Съобщение

Collapse
No announcement yet.

КАКВО НИ ДАДЕ РУСИЯ И КАКВО НИ ВЗЕМА

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Originally posted by "Hauptmann"

[Ти младежо стоял ли си някога на опашка за книга или за билет за филм, макар да си убеден, че ще свършат, преди да дойде твоят ред :evil:
    да, стоял съм, макар да съм бил малък.

а сега актьорите от театрите стоят на опашка за едиствения зрител... образно казано.

не казвам, че тогава беше перфектно - казвам, че беше по добре в този конкретен аспект. защото тогава имаше нещо, макар едностранчиво, а сега няма НИЩО.

п.п. а 'дейците на културата' винаги са били и ще бъдат и у нас и в чужбина алкохолизирани пияндета (добре де - кока, херо, ех, квото се сетите).

Comment

сегашната 'еднородна маса' деца не са продукт на комунизма, а на чалгата, мишо шамара и материалната култура, нахлули безконтролно в бедната ни страна след 10.ноември
      Ами не Лонгалон! Явно не четеш добре какво съм написал. Еднородната маса е продукт на това общество, което получи свободата след толкова години комунизъм. Това е като да стоиш в изолатор след раздането си и да получаваш всичко наготово. Ако някой ден излезеш от него няма да знаш как да живееш. Най-лошото обаче е, че няма да знаеш как да възпиташ децата си. Затова на пазара има Мишо, чалга и т.н. Те са наш продукт, а не ние техен.
      Много години в България назравя тенденция за обръщане на погледа назад с думите: "при Тошо беше по-добре. Всичко беше сигурно". Който желае сигурността на "изолатора" и тоталния крах на ценностите, нека живее там. Аз искам да минем по пътя си и успеем да преживеем болката на тежките рани нанесени ни през тоталитаризма, които за жалост се предават по наследство.
      Децата не влизали в училище. Ами аз ще ти кажа, че ако ги накараш да влизат насила, това по никакъв начин няма да промени факта, че нищо няма да научат. Ако нямат желание "насила хубост не става". И през това трябва сами да минем по пътя на културното ни изграждане като нация и индивидуален характер на личността.
      Комунистите са терористи, които като червеи малко, по млако изядоха българското отвътре и когато не остана нищо се превърнаха в грозни пеперуди и отлетяха към това, което отричаха години наред.
      Мъчно ми е да се сещам за началото на престъпленията им. За нивите на прадядо ми в Свиленград, които той лично е дал за да стане възможна бомбардировката над Одрин и които му изземат в полза на държавата. За тях той дава живота си защото въпреки уговорките на всички близки е отказал да влезе в ТКЗС-то. За трите големи къщи във Варна, които сега са самоспомен,а на тяхно място се извисяват няколко кооперации сред които е "блока на ЖП-работниците". Ами киселото мляко, с което успокояваха работниците в Девня, сред които е била и собствената ми майка. Това естествено са само част от личните семейни спомени от ком. миналото ни. Знаете ли колко са минералните извори в света, които извират сами и чиято температура е над 60 градуса. Не повече от 30. Е, два от тях са т.нар. Бало и Черно езеро до Девня. Мога да пиша така цял ден...и с всяко следващо изречения ще удрям все по-силно в/у клавиатурата. Лонгалон, не мисля, че годините имат голямо значение в спора, а и ти си по-голям. По-скоро си станал жертва на популизма заливащ България след 10ти, който ни уверява колко добре сме били преди. Е, защо не питаш някой, който е живял през тези години. Питай родителите си. И добре си помисли дали това, което те ще ти разкажат искаш да е и твоя живот. Не ме разбирай погрешно. Има голяма вероятност те да опишат годините на комунизма цветно и с носталгия, но ти подбери само фактите и си създай картината. Картина на обреченост, повтаряемост, вечен страх и бездуховност. Картина на предначертан с раждането живот.
      Alliis laetum, sibi sapiens.

Comment

[quote]Originally posted by "Sevastokrator"

. Картина на обреченост, повтаряемост, вечен страх и бездуховност. Картина на предначертан с раждането живот.
        аз съм живял при социализма, макар и малко, и ми се струва, че прекаляваш.
        не мога да те убедя в това, но атмосферата беше доста по-различна. ако гледаш някои от по-късните тогавашни филми ще ме разбереш. не тези, правени след това за миналото, а именно тогавашните.

пак ти казвам - не хваля социализма, сега държавата върви бързо напред икономически. само не съм доволен от това, което виждам сега в културната сфера. да се надяваме, че няма да го гледам дълго.

Comment

Originally posted by "Longanlon"

а сега актьорите от театрите стоят на опашка за едиствения зрител... образно казано.

Явно отдавна не си бил на театър.....
          "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

От миналогодишния театрален сезон в София нямам пропуск и за доста от представленията си намерих билети трудно. И уверявам в, че нямаше военни на предните редове и новобранци отзад.

Comment

Originally posted by "Longanlon"

не съм доволен от това, което виждам сега в културната сфера
              Отвори се по-добре очите, момче, за да нахлуе в тях цялото разнообразие - на книги, филми, театрални постановки и музикални изпълнители. Имам чувството, че не можеш да го оцениш, защото го смяташ за дадено by default. А не е така...времето, за което хленчиш, беше на еднообразието; човек нямаше право на избор - някъде някой друг решаваше вместо теб: каква музика ще пуснат по радиото, коя книга ще бъде издадена, кой филм ще се появи на екран...И само това ти се полагаше. От време на време се разнасяше изпълнена с плаха надежда мълва: щели да ПУСНАТ/ИЗДАДАТ едикакво си, но уви - не го пускаха/издаваха...
              Виж, бананите ги пускаха по Нова година....
              Si vis pacem - para bellum!

Comment

И портокалите Hauptmann, и портокалите пускаха по нова година. Но изобщо не ми е смешно да ти кажа. :/

Comment

ToLongallon
                  Прави ми впечатление, че имате висок IQ.
                  Аз нямам такива претенции. Годините ми са доста, но съм видял и опитал доста от “сладостите” на комунизма и е естествено да не го обичам.
                  Човек трябва да е много наивен, а да приеме, че комунизма е нещо минало за България. Не са ли в управлението и сега Димитър Калчев, Лазар Причкапов, Бригадир Аспарухов..........Кой и за какво доведе в България Симеон Сакскобургготски; Кой му дърпа конците; Чии наследници са Сергей Станишев, Милен Велчев, Николай Василев, Жени Живкова...........Да не говорим за по-ниските нива на властта. Но нека правим и разлика между едни и други комунисти:
                  Например полския президент Александер Квашниевски. Той първо е поляк и после комунист. Известно е от историята колко века се сражават поляци и руснаци, но нека се съсредоточим след 1939 г- пакта Рибентроп – Молотов, заличаването па Полша от картата на света. Колко пъти ходи Квашниевски в Москва, откакто е президент Първанов?
                  Когато в парламента се решаваше да поиска ли България членство в НАТО, не беше ли Първанов начело на БСП? Помните ли какви лозунги се вдигаха – НАТО –убийци.............Посещението и подкрепата на Милошевич, подсъдим сега в Хага за престъпления срещу човечеството.
                  “Социалистите и комунистите са най-безсрамните хора на света” заяви в интервю преди няколко месеца “Желязната лейди”, сега баронеса Маргарет Тачър. За всички свои грешки те обвиняват своите политически противници.
                  И сега Вие ме обиждате, като твърдите че говоря глупости, че се занимавам с демагогия и популизъм. Забравихте ли управлението на Жан Виденов, хиперинфлацията, грабежите чрез фалиралите банки........Сега Сергей Ст. Не пропуска да каже: “Ние сме честни, онези от СДС...
                  За съжаление, комунизма не е минало за света, нито пък за България. Коя партия стои начело на Китай, на Северна Корея, на Виетнам? Има ли страна на света, където управляват комунисти и там хората да са свободни, да живеят добре? – Да сравним Източна и Западна Германия, Северна и Южна Корея, където Севера гладува, а от Юга се чудят къде да пътуват и какво още да си купуват; Китай и Тайван.....
                  Какво е навредил СССР на българските национални интереси? Преди 1944 г. България е имала много по-висок жизнен стандарт от Гърция. Как живеят сега гърците и как българите???
                  - Къде са парите от задграничните дружества?
                  - Кои бяха собствениците на фалиралите банки ? В. Моллов, В. Йосифов .........
                  .................................................. ..........................................
                  И само това ли?

Пчелар

Никой не е по- сляп от този, който не иска да вижда.

General,der Mensch ist sehr brauchbar,
                  Er kann fliegen, er kann toten.
                  Aber er hat einen Fehler:
                  Er kann denken.

Comment

Kakvo ni dade Rusia..........To Longanlon

Уф,русия,комунизъм,социализъм,все омразни за мене понятия.Ми дееба маика му,някои спомена опашките за кво ли не,а аз много добре ги помня.Баща ми вкара връзки само за да си купи един крив руски/то за тва е и крив/велосипед.Това нормално ли е?Имали сме повече пари по времето на комунизма-да,ама нямаше за кво да си ги похарчиме.А онея шибани лизачи на москва лапаха ли лапаха.АБЕ ХОРА ТАМ КЪДЕТО Е СТЪПИЛ РИСКИ БОТУШ НЯМА ПРОСПЕРИТЕТ,ОСТАВА САМО ЕДНА ПУСТИНЯ.И наистина-кво ни даде шибаната русия-45 години мизерия,
                    роди една класа от подлизурковци и гъзолизачи чрез натрапването на този така СВЕТЛО-ЛАИНЯНО КАФЯВ.Е,много благодаря.И наи-гадното че в Ялта са ни разделили като пионки в детцка игра с тази разлика че някои съседни държави извадиха късмет а други спечелихме само приятелството на матушка рус/заеби баси и наградата.../.НИЕ СМЕ БЪЛГАРИ И ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО БИ ТРЯБВАЛО ДА НИ ИНТЕРЕСУВА Е БЪЛГАРИЯ .
                    Състраданието е слабост...

Comment

Отново чудесен анализ от страна на Пчеларя. :tup:

Чудя се как може да има хора и то млади, които са още заслепени по онова сиво минало, преди 14 години. Тогава времето беше спряло. Така и трябваше да бъде. Който е по-буден и не му мълчи устата, получава призовка от Народната Милиция и изчезва за няколко дни, а може и завинаги.
                      Аз съм на 25 години и си спомням времето, когато много бяха на мода политическите вицове. Тогава баща ми разправяше такива. Всички наоколо затаяваха дъх, слушаха вица, но не дръзваха да се смеят или да разкажат друг виц.

Как е преминавал животът на един човек, роден по време на пътя към светолото бъдеще, наречено комунизъм.
                      Ражда се детето, расте, играе си с другите деца, но бива потъпквано, защото дядо му или прадядо му е бил с повечко земя, фабрика, магазин, трудил се човека, а комунистите идват на власт, национализират всичко и на нещастника му остава само един мизерен живот с минимална пенсия.
                      Расте си детето, но в него има едно тягостно чувство, породено от децата на партийните дейци и тези, чиито родители са заслепени от обещанията за равенство и безплатен хляб. То бива обиждано, наричано "враг на народа". Да не забравяме и страха от чичковците, които редовно идват да тормозят семейството на горкото дете. То трябва да внимава какво говори, да не се разтълкува от доносниците, слухтящи навсякъде, като заговор срещу дръжавата.
                      Да не забравяме прослувутите характеристики, писани за всички, които отиват да учат висше образование и на момчетата, на които им предстои да отидат в казарма. Характеристиките се преписваха от баща за син. Всичко това се струпва върху гърба на младежа, който трябва да отиде в казармата. Вместо да отиде в някой интелигентен род войски, той бива пратен в някое забутано кашишко или трудовашко поделение, редом с циганите и турците, което оставя траен белег върху съзнанието на му. След това, пак същата характеристика бива изпратена във ВУЗ, в който младият човек е кандидатствал. И какво мислите, че става - забранява му се следването, защото дядо му е бил "експлоататор" на народа. Младежът бива принуден да се измести в далечен град или село, където няма да го познават и той да може да започне животът си отначало, докато не изплува някой донос за него. Всичко се повтаря отново.
                      Животът си тече сив и със страх. Страх от възможността да се случи най-лошото.
                      По времето, когато в нормалните държави е имало свобода, всеки да пътува където си иска по света, ние стояхме зад "желязната завеса", в лагера и живуркахме, без да знаем какъв е бил животът в западните дръжави. Гледахме по няколко часа телевизия на ден, слушахме съветски пенси по радиото, гледахме съветски филми по кината и телевизията, втълпяваше се колко са гадни и лоши империалистите, как те искат да ни отнемат благоденствието.
                      Голямо постижение за едно семейство беше да си купи цветен телевизор, кола, апартамент. За всичко това се налагаше чакане по опашки, записване в списъци и събиране на пари през целия живот. Не малко "връзки" и рушвети трябваха.
                      Да не забравяме, че в някои села е прекарано електричество чак след 1970г. Това ли е светлото бъдеще?
                      В заводите се поризвеждаше некачествена продукция, за която имаше пазар в другите социалистически страни. Те в замяна ни даваха техните боклуци и така - танто за кукуриго.
                      Отчитаха се огромни трудови резултати, преизпълнение на нормите и плановете, а в магазините имаше едно кисело и едно прясно мляко, два вида бисквити, свинска варена наденица, много рядко Кока-Кола.
                      Е, господа, как възможно това, според вас? В същото време, към края на комунизма имаше режим на тока 2 към 2. Не го ли помните?
                      Забравихте ли огромните опашки за вече споменатите банани и портокали? А опашките за пържоли около 1май, 9-ти септември и нова година? Добре, че голяма част от населението са "граждани на село раждани" и горе-долу се успяваше с помощ от баба, дядо, тати и мама от село да свържат двата края.
                      Не може един лекар, инженер, учител.... да вземат по-малко пари от един стругар или куфражист, работещ на норма.

Който си мисли, че написаното по-горе от мен са пазни приказки, препоръчвам му да гледа "Сезонът на канарчетата", "Хайка за вълци", "Вчера". Има ги тук: URL http://free.techno-link.com/PREDATOR/Movies/BG/
                      Изгледайте тези филми и после пак ще спорим.

Добре казано, Фон Цеков. :tup:
                      scharfschutze ®

Comment

съгласен съм с почти всичко от дясната страна

само искам да направя бележка относно Китай: там управлението е първо Китайско и после комунистическо. Да не говорим колко "комунистическо" е при положение че в икономиката й почти нищо не е останало от комунизма, а сега като влезе в Световната Търговска Организация и ще не ще ще се разчупи и останалия лед.

И като ги гледам се ядосвам все повече на съветския модел.... ето това е проблема, съветския комунизъм...
                        albireo написа
                        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

От казаното до тук няма какво да допълня.Не искам да се повтарям с Шрафтшютце,Пчеларя ,фон Цеков и Хауптман.Просто ми е жал как млади хора трезво мислещи и интелигентни продължават да живеят и да вярват в заблудата наречена Комунизъм.
                          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Доста неща се изказаха и принципно всички споделят сравнително сходни гледни точки.
                            Този пост обаче е с друго предназначение. Искам да напомня на членовете във форума и в частност Фон Цеков, че тук спазваме добрия дискусионен тон, който отрича напълно крайности като цитирам:
                            "Ми дееба маика му", "шибаната русия", "СВЕТЛО-ЛАИНЯНО КАФЯВ", "заеби баси " и прочие. Всички или поне повечето от нас са преживели и все още не могат да се отърсят от злото, което комунизмът докара на нас и България като цяло, но не това е начина да изразим адекватно и аргументирано мнението си, така че да внушим респект, който да сложи тежест на думите ни.
                            Опитваме се да издигнем все повече реномето на форума и подобни изблици са повече от недопустими.

Comment

Не искам да се изживявям като защитник на комунизма, но въпреки скромните ми информационни и житейски познания ще направя опит...
                              Предполагам всички сте съгласни, че България като съюзник на Германия в Тройната Ос в случай на спечелване на войната става най-могъщата страна на Балканите... Какво според Вас би трябвало да направят балканските ни съседи (Югославия и Гърция) в отмъщение след като благодарение на нашата дипломация и преминаването на Вермахта през нашата земя, довежда до тяхното побеждаване... Аз мисля, че би било "справедливо" за тях от България да не остане нищо на картата... Но в случая не говоря само за Югославия и Гърция говоря и за Франция, какво искам да кажа?! Все още в учебниците за Следвоенна Европа във Франция пише, че не е справедлива участта на България и само намесата на СССР предотвратява "територялните" санкции... оставете на страна факта, че съветите го правят за да не загубят влияние на Балканите...

П.С. Не съм изобщо убеден в мненито си. Но мисля, че малките загуби през войната довеждат до по-големите в продължение на 45години. Ако бяхме се противили на Германия, може би щяхме да видим, че СССР не е "онова което ни казваха" (примерът е Югославия и вместо Тито у нас щеше да има един Станке, а не Георги...). И както англичаните помагат на сръбските партизани, така щяха да помогнат и на българските... и влиянието на СССР нямаше да е 110%!!!(иначе договорено 75 на 25 у нас, а щеше да е съветско- 25 на 75 анло-американско като в Югославия)
                              "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
                              нека четат пред вратите
                              нашата памет остъклена
                              с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

Ако бяхме се опънали на Германия,армията на Александър Лист щеше да ни ПРЕГАЗИ.От България и помен нямаше да остане.После пък Руснаците щяха да ни довършат,както се получи с Германците в Югославия.И пак щяхме да си останем под Съветско влиание.Русия вярна своите имперски традиции иска Проливите.Легенди от сорта,че Англия ще ни помогне са врели некипели.
                                То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Working...
                                X