега имам малък реставрационен проект пред мен. Снимах го набързо и се извинявам за качеството на снимките, които са доста замъглени, но скоро ще опитам да направя по-добри.
    Проблемите са следните: очевидно има нужда от работа по дръжката и ножницата (последната обмислям да я сменя, нищо че тази вероятно е оригиналната, но почти се е разпаднала). Преди това обаче трябва да почистя острието от ръждата и именно за това имам нужда от съвети. Какво препоръчвате, шкурка ли? Ако да, какви размери? Засега съм в един апартамент и нямам кой знае какви възможности за нещо страшно сложно, така че всеки който има идея за метод на почистване на ръждата, дето да не е сложен, моля да го сподели. Предварително благодаря.

въпрос

Някъде четох /някакви колекционелски форуми/, че не бива да се изпозва шкурка, а стоманена тел, напоена с машинно масло. Нямам предвид жица, а топка тел за миене, това дето отвъд океана го наричат steel wool. А пък ако е месингова, резултатът бил още по-добър. Разбира се, с интерес чакам мнението на Парабелум
    На нож!

Comment

Айде честито. Светнаха ми очите като видях това нещо
      Та значи ако използваш шкурка използвай тези над 300. За повече инфо виж един мой пост тук

Аз сега като си ходя в България ще си взема тетрадките с рецептите и магиите и ще ги напиша тук.
      Капитан-а добре те е посъветвал.Вземи една топка тел за миене на съдове, напои я с оръжейна смазка( купи си я от оръжейните магазини ) и търкай. Шкурка използвай само в краен случай, но над 300.
      Хайде късмет
      То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

може ли

Parabellum написа
        Айде честито. Светнаха ми очите като видях това нещо
        Мерси. В интерес на истината не е кой знае какво, защото острието някога е било пречупено и след това е било изковано на ново, както се вижда от една линия в средата. Сега ще отида да се снабдя с тел и ще пробвам да поизчистя каквото мога от ръждата внимателно. Благодаря и на двамата за помощта.

Comment

Аз видях, че е ставала авария, но си помислих, че очите ми не са наред нещо.
          Ако не е тайна колко парички даде за това нещо :?:
          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

нещо Сандокан го раздаваш а?! браво
            ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Да, острието е дефектно, но аз дадох за криса само $69, плюс още към $10 за разходите по опаковането и изпращането. Иначе в средно добро състояние струват по около $250-300. Почнах да го чистя и се оказа доста трудно, така че явно ще става на части. Освен това направих малко по-добри снимки. Когато свърша с почистването, ще трябва да реша какво да правя с дръжката и ножницата.

Ето ги и по-добрите снимки (сигурно отнема известно време докато се заредят).

Comment

И цялата сабя

Comment

Снимките са разкошни.Браво.
                  Резултатите от първото "търкане" са повече от добри.
                  Дай му размерите за да се ориентирам за дължината му

Comment

Като цяло дължината е 21 инча, или към 50-60 см, заедно с дръжката. Реших че за целта на сравнението ще е добре да снимам този филипински крис до малайския, който имам отпреди. За разлика от малайските крис-ове (не знам дали това е правилния термин на български, ако въобще има термин на български, интересно какво биха казали преводачите на Емилио Салгари по въпроса), които са обикновено с тънко острие и са предназначени за нанасяне на пробождащ удар, филипинските имат широки остриета и служат за сечащи удари. С други думи, малайските са кинжали, а филипинските къси саби. Това разделение обаче е доста условно, тъй като съществува голямо разнообразия във формата и дължината на крисовете. Доколкото знам, любителите на тези оръжия наричат малайските "керис", а филипинските "крис" според разликата в изговарянето на тази дума между Филипините и малайския архипелаг, а и за да ги различават по-лесно. Както и да е, тези два линка са към доста добри страници по въпроса и сигурно ще са интересно за всеки, който някога е чел историите за Сандокан:

Ето и две снимки на моите оръжия.

Comment

Пу,пу, пуууууууууу разкош
                      Ех! Като те гледам как се радваш като малко дете ми става мъчно за моите железца, които не са при мен. Така искам да си ги погаля :cry:
                      Лека-полека и тук ще си събирам разни железца

Comment

Parabellum написа
                        Пу,пу, пуууууууууу разкош
                        Ех! Като те гледам как се радваш като малко дете ми става мъчно за моите железца, които не са при мен. Така искам да си ги погаля :cry:
                        Лека-полека и тук ще си събирам разни железца
                        Еми и на мен половината сечива са ми от другата страна на океана, но компенсирам с придобивки тук. Трудно бих могъл да си намеря филипински оръжия в София, нали?
                        По-лошото е, че повечето ми книги са в България.
                        Между другото, я кажете какво да правя с ножницата и дръжката? Тези, които са на криса в момента като че ли са автентичните и ако ги сменя, определено оръжието ще загуби част от стойността с, но за сметка на това може да придобие по-приятен вид. Ефесът засега е ОК, има две метални скоби, които придържат острието към него и около тях има омотана тънка ивица кожа. Ако тръгна да го разглобявам ще е малко сложно.
                        Ножницата е по-належаща за поправка. Тя е от две бамбукови половини, които са закрепени една към друга с нещо като коноп, и нищо повече. Повечетоа връвчици обаче са заминали някъде и в момента половините едва се държат една за друга. Освен това отвътре са започнали сериозно да загниват. Така че обмислях да мина половините от вътрешната страна с шкурка и после да ги намажа с мебелен лак. Но не съм съвсем сигурен, че това би било правилното решение, така че бих се радвал да чуя и друго мнение.

Comment

Ми като гледам как е остаряла дръжката и как са ръждясали на мястото си теловете, струва ми се, че ако не е оригинална, то поне е много стара подмяна, така че на твое място никога не бих я махнал, остави стойността, може и да падне, може и да се качи, ама най-вече ще се загуби тази старост, патина, просто няма да изглежда добре по моето скромно мнение.
                          На нож!

Comment

Nе, дръжката засега не мисля въобще да я пипам. Ако случйно обаче по еВау намеря по-хубава дръжка в същия стил, тогава сигурно ще я сменя. От време на време, макар и рядко, се случва да се появява по някоя дръжка отделно. Според малайците и филипинците, крисът е живо същество и острието му заслужава грижи като за такова и подменянето на дръжки и ножници за тях е нещо съвсем нормално и даже необходимо.

Comment

сайтовете са добри...като малък когато четях "Сандокан" много се бях навил да се сдобия с крис и сега няма да откажа де а някой може ли да ми каже сайт за хунски средноазиатски и монголси оръжия защото колкото и да рова из гугъл все японски китайски рицарски римски или викингски снаряжения намирам...чат пат и нещо арабско сев мерне 1 към гьотора
                              ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Working...
                              X