Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Думичката "немец"

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Думичката "немец"

Вскички я използваме, всички сме свикнали с нея... но винаги сам се чудил откъде точно произлиза и кога се е появила в Българския език.
    От Руския език ли идва? и правилно ли е да смятам, че в нея има голяма доза негативизъм и омраза. Всъщност тя е по често използвана от "Германец" примерно хората, които учат езика казват "Немски език"... записваме се на курсове по "Немски", а не "Германски". Определено е по благозвучната но не ли и обидна. Може и да греша тотално затова някой експерт да ме просветли в ситуацията :tup:
    Ruhm und Ehre der Waffen SS

Думичката "немец"

Е, аз никак не съм експерт, но доколкото знам идва именно от руски. имам един приятел, който винаги настоява, че знае германски език, а не немски...иначе, не знам дали носи някакви скрити конотации (ама готинка дума, а )
    Ти си това,което е твоето най-голямо желание,
    каквото е желанието ти,такива са и мислите ти,
    каквито са мислите ти,такива са делата ти,
    каквито са делата ти, такава е и съдбата ти.

Comment

Ами според мен си е доста злобна думичка. Ако и в Руския се е появила някъде по време на войните. Те по принцип много не се тачат Германци и Руснаци май от край време.
      Сега се сетих и за още по обидната дума "шваба" и май немец почна да ми звучки не чак толкова страшно :tup: Все май най-добре си е Германец.
      Ruhm und Ehre der Waffen SS

Comment

Немец е със славянски произход. Не са разбирали езика на германските племена и са ги наричали 'неми'. Негативизмът в думата според мен вече е отпаднал.
        http://thirdreich.boinaslava.net/

Comment

Така е! И ако се позамислиш - навява на любопитни умозаключения: наричаш "ням" онзи, чийто език не разбираш!? Това примерно веднага да те освобждава от необходимостта да го изучаваш, защото не можеш да овладееш нещо несъществуващо :lol: А тъй като с "неми" не може да се комюникира, ограничаваш общуването само в собствената общност, чийто език ти е понятен. "Немите" си остават неразбрани и никога няма да научиш какво всъщност са искали да ти съобщят...
          Тежките и дълготрайни исторически последствия понякога се дължат на дребнави тарикатлъци
          Si vis pacem - para bellum!

Comment

Да, така е. Но да не забравяме, че и думата "варварин" има сходен произход - вероятно да наричаш с "глупак" този, когото не разбираш е универсално човешко качество .

Comment

да, така е

Човек се страхува от това, което не разбира и като защитен механизъм първата му работа е да побърза да го отрече.
              http://thirdreich.boinaslava.net/

Comment

Originally posted by "Hauptmann"

Така е! И ако се позамислиш - навява на любопитни умозаключения: наричаш "ням" онзи, чийто език не разбираш!? Това примерно веднага да те освобждава от необходимостта да го изучаваш, защото не можеш да овладееш нещо несъществуващо :lol: А тъй като с "неми" не може да се комюникира, ограничаваш общуването само в собствената общност, чийто език ти е понятен. "Немите" си остават неразбрани и никога няма да научиш какво всъщност са искали да ти съобщят...
                Тежките и дълготрайни исторически последствия понякога се дължат на дребнави тарикатлъци
                През ранното средновековие е имало много нападения на немци срещу рсуки градове и княжества. Не разбирам тогава как може да се оформи положително отношение към този народ?
                Спасибо Вам, Георгий Константинович, за то, что спасли Россию! Вечная вам память!

Comment

доколкото знам "немски" въобще не е правилно да се употребява вм "германски". Немски е единствено посланикът. Всичко друго е германско :tup:

Comment

Е, всъщност не виждам какво толкова чудно има - думата немец наистина идва от ням, а славянин идва от роб. Така че - едно и също отношение има и от двете страни, не виждам какво толкова преживявате тука
                    Гяур според вас какво значи? А варварин откъде идва? А областта "Андалусия" в Испания защо се казва така? Позамислете се и ще видите, че този модел се следва дълго време навсякъде по света, а не само от, както биха се изразили някои тук "коварните славяни".
                    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                    Проект 22.06.1941 г.
                    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Гяур вероятно значи неверник, но какво значи Андалусия?
                      "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
                      нека четат пред вратите
                      нашата памет остъклена
                      с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

Всъщност, името на провинцията идва от названието на племето, заселило се по ония земи. Та, там са се заселили Вандалите. Е, с течение на времето името е станало по-благозвучно
                        А и името на племето ... замисляли ли сте се по въпроса?
                        Или, племето "Хуни", което название също има определено емоционално звучене.
                        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                        Проект 22.06.1941 г.
                        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

messire Woland написа
                          Та, там са се заселили Вандалите. Е, с течение на времето името е станало по-благозвучно
                          А и името на племето ... замисляли ли сте се по въпроса?
                          Доколкото си спомням не племето е кръстено на понятието а точно обратното. Не съм сигурна, но мисля, че при едно опустошително нападение над Рим, от страна на племето вандали, името на племето започва да се използва като нарицателно за разрушители и т. н. всичко което и днес разбираме под думата"вандал"
                          Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш...

Comment

Първото завземане на Рим беше през 410 от Аларих, а второто от вандалите ако за това говориш d`za

Comment

Мисля, че говоря точно за това, но не съм особено сигурна.
                              Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш...

Comment

Working...
                              X