Винаго съм искал да започна колекция от щикове, но досега липсата на информация ме е спирала. Тук обаче вярвам че има хора, които разбират доста по въпроса и ще могат да ми помогнат. Има ли книга по въпроса, или дори сайт някъде? Нужно ми е да знам моделите огнестрелно оръжие, годините и т.н.т. Ако има илюстрации и обяснение на възможните означения ще е супер. Предполагам че липсва книга, която да се занимава специално с щиковете на Българската армия, но след като те така или иначе не са произвеждани в България, със сигурност би трябвало да съществува някаква литература по въпроса.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Щикове на въоръжение в Българската армия
Collapse
X
-
Зависи... За по-старите не знам, нали сме имали там разни Крънки и Бердани, за тях май не са щикоже-ножове, а бодили с кръгла основа /както и да се нарича това :lol: /. После май имаме само Манлихери и съответно различните модели щикове за манлихера - главно австрийски, също така унгарски и немски.
Не е съвсем така, че не сме произвеждали щикове. Примелно, за Манлихера са произвеждани щикове в Габрово. Забравих името на производителя, не беше име на фирма, а име на човек и отдолу пише Габрово. Е, да, вярно е, не е било много голямо производство, тези щикове май са доста редки, но все пак сме ги правили
Забравих да добавя. Май сме имали и други, нелегални щикове. Имам предвид, имам снимка на наш офицер през ПСВ с италиански щик Каркано на кръста. Не знам дали карканото би паснало на манлихера. Едно време имах една стара цев от пушка каркано и манлихеров нож не пасваше на нея. Та сигурно и обратното не става, може би просто човекът си е бил харесал някоя пленена пушка каркано, или пък просто си е носил щика като нож.
Спирам с непрофесионалните си изказвания, време е за Парабелум и други професионалистиНа нож!
-
Та, ето я снимката, офицери от 11та Македонска дивизия, някъде по южния фронт. Малко от качеството се изгуби при сканирането, но трябва да ми вярвате, че онова конте с мустаците, дето е полегнал долу-дясно, носи на кръста типичен италиански щик Каркано с кожена кания с месингов накрайник, е последният в дясно, полегнал да него, си е с обикновен манлихеров нож.На нож!
Comment
-
Да определиш байонет, който при това е в ножница от една стара черно-бяла снимка на която се вижда само ножницата и накрайника, е доста впечатляващо. Не знаех че са произвеждани байонети и в Габрово, това е доста интересно. Със сигурност обаче е трудно да се намерят. Иначе мисля че освен кринките и берданите още опълченците са ползвали шаспо, а пушките шаспо са имали едни доста интересни байонети с извивка като на ятаган. А през Първата Световна със сигурност офицерите и войниците в нашата армия са използвали понякога и каквото им е попадало.
Капитане, мерси за отговора: за човек като мен който нищо не знае всяка информация е ценна.
Comment
-
Хаха мерси, ама няма нищо сложно. Просто това са снимки, вадени преди двадесетина години, но от големи оригинални стъклени плаки, при това може би с леко увеличение /а може би не, но при всички случаи са големи/, така че се виждат лесно много детаили. Карканото е лесно да се познае, с къса, но шщирока ножница с метален накрайник, както и относително дълъг, тънък и прав предпазител /ако така се нарича онова перпендикулярно нещо между острието и дръжката/. Разбира се, винаги има мегдан за грешка, но си мисля, че съм прав за това.
Да, верно си е, имали сме Chassepot, май се водят М1840/42? Доста дълги, като ятагани, с месингови дръжки. Май са се изпълзвали и в Сръбско-българската война? Имах май някъде такъв, ама къде беше... Ама не е никак хубав, скъсен е с поне 15 см и е "гол", без ножница.
Като си помисля, Маузер К98 от ВСВ също може да се нарече наш щик. В нашата армия има много приличен брой маузери и щикове, останали от германците след ВСВ. Само дето не знам тези пушки и щикове били ли са на активна служба, или само дълбок резерв.На нож!
Comment
-
Айде влизам тук за да се намеся докато жената не ме е видяла. Първо ще сортирам пушките по години и по приемане на въоръжение в нашата армия:
Шаспо обр.1866, на въоръжение е от април 1877 до септември 1877г, поради недостатъци( виж моя сайт)
Крнка обр.1869, на въоръжение от септември 1877 до 1886-та
Бердан ¹2 на въоръжение от 1878 до 1895-та
Манлихер обр.1888 на въоръжение от 1890 до 1918( обаче съм срещал фотографии на войници правени през 30-те години с тази пушка, което ме навежда на мисълтта, че някои сравнително добре запазени модели са останали на въоръжение в резерва.Докога и аз не мога да кажа.)
Манлихер обр.1890 на въоръжение от 1891 до и аз незнам, защото това е карабина и са били внесени 5000 броя за Жендармерията. Този въпрос също крие много неизвестни.
Манлихер обр.1895 , легендарната М95 .Пушката и Карабината са на въоръжение от 1903 ДО СЕГА. В България все още има тилови поделения, които използват това оръжие. Наистина невероятно
Мосин-Нагант обр.1891 -легендарната Трилинейка. На въоръжение в от 1910-да така е грешка няма.През 1910 година Руската империя ни доставя 50 000 такива пушки.След 1941 са бракувани като негодни. През 1944г. СССР ни доставя огромно количество от пушката и карабината обр. 1891/30.Те са на въоръжение и до този Момент. В някои поделения снайперовият вариант все още е на въоръжение.
Манлихер-Каркано обр.1891г. На въоръжение от 1925 до 1945. Първите 5000 броя карабини за полицията пристигат като подарък от Мусолини.През 1943-та, след като разоръжава италианската армия в Югославия, Германия ни дава 14 000 броя.
Маузер К98к на въоръжение от 1943 до 1945г.Доставени са общо по програмата "Барбара" 4211 броя.
Това е накратко неавтоматичното оръжие което е било на въоръжение в БА. Съдейки по него, можем да предположим, че всяка пушка е имала определен щик.
Относно щика за пушка Шаспо, той не е обр. 1842 година.той е правен специално за нея.То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Имаш свободата да спазваш законите!
Благодаря Парабелум, сега вече знам какво да търся в най-общи линии. Остава въпроса за маркировките по щиковете. Знам че върху някои от българскитв е имало изправено лъвче до серйиния номер върху гарда. Със сигурност обаче това едва ли се отнася до всички. Някои знае ли нещо повече за означенията?
Comment
-
Да прав си. На някои Манлихерови ножове има лъвче с коронка. Иначе ножовете са правени в съответните арсенали откъдето са произвеждани и пушките.Е има някои изключения-срещат се Манлихерови ножове произведени в Солинген Германия.То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
Comment