Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как очаквате да тръгне напред държавата при положение че...

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Как очаквате да тръгне напред държавата при положение че...

...Населението е толкова скапано? Единственното за което стават преобладаваща част от нашите сънародницие е да намерим платежоспособна държава с людоеди и да ги превърнем в меню.
    Защо казвам това? Ами сутринта бях на оперативка, разглеждахме бюджета за следващата година. Стана въпрос за програмата "От социални ппомощи към заетост". Е ако не знаете програмата не върви, и то не зашото е недомислена дори напротив програмата е страхотна.

НО
    Населението е отваратително. Заетите лайнари, вместо да ходят на работа и да се радват на предоставената им възможнот какво мислите правят?????? Ами скатават се боклуците. Масово не ходене на работа, измислени болнични и всякакви други от сорта. 23 % от времето не ходят на работа. И съвсем не слчайно за следващата година са предвидени 61 000 работни места по тази програма. А тази бяха 80 000. И всичко това при положение че получават доста прилично заплащане без да имат (преобладаващата част) никаква или почти никаква квалификация, става въпрос за малконад 180 кинти.
    Евно ще трябва да се махаме от това ГЕОГРАФСКО ПОНЯТИЕ.

Може и така да е от твоя гледна точка. Как обаче изглежда от друга? Например, в краткия период, в който преминавах от една работа на друга и бях безработен, аз се опитах да се регистрирам в бюрото. Какво се оказа? Трябваше да се попълват купища формуляри, чиновниците не само, че не обясняваха какво точно трябва, а се държаха нагло и често си противоречаха. В рамките на един месец кабинетите се смениха (т.е. размениха си кабинетите). Предполагам, че не е необходимо да казвам, че указателни табели кое къде е нямаше нито преди, нито след промяната, а ако попаднеш в не който трябва кабинет просто те напъждат без обяснения. Е, аз обаче съм инат и най-накрая се регистрирах. Естествено, от там не може да се получи каквато и да е информация за свободните места. Тоест, от време на време има някаква, но служителките или не се ориентират или просто не им се занимава.
    Това разбира се не е само в тази служба или в този бранш. Със същото съм се сблъсквал и при данъчните и в осигуряването и т.н.
    Така че, не е ли по-добре да сменим държавната администрация, тия хора, които явно се чувстват и определено действат съвсем като колониална администрация?
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Отговори

Същевременно, в частните фирми се бачка здраво, болничните и т.н. общо взето са си фикция, отпуските също са наполовина, а работното време е общо взето без особени ограничения. Заплатите понякога са, но много често не са над тези на държавните служители.
      Проект 22.06.1941 г.
      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Да ама тук не става дума за администрацията. Става дума за това че проблемът не е в липсата на работа а в нежеланието да се работи.

Comment

Нали именно в това е идеята на програмата. Да накара мангалите (болшинството от безработните) да си заработят парите, които получават. Защото те вече 15 свикнаха с мисълта, че може ей така да си лежиш по цял ден, да си пиеш мастиката, да пребиваш чааветата и държавата да ти дава пари. Да, ама не. Те затова сега кръшкат. Преди се оправдаваха, че нямало работа, нямали земя, която да работят. А сега когато им дадоха и работа и земя (мисля, че имаше някаква такава програма за малоимотни или безимотни), си пролича начина им на мислене - те искат пари, а не работа. И крадат не защото няма работа, а защото така е по-лесно. Но мисля, че въпроса опира до не големия умствен багаж на тази част от "българите" и едва ли би могъл да бъде решен по какъвто и да е начин.
          Dulce et decorum est pro patria mori

ОТТУКА ЗАПОЧВА РОДИНАТА -
          СЪС ГРОБ НА НЕЗНАЕН ЮНАК,
          НАД КОЙТО СМЪРТТА Е ПРЕМИНАЛА,
          СМЪРТТА НЕ И ВРАЖИЯ КРАК.

Comment

e, aко ще си говорим сериозно, идеята за програма "От социални помощи към заетост" е едно голямо лайно и то не само поради споменатите от теб характеристики (които ще обсъдя по-долу).

Такова животно просто нема - никъде по света подобна програма не е прилагана успешно (имам пред вид да резултира в намаляване на безработицата). На пръв поглед звучи добре - тези пари така или иначе се дават за социални помощи, защо да не накараме тъпаците да работят за тях? Да, ама не - тази програма е в типичен унисoн с цялата дейност на сегашното правителство - замазване на очите на по-простия електорат. Защото отрицателните последици от програмата са очевадни даже за човек като мен, който бъкел не разбира от икономика.

Първо, държавата има много повече разходи - заплатите и осигуровките на наетите са много по-големи, отколкото биха били соцоалните им помощи.

После, инициативата по наемането на тези хора и използването им за каквато и да е дейност не се предоставя на частни фирми и не се дотира от държавата, а държавата сама се наема с нея, възпрепятствайки възможността за каквато и да е икономическа инициатива и полза за когото и да е от цялото начинание.

Самата идея на програмата смърди на комунизъм - спомен така скъп на повечето от избирателите: държавата кърмилница се грижи и дава работа на изпадналите в беда... ЪЪЪХ!!! и те вместо да си скъсват гъзовете от работа за да не ги уволнят, вместо да се стараят, за да получат евентуално повишение ... какво? ами каквото каза Гоги - знаят че държавната хранилка ще продължи и се скатават сякаш са наборници в казармата.

Според последното проучване на средната цена на труда в Европа, България не само е на едно от последните места (кого ли учудвам), но в последната година нейният показател е паднал с почти 2% и като причина се сочат именно 80-те хиляди неквалифицирани работници с ниски заплати по тази програма.

Comment

Напълно съм съгласен с Воланд - и аз наскоро минах през същото - администрацията определено е за смяна (само колко време ми трябваше за да си внеса вноски за здравно осигуряване не е истина - и то не по моя вина).

Що се отнася до конкретната програма - ако не се лъжа, това е програма насочена основно към циганите, нали? А че на по-голямата част от тях не им се работи е отдавна известно. Същото вероятно важи и за част от българите, но сопред мен за сравнително малка част. Повечето не се плашат от работа, но често подобна просто липсва. Наистина, ако се обърнеш към бюро по труда е почти изключено да ти намерят работа, а в самата система се влагат огромни сердства, сопред мен напълно безсмислено (освен ако не приемем, че безработицата се намчалява чрез създаване на нови бюра по труда - за сметка на заетите в тях администартивни кадри ).

Основен проблем е, че огромно количество хора се стремят към лесна и дохфодна държавна службица някъде в огромния бюрократичен апарат - нещо за което трудно могатда бъдат обвинявани, особено като се има предвид, че последната им осигурява нормални приходи за почти никаква работа - съвсем обратното на нещата в частния сектор.

Comment

Ами, напротив, ти как ще наречеш нежеланието на държавната администрация да си върши работата? Като, същевременно непрокопсаниците си получават заплатата на съответната дата, независимо от това, дали са вършили нещо или не.
                Сред народа го има същото. Но замислял ли си се защо всеки иска държавна работа?
                Както и да е, с приказки няма да оправим проблема. А и примера, дето го дават депутатите, министрите, ченгетата и т.н. е точно за това - намери му лесния край, не бачкай, намери му лесното ...
                Проект 22.06.1941 г.

Comment

Е Принципно програмата е доста добра, но Както спомена Лонганлон реализацията куца. Има обаче един положителен елемент. Ти му предлагаш работа, той отказва или се издънва, ти му спираш помощите и...стигаме до момента разглеждан в темата за пенсионерите а именно...идват нови избори и...ти му отпускаш помощи за да купиш гласове (с чужди пари пазаруваш, 'що да не се отпуснеш).
                  А иначе видиш ли циганин трябва да имаш правото да го наритш, така и така от моите здравни осигуровки ще го лекуват и от моите данъци има пари за храна и ракия.. Даже гледайки си фиша за заплатата (по-точно графата отчисления) смятам че трябва да ми зачислят персонален, ей така сутрин да го наритам че да си спестя парите за зала.

Comment

Е, мисля че по отношение на ритането на циганите лесно ще постигнем съгласие . Колчем имам досег с тях (с много редки изключения) ми се приискват подобни работи...

Comment

а за тези разходи по отпуски и болнични, както и за работни дрехи, обувки, материали и пособия държавата задължава общините да се бъркат от и без това орязания си бюджет.

Comment

messire Woland написа
                        Но замислял ли си се защо всеки иска държавна работа?
                        Ами привлекателността в държавната работа идва от факта, че те осигуряват на заплатата, която получаваш с всички произтичащи от това последици. Докато при частник може да получаваш дори и по-висока заплата, но те осигуряват на мин. заплата. Лично мен това не ме безпокои, поне на този етап от живота ми, но може би след време ще е друго. Защото и аз предпочитам сухата пара сега, тъй като не знам дали ще доживея до пенсия. А и не мисля, че отговорностите са по-малки в едно държавно предприяти, какъвто е например моя случай.

А на идеята на Гогата за персоналния циганин и сътрешната физзарядка - приветствам я с две ръце.
                        Dulce et decorum est pro patria mori

ОТТУКА ЗАПОЧВА РОДИНАТА -
                        СЪС ГРОБ НА НЕЗНАЕН ЮНАК,
                        НАД КОЙТО СМЪРТТА Е ПРЕМИНАЛА,
                        СМЪРТТА НЕ И ВРАЖИЯ КРАК.

Comment

Ами за държавната работа: точно така е точно в службите дето ги описваш. Обаче когато трябва да направиш разходна част на бюджет за 3 милиарда и да се подпишеш под нея смятам ще си помислиш дали да приемеш работата.. А за осигуровките:ами като знам че от тях е крайно невероятно да ме огрее...и аз предпочитам кешът. Защо няма да ме огрее?
                          1. Доста е съмнително че ще доживея до 63 при положение че ми се налага да бачкам до тогава.
                          2. Лекарите? амиче то като отида на лекар така и таки се оръсвам солидно, пък като видя и колко от сметката поема здравна каса и съвсем ми се стъжва.
                          Далеч по-изгодно е да си ходя в частни клиники и да си плащам на ръка вместо да ми отдържат и пак да си плащам.

Comment

Аз имам 1 въпрос към всички пешеходци:АБЕ ТЕЛЕТА КАК ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ИМА 2 ТРОТОАРА ВСЕ СЕ РАЗКАРВАТЕ ПО ПЛАТНОТО?!?!?!? :x :evil:
                            ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

:? :? :?

Comment

Working...
                              X