Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За стандарта на "бедният" Българин

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

На тази тема се натъкнах случайно докато сърфирах из необятният простор на Нета.Та във форумът на абв.бг намерих това:

Чудя се‚ как при средна заплата 150 евро средният Българин има 2 собствени жилища‚ 1 западен автомобил на средно 6 до 8 години‚ децата му в шести клас имат GSM Nokia или Siemens‚ всеки ден прави софри‚ ремонт на апартамент се прави на всеки 5 години‚ кръчмите са пълни‚ носят се маркови дрехи и маратонки... И изобщо хората живеят по-добре от нас в западна(ла) Европа. И пак всеки се оплаква. Обяснете ми това!
    И ви моля‚ не ми давайте някакви статистики‚ правени от набедени социолози.

Вие какво мислите по този въпрос?
    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Ами мисля, че тоя който го е писал трябва немедленно да се прибере в България да прави софри да има GSM Simens и западна кола на 6-8 години щом е толкова хубаво тука, ok ? :lol: Какво търси на запад ?

"...а тогда не было плохо, не было хорошо - было НОРМАЛЬНО
    у люди бьла уверенность в завтрашний день
    и самые главное не были бедные
    а могло быт ещ¸ лучшие..."
    Ruhm und Ehre der Waffen SS

Comment

Средния българин има две жилища, защото преди двадесет години му бутнали китната му къщичка и го обезщетили с гарсонйера в Младост, защото дядо му бил в ОФ, а после тридесет години директор във фабрика.
      Има един западен автомобил, на пет години, защото предната зима му откраднали Лада петицата, а един находчив нашенец "спазарил" едно возило в немско. Децата му имат Джи Ес Ем, защото е по-евтино да запишеш детето си в "опасен" квартал, отколкото в престижна гимназия. Всеки ден "Вдига софра", защото е по-изгодно да пиеш вкъщи, отколкото да ходиш на опера. Носят се маркови продукти, защото българите са верни на английската поговорка: "Не сме толкова богата, че да носим евини неща"...
      П.С. За такива пишман "социолози" бих отговорил: "Българите сме толкова богати, че "ела аз да те гощавам" и да видиш "как ше те бием като маче у дирек", за да разбереш, че "приятелите са си приятели, а кашкавала е с пари". И ако още не си разбрал: "сиренето е безплатно само в капана за мишки"...
      "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
      нека четат пред вратите
      нашата памет остъклена
      с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

или може би трябва и да се поясни какво точно се разбира под "българи", защото този , който го е писал това , определено не живее в България (или се казва Николай Василев и отново разправя колко хубаво си живеем. Защо ли ми напомнят подобните царски приказки на добре известното ни : "животът стана някак по- весел".).
        за някакви си наши изолирани стандарти, да имаш с какво да облечеш и нахраниш децата е признак за успех, но сравнението спрямо средната класа в напредналите държави, прави всички дискусии безсмислени.
        "Лейкауф, один из высших командиров вермахта, с полным основанием употреблял местоимение «мы»: «мы», немецкие оккупанты; «мы», вермахт и СС, несем полную ответственность за убийства евреев и военнопленных, за голодную смерть многих жителей Украины. " Wolfram
        Wette

Comment

за софрите не знам, ама винаги ми е било чудно как някои хора си разпределят средствата, ориентирайки основните си разходи към т.н. предмети на лукса(така, както те го разбират). примерно вземат 200 лева заплата, като 50 от тях отиват за покриване на вноската за най-модерния телефон на лизинг и за сметката му. или, както бях написал в един друг форум по една друга тема: нима не сте се нагледли на облечени в анцузи и кожени якета младежи, дънещи чалга в 15-годишни коли по стереоуредба, струваща повече от самото возило, с неонови светлини, лепенки и допълнителни фарове на мръсното шаси?

има една много хубава поговорка, илюстрираща споменатото от теб несъответствие: на гол тумбак - чифте пищови.

Comment

За пръв път толкова единодушни мнения :tup: .... абе стига с тия GSM-ми, не са абсолютно никакъв лукс дори за България вече изтъркано е да ги давате за пример. Но виж парното примерно вече е лукс... :o
            Ruhm und Ehre der Waffen SS

Comment

еее човекът изрично спомена най-новите снобаро-гъзарски модели.

Comment

Един много хубав въпрос имам.Като ни е толква хубаво тука и няма от какво да се оплакваме ,защо тогава който може да се изнесе от хубавичката ни родина го прави моментално?Ако ни е супер и тук за какво да ходим да си търсим щастието другаде.И аз искам да уча извън България ,ама ако се чувствах добре тук едва ли щях да имам тези амбиции.И последно -не мился че е реално българин взимащ средна заплата да има GSM последен модел.Тия модели са за гъзарите с големите пари.
                Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш...

Comment

в интерес на истината знам много хора които имат съвсем реални възможности да напуснат страната, но не желаят. Аз самият като приключа делата си тука ще си се прибера, Парабелум също.
                  albireo написа
                  ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Хм, Империал, и аз мислех точно като теб. Но да ти кажа напоследък виждам как дори хората, които давах за пример как се оправят в България и не искат да емигрират, взеха да се отчайват и да изпадат в "пораженческо" настроение от безизходицата и безпреспективността. Ако преди 2 години с чиста съвест можех да кажа "ами вижте еди кой си - може да печели луди пари в Германия (луди по немските стандарти, забележете), но предпочита да си остане в България", сега такива май не останаха.
                    А лично за мен - какво да ти кажа, и при мен забелязвам едно отчуждение, което направо ме плаши. Преди твърдо бях заявил, че Германията ми е само временно и като завърша ще се прибера. Драпах при всеки удобен случай да се прибирам към Бг, поддържах един вид емоционален контакт с хората и родината. Сега, тази зима, изведнъж осъзнах, че вече много малко ме свързва с тях. Не казвам, че не бих се прибрал с удоволствие и че някои хора, на които държа безкрайно не са там, но някак си няма го вече това вътрешно привличане или носталгия. Стана ми все едно.
                    А по-натам, чудя се дали това не е естествен процес. Мисля, че всеки човек, след едно продължително време, се нагодява към обкръжаващата го среда. И при положение, че споменатото нагодяване струва адски много усилия, както физически, така и емоционални, едно откъсване първо от родната среда, а после и от новоспечелената би било алогично, ако не е подкрепено от някаква основателна причина. С прости думи защо пак да си дигам чуковете за някъде си след като съм се установил вече тук? Така че хора, които казват "аз ще отида за няколко години и после ще се върна", ми се струва че просто оправдават неспособността си да се нагодят към новата обстановка (изключвам теб и Парабелум, защото вас предполагам, че ви подтиква чист патриотизъм, но такива като вас и без това са единици) Пък и реално България ще има повече полза ако преуспелите българи си останат в чужбина, но засилят връзките си с родината. Като заключение да синтезирам - ако някой от България мисли да ходи нанякъде да не си прави илюзии, че ще е за две-три годинки. Или да тръгва за винаги, или изобщо да не тръгва.
                    (е след това анти-патриотично писание ако не ми скочите на врата, чудо ще е :lol: )
                    XV mile the sea brode is
                    From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

ах ти

хехе

не.

първо, аз надали ще се прибера за постоянно още минимум 2 години, най-вероятно ще са поне 5-6... Но за мен "свикване" с американския начин на живот е извън въобще всякакви спекулации.

Иначе ми се струва че все пак има достатъчно много млади хора с повече или по-малко позитивен поглед...
                      albireo написа
                      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

И аз обичам Родината си, но чесно да си кажа ще я напусна при първа възможност и съм ес заел сериозно с това. Просто обстоятелствата го налагат. При положение, че тук работиш дадена работа за 400-500 лв. в най-добрия случай и знаеш, че на вън би получавал 20 пъти повече. Когато човек е сам това може би няма такова голямо значение за него и е готов да се примири с някой неща и да нагажда начина си на живот според обстоятелствата, но когато дойде време да създаде семейство нещата вече изглеждат по друг начин. Като се замисли човек от колко неща лишава семейството си (най вече децата) и си задава въпроса кое е по важно "Да бъдеш патриот и да останеш по скоро на инат" или "Да осигуриш нормалното съществуване на себе си и семейството си". Так, че невиждам нищо срамно в това, че някой е поискал да напусне България. Сигурен съм, че ако това стане някога ще ми липсва атмосферата и приятелите тук, но всяко нещо си има цена.
                        Dulce et decorum est pro patria mori

ОТТУКА ЗАПОЧВА РОДИНАТА -
                        СЪС ГРОБ НА НЕЗНАЕН ЮНАК,
                        НАД КОЙТО СМЪРТТА Е ПРЕМИНАЛА,
                        СМЪРТТА НЕ И ВРАЖИЯ КРАК.

Comment

E а аз бих напуснал по съвсем други съображения. За мен финансовия фактор не е от първостепенно значение (получавам доста над средното за страната) обаче понеже работя с финансова информация и виждам колко пари се дават/подаряват на малцинствата и разна друга сволач, и нестига това ами после някакъв цигански лидер (Доган) ми се плюнчи по TV как те искали повече власт. Ей това на мене не ми се връзва в тази държава как аз плащам сметката (и другите икономически активни субекти) а други поръчват музиката (пенсионери, циганопитеци и т.н.т.) :evil: :evil: За политиците няма смисъл да говорим.

Comment

Аз вече незнам какво да мисля...Преди време бях голям националист (дори фанатичен шовинист), но с времето ме налегна отегчение от всичко, писна ми да се съпротивлявам и престанах да се боря...Не се самодоказвам пред никого, дори пред себе си (или може би най-вече пред себеси)...Смятам, че за да разбера себеси и Родината трябва да опозная света с неговата многостранчивост и пъстрота...
                            "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
                            нека четат пред вратите
                            нашата памет остъклена
                            с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

Е да, за опознаването определено си заслужава. Почва човек да вижда собствената среда от друг ъгъл, преспективата определено се променя
                              XV mile the sea brode is
                              From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Working...
                              X