Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Анкета: 'Последния Самурай'

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Анкета: 'Последния Самурай'

    Анкета - тъй като нещо не работи формата за анкети го давам така:

    Как смятате, дали тази история е истинска?
    1. Прекалено невероятно звучи, това си е вестникарска измислица
    2. И по-невероятни неща сме чували, би трябвало да е истинска


    Дал съм го без превод:

    ЖАРКИМ утром 10 марта 1974 года к управлению полиции филиппинского острова Лубанг вышел подтянутый пожилой японец в полуистлевшей форме императорской армии. Церемонно поклонившись раскрывшим рты от удивления полицейским, он бережно положил на землю старую винтовку. «Я подпоручик Хиро Онода. Подчиняюсь приказу моего начальника, который велел мне сдаться». Целых 30 лет этот японец, не зная о капитуляции своей страны, со своим отрядом продолжал воевать в джунглях Филиппин.

    Роковой приказ
    Я РАЗГОВАРИВАЛА с ним вскоре после его сдачи. Этот человек долго не мог прийти в себя, сообщила в интервью «АиФ» бывшая «первая леди» Филиппин Имельда Маркос. Онода пережил страшный шок. Когда ему сказали, что война завершилась в 1945 году, у него просто потемнело в глазах. «Как Япония могла проиграть? Зачем ухаживал за своей винтовкой, как за маленьким ребенком? За что погибли мои люди?» спрашивал он меня, и я не знала, что ему ответить. Он просто сидел и плакал навзрыд.

    История многолетних приключений японского офицера в филиппинских джунглях началась 17 декабря 1944 года, когда командир его батальона майор Танигучи приказал 22-летнему подпоручику Оноде возглавить партизанскую войну против американцев на Лубанге: «Мы отступаем, но это временно. Вы уйдете в горы и будете делать вылазки закладывать мины, взрывать склады. Я запрещаю вам совершать самоубийство и сдаваться в плен. Может пройти три, четыре или пять лет, но я за вами вернусь. Этот приказ могу отменить только я и никто другой». Очень скоро солдаты США высадились на Лубанге, и Онода, разбив своих «партизан» на ячейки, отступил в джунгли острова вместе с двумя рядовыми и капралом Симадой.


    Я помню, как Онода показал нам свое убежище в джунглях, рассказал «АиФ» бывший заместитель шерифа Лубанга Фидель Эламос. - Там было чисто, висели лозунги с иероглифами «Война до победы», а на стене был закреплен вырезанный из банановых листьев портрет императора. Пока были живы его подчиненные, он проводил с ними тренировки, а также устраивал конкурсы лучших стихов.

    Онода не знал, что случилось с солдатами из других ячеек. В октябре 1945 года он нашел американскую листовку с надписью: «Япония капитулировала 14 августа. Спускайтесь с гор и сдавайтесь!». Подпоручик заколебался, но в этот момент услышал стрельбу неподалеку и понял война все еще идет. А листовка просто ложь, чтобы выманить их из леса. Но они окажутся умнее врага и уйдут еще дальше, в самую глубь острова

    Мой отец сражался против него, потом я стал полицейским и тоже воевал с «отрядом Оноды» казалось, это не кончится никогда, говорит экс-заместитель шерифа Лубанга Фидель Эламос. Прочесывали джунгли раз за разом и не находили их, а потом ночью самураи снова стреляли нам в спину. Мы сбрасывали им свежие газеты, чтобы они увидели, что война давно кончилась, скидывали письма и фото от родственников. Я спросил Хиро потом: почему ты не сдался? Он сказал, что был уверен письма и газеты подделаны.

    Шел год за годом, а Онода воевал в джунглях. В Японии выросли ряды небоскребов, японская электроника завоевала весь мир, бизнесмены из Токио покупали крупнейшие американские концерны, а Хиро все сражался на Лубанге во славу императора, веря, что война продолжается. Подпоручик кипятил воду из ручья на огне, питался фруктами и кореньями за все время он только один раз серьезно заболел ангиной. Ночуя под проливным тропическим дождем, он закрывал винтовку своим телом. Раз в месяц японцы устраивали засады на военные джипы, расстреливая водителей. Но в 1950 году сдали нервы у одного из рядовых он вышел к полиции с поднятыми руками. Еще через четыре года капрал Симада был убит в перестрелке с полицейскими на пляже Гонтин. Подпоручик и последний рядовой Козука вырыли себе в джунглях новое подземное убежище, незаметное с воздуха, и переместились туда.

    Они верили, что за ними вернутся, усмехается вице-губернатор Лубанга Джим Молина. Ведь майор обещал это. Правда, в последний год подпоручик стал сомневаться: а не забыли ли про него? Один раз ему пришла в голову мысль о самоубийстве, но он ее сразу отверг это запретил давший приказ майор.

    Волк-одиночка

    В ОКТЯБРЕ 1972 года вблизи деревни Имора подпоручик заложил на дороге последнюю остававшуюся у него мину, чтобы подорвать филиппинский патруль. Но мина заржавела и не взорвалась, и тогда они вдвоем с рядовым Козукой напали на патрульных Козуку застрелили, и Онода остался совершенно один. Смерть японского солдата, погибшего спустя 27 лет после капитуляции Японии, вызвала шок в Токио. Поисковые компании срочно отправились в Бирму, Малайзию и на Филиппины разыскивать затерянных в лесах солдат императорской армии. И тут произошло невероятное. Почти 30 лет Оноду не могли найти лучшие части спецназа, но совершенно случайно на него наткнулся японский турист Судзуки, собиравший в джунглях бабочек. Он подтвердил обалдевшему Хиро Япония капитулировала, войны давно нет. Подумав, Хиро сказал: «Не верю. Пока майор не отменит приказ, я буду воевать». Вернувшись домой, Судзуки бросил все силы на розыск майора Танигучи. Он нашел его с трудом начальник «последнего самурая» сменил имя и сделался книготорговцем. Они вместе приехали в джунгли Лубанга в условленное место. Там Танигучи, одетый в военную форму, зачитал стоявшему по стойке «смирно» Оноде приказ сдаться. Выслушав, подпоручик вскинул на плечо винтовку и, шатаясь, направился в сторону полицейского участка, срывая с мундира полусгнившие нашивки

    В стране развернулись демонстрации с требованиями посадить Хиро в тюрьму, объясняет вдова тогдашнего президента Филиппин Имельда Маркос. Ведь в результате его «тридцатилетней войны» было убито и ранено 130 солдат и полицейских. Но мой муж принял решение помиловать 52-летнего Оноду и разрешить ему выехать в Японию.

    Снова в лесу

    ОДНАКО самого подпоручика, со страхом и удивлением рассматривавшего обросшую небоскребами Японию, это возвращение не радовало. Ночами ему снились джунгли, где он провел столько десятилетий. Его пугали стиральные машины и электрички, приводили в шок реактивные самолеты и телевизоры. Через несколько лет Хиро купил ранчо в самой гуще лесов Бразилии и уехал жить туда.

    Хиро Онода неожиданно приехал к нам из Бразилии в 1996 году, рассказывает вице-губернатор Лубанга Джим Молина. Не захотел останавливаться в отеле и попросил разрешения поселиться в землянке в джунглях. Когда приходил в деревню, никто не подавал ему руки.

    «Последний самурай» Второй мировой войны жив и поныне. Я отыскал его адрес, но он категорически отказался со мной разговаривать, объяснив: «Я выпустил книгу «Не сдаваться: моя 30-летняя война», где уже ответил на все вопросы. Что бы случилось, если бы за мной не приехал майор Танигучи? Все очень просто я продолжал бы воевать до сих пор » ответил мне 82-летний подпоручик Онода.
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

    #2
    ...тази история я разказаха Гарелов и Дмитрий Иванов с кадри и снимки от дневника на японеца в старата Всяка неделя преди 20-тина години, само за годината не съм сигурен, имаше такава история и за Гуам, пещера където са живяли до 69-та година...западната преса през 50-те и 60-те изобилства с такива случаи от Нова Британия, Папуа и др.

    Comment


      #3
      Вярвам, че историята би могла да се е случила. Дори съм убеден, че такава несредници не са само един-двама. А иначе като малък бях гледал един филм-комедия с Бъд Спенсър и Терънс Хил (имаше едни актьори, но не съм сигурен точно как се казват май така), в който се един "последен самурай" брани острова, на който е "заточен" и когато лошковците идват той с един танк "Тип 100" и разгонва фамилиите.
      "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

      И други затворници
      нека четат пред вратите
      нашата памет остъклена
      с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"


      Comment


        #4
        ХУБАВО Е вярвам $е е истина японците са били фанатицитова е факт

        Comment


          #5
          По време на война е така. А, ако войната е, един вид, смисъл на живота то този фанатизъм се нарича жертвоготовност или ако не разбираме смисъла на този акт донкихотовщина.
          "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

          И други затворници
          нека четат пред вратите
          нашата памет остъклена
          с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"


          Comment


            #6
            Re: Съвременният фашизъм

            Един машинист си пътува през 197-и-някоя-си година с влак през някакви гори към Новосибирск. Неочаквано влакът дерайлира. Изтъркулвайки се от кабината след катастрофата, човекът е обграден от тълпа дрипави старци с винтовки, които го питат:
            - Как в в Москва, как върви борбата с немците?
            Машинистът е ошашавен, но успява да изрази изумлението си:
            - Какви немци, та ние отдавна победихме във войната!
            Старците са видимо притеснени:
            - Победили сме казваш... А ние тук още влакове взривяваме!


            Накратко - световната жълта преса е в състояние да измисли какво ли не, както и да достави 'доказателства' за всяка своя сензация.

            Сами се замислете за конкретния случай. Някакъв човек 30 години е живял в свой измислен свят на война - без доказателства, без достъп до цивилизация? Погледнете реално - войниците не са обсебени от идеята за войната, тя не е животът им. Всеки от тях иска да живее мирно с жената и децата си, да си има, образно казано, къща и куче. Историческите примери са прекалено много - дори по време на война не само отделни войници, но и цели подразделения са дезертирали. Разпределените в чужди територии завързват връзки с местното население, дори създават семейства. Това е в природата ни - човекът е социално животно и основните му потребности стоят по-високо отколкото коя да е идеология, забравена със смъртта на ревящия в ухото сержант. Именно поради тази причина при 30 годишно лишаване от общуване такъв човек не би бил нищо друго освен неизлечимо луд.

            Comment


              #7
              Дори конкретната история да е измислена, то това е напълно възможна ситация, особено пък за японците. Живот, семейство - те не значат нищо в сравнение с дълга и клетвата, поне за онези отминали поколения. Да не забравяме хората, които с фанатична вяра в дълга и без ни най-малко колебание скачат в минираните самолети, за да се взривят в някоя вражеска цел. Или пък не по-малко хладнокръвно си правят харакири, сепуко, суши и т.н. Мисля, че подобен развой на събитията е напълно възможен.
              На нож!

              Comment


                #8
                Всъщност, колкото и да е странно, историята е истинска.
                Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                Проект 22.06.1941 г.
                "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                Comment


                  #9
                  всъщност колкото и да е странно, не вярвам.

                  Comment


                    #10
                    Ех, Longanlon, нали си спомняш като дискутирахме онази тема с ценностните системи и че тя може все пак да се различава от човек до човек. Та някой, особено японец, като нищо би поставил дълга над собстеното си съществуване. Макар и аз да мисля, че той е един вид луд в тоя случай, ма какво да правиш - луди по света много :lol:
                    Макар мен друго нещо ме кара да се съмнявам леко - как така се е крил толкова време?! Айде 5-10 години иди доди, ма 30?!!! Все някой щеше да го намери да му се не знае, или щеше храната да му свърши, или най-малкото патроните... Но на теория поне е възможно де.
                    XV mile the sea brode is
                    From Turkey to the Ile of Rodez...

                    Comment


                      #11
                      Ами, там са явно големи джунгли, най-вероятно и поселенията не са много и въобще сигурно си е див край. А и той с отряда си доста полицаи е опукал за това време - оттам сигурно и има още оръжие. За храната предполгам, че няма да е много сложно - японците си се снабдяват дори по време на войната от 'местна индустрия', т.е., отглеждат си повечето неща, които ядат. Така е по много острови в Океания през ВСВ. Е и за точно тия участъци, в които се отглежда храната им, сраженията са най-тежки. Имаше разни примери, дори и май в книгата на Лидъл Харт можеха да се намерят.
                      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                      Проект 22.06.1941 г.
                      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                      Comment


                        #12
                        Всичко, което до момента съм научил за японците, ме кара да предположа, че историята е истинска. Впрочем, както отбеляза сър Грей, поне теоретично е напълно възможна.
                        Що се отнася до "лудостта" - тя е несъмнена. Но ако мен питате тя в една или друга степен е присъща на абсолютно всички участници във война, особено във война подобна на ВСВ, особено ако са японци, които водят "свещена война в името на Императора".

                        Comment

                        Working...
                        X