Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Репликите

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Репликите

Репликите са често причина за разгорещени спорове между колекционерите и искам да знам какво мислите вие по въпроса. Тук искам да подчертая че става дума за истински реплики, а не за фентъзи измишльотините по житрините на оръжейните магазини.
    Гледам че освен на оръжия са се появили и реплики на значки от световните, медали и какво ли още не.
    Разбира се, нямам предвид фалшификати, които искат да минат за оригинални, а неща, които са си означени като реплики.
    Ето го и моето мнение, поне дотолкова, доколкото става дума за оръжия. За мен добрата сабя е добра сабя независимо от възрастта. Разбира се, една старинна сабя е по-ценна, защото вероятно е участвала в славни битки и си има собствена история. Но липсата на историческа стойност мен лично не ме отказва и от съвременните реплики, особено тогава, когато наподобяват максимално автентичните образци и качеството им на изработка е високо. Единствено не мога да понасям масово производство на реплики със средно качество: Деникс, КАС Иберия, Марто и прочее. Макар че съм виждал други фирми да влагат доста добри материали и труд в масово произвеждани оръжия, като Пол Чен например или Дел Тин. Техните японски мечове единствено се доближават до оригинала поне малко. Те обаче ги изработват предимно ръчно, нищо че от даден модел произвеждат стотици екземпляри.
    Както и да е, взех да се отвличам от темата. Въпросът беше: каква ви е позицията спрямо репликите? Тотално ли ги отричате, или има и такива реплики, които бихте включили в колекциите си, особено тогава, когато притежжаването на истински образец е почти невъзможно, например истински японски меч, рицарски кръст, викингска сабя и т.н.т.?

Репликите не ги отричам. Даже бих си купил качествена реплика на дадено оръжие, което го нямам в колекцията от даденият период. Докато намеря оригинала, репликата може да запълва тази празнина.
    Нистина, последните 14 години много бързо плъзнаха всякакви боклуци от испански и китайски тип.
    Обаче покрай талаша има и хубавиники. В едно магазинче на такива реплики и на истински нещица тук в Ню Йорк има едно ножченце на "Хитлерюгенд".Качествено изработено, не много скъпо и смятам да си го купя. на острието му освен девиза на немски език, в основата пише Made in Germany-смятам че коментарът е излишен
    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Китайските боклуци ме дразнят много сериозно. В еВау се чудя как да задавам търсенето така че да не ми се появят неща от сорта на "Exquisite Japonic Knight Sword, Brings Good Luck, price $1.00, shipping to the US $ 103.00." Вече няма как да зададеш търсене на оръжия и да не изскочат поне 200 японски саби, оригинални от Шанхай, и още толкова бронзови саби, от династията Хан, всичките "уникални" и всичките само по 50 бройки от всяка.
      Другото противно нещо, което задръства еВау са репликите на саби от Гражданската Война (те поне не претендират за оригиналност), както и репликите на кортици на Третия Райх. Мисля, че в момента в еВау се предлагат повече кортици на SS, Kriegsmarine u Luftwaffe, отколкото са били произведени въобще някога, да не говорим пък за това колко са се запазили след антифашистките унищожения в Европа. Най-лошото е, че някои са си означени като реплики, а други не и човек няма как да види само от няколко картинки.

Comment

Тук си прав! Вече не се знае, кое е оригинал и кое е реплика. Само като се замисля в България колко "оригинални" железни кръстове имааааааааа.Чак смешно ми става :lol:
        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Да бе, човек да се чуди вече кое е истинско и кое не. Поне репликите тогава, когато са означени като такива, се знае какво са.
          Между другото, някои знае ли за сайт, от който да се продават качествени реплики на хладни оръжия от Третия Райх? Или фирма производител, като изключим немските фирми от Солинген, които продължават да правят оръжия, по образците, които са правели някога.

Comment

Аз не знам. Ако някой от колегите знае такъв сайт нека да го постне тук. Ще ни бъде от полза

Comment

миналата година като се разхождах из столицата по край кандидат-студентските изпити някъде на центара разгледах магазин за антики и имаше ками и ножове от ВСВ както и различни значки но цените бяха наистина зловещи...за сребърна значка 160$...всички цени бяха в зелено...а аз се интересувам от къде да си намера реплика на средновековни български оръжия...а пък за плетена ризница си давам ключа от апартамента да си харесате нещичко а между другото много случайно намерих интересен сайт за разни реплики ето го http://www.kultofathena.com/ има и фентъзи има и реплики на реални оръжиица
              ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Не разбирам много от средновековни реплики, но по принцип този сайт http://www.by-the-sword.com/new/index.html минава за един от най-добрите. Друг, който мога да препоръча е сайта на Терион, от който съм купувал веднъж и който има какво ли не, вкл. много сериозни реплики: http://www.therionarms.com. Като цяло плетените ризници се правят трудно и струват скъпо. Има и евтини, особено на испанските масови производители, но те приличат повече на мрежа, отколкото на ризница и аз лично не бих ги препоръчал.
                Що се отнася до българска сабя, струва ми се че единствената опция би било изработване по поръчка. Уви, всичко хубаво на този свят е скъпо.

Comment

Абе и аз съм мераклия за такива оръжийца, но ще трябва да почакам.

Comment

абе пари кат шума нема да се плашите работата че в малък град като Пазарджик няма къде да е поръчам иначе парици ще извадя това лято доста и нещо от рода на 300 400 лв цент не ме притеснява...някой от големите градове ако знае къде мога да си намеря такива системи?навремето на Витошка имаше 1 магазинче но сега продават газово и ловно оръжие там...пък и аз в София не съм ходил от 4 5 месеца и не знам как стоят работите там
                    ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Араслан, в София трудно ще намериш каквото търсиш. Там в оръжейните магазини изборът е между испански тенекии с лошо качество и китайски тенекии с ужасно качество. Обаче аз имам адреса и телефона на Кирил Коликов. Без да искам да му правя реклама, бих ти препоръчал да му се обадиш и да го питаш дали може да направи каквото искаш. Дори и той да не може, със сигурност ще знае някой друг. Ето и информацията:

Кирил Коликов
                      ул. "Санкт Петербург" 21
                      Пловдив, 4000
                      тел: 032 272 169; 032 274 585; 088 472 009

Comment

мерси много 1 почерпка от мен имаш 8) като се прибера после задължително ще се опитам да се свържа с човека да видим да мислим някакви системи

Comment

араслан, за закупуване на ризници не мога да ти помогна много, но ако се свържеш чрез ISTORIK от този форум със софийския Средновековен клуб, мисля че поне ще можеш да пробваш как ти стои една такава...

Comment

ахам мерси...работата е там че ще ходя на лагер след 2 седмици с момчетата от "Багатур" и да съм в крак с модата ама няма да стане скоро сигурно тая с ризницата и другите атрибути...пък и според мен ще е добре някакво оръжие изработено от майстор не от тези по магазините защото аз не искам то да си виси на стената за украса...искам да става поне за тренировки...а за ризницата от аватара човек трепа :twisted:

Comment

araslan написа
                              ...а за ризницата от аватара човек трепа :twisted:
                              Хайде да видим как ще ме утрепеш, същата ризница съм я пипал на онова място откъдето са снимките-турнира имам в предвид.Цялта беше изплетена и тежеше мнооооооооооооого.Цената й беше 150$ .

Comment

Working...
                              X