За да се избавите от горещините, изобщо не е необходимо да променяте температурата на въздуха. Главното е да усетите прохладата. Жителите на Тибет смятат, че, през зимата, в телата се натрупва студ. А, през лятото, този студ излиза и оставя "рани". Той може, както да излиза през цялото тяло, така и да не излезе докрай. В същото време, през "раните" влиза топлина. В крайна сметка, резултатът е ангина и кашлица насред лятото - под палещите лъчи на Слънцето.
Необходимо е лекарство, което да изведе остатъците от студа, без да предизвиква топлина.
Жителите на Тибет употребяват, за тази цел, една смес:
девесил + плодове шипка + плодове глог + чадъровиден червен кантарион (Gentaurium Umbellatum Jilib) + цветове вратига.
Точните пропорции не са известни. Използват се низходящи пропорции, тоест, всяка следваща съставка е наполовина по - малко от предходната. В конкретния случай: ако девесилът е определено количество, то шипките са два пъти по - малко и така нататък. Сместа се запарва. Тази отвара много помага срещу горещините. Действа благоприятно и на черния дроб. Древни тибетски текстове препоръчват, в горещо време, да се пие почти гореща отвара от билки (чай), да се втрива рициново масло в ходилата и в дланите, да се консумират семена.
Не се препоръчва да се напрягате, да се отдавате "на страст", да употребявате сурова, трудносмилаема храна.
Съгласно древните текстове, силите на организма се стопяват, през горещините. Към тях се отнася и храносмилането. Растителните белтъци са трудно смилаеми; фасул и грах не са най - добрият избор за това време. Най - добре е те да се консумират сутрин, когато киселинността на стомашния сок е най - силна. В горещините, полезна би била консумацията на месо и на яйца, макар белтъците в тях да не се усвояват напълно (не се всмукват в тънките черва и гният в дебелото черво). Затова, в Тибет, за целта пият чай с малко въглен вътре - като абсорбент.
Редактирано от ISTORIK на Aug 8 2003, 08:28 PM
Необходимо е лекарство, което да изведе остатъците от студа, без да предизвиква топлина.
Жителите на Тибет употребяват, за тази цел, една смес:
девесил + плодове шипка + плодове глог + чадъровиден червен кантарион (Gentaurium Umbellatum Jilib) + цветове вратига.
Точните пропорции не са известни. Използват се низходящи пропорции, тоест, всяка следваща съставка е наполовина по - малко от предходната. В конкретния случай: ако девесилът е определено количество, то шипките са два пъти по - малко и така нататък. Сместа се запарва. Тази отвара много помага срещу горещините. Действа благоприятно и на черния дроб. Древни тибетски текстове препоръчват, в горещо време, да се пие почти гореща отвара от билки (чай), да се втрива рициново масло в ходилата и в дланите, да се консумират семена.
Не се препоръчва да се напрягате, да се отдавате "на страст", да употребявате сурова, трудносмилаема храна.
Съгласно древните текстове, силите на организма се стопяват, през горещините. Към тях се отнася и храносмилането. Растителните белтъци са трудно смилаеми; фасул и грах не са най - добрият избор за това време. Най - добре е те да се консумират сутрин, когато киселинността на стомашния сок е най - силна. В горещините, полезна би била консумацията на месо и на яйца, макар белтъците в тях да не се усвояват напълно (не се всмукват в тънките черва и гният в дебелото черво). Затова, в Тибет, за целта пият чай с малко въглен вътре - като абсорбент.
Редактирано от ISTORIK на Aug 8 2003, 08:28 PM
Comment