Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Една болна :) тема

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Една болна :) тема

Добре дошли на работа. А сега защо да не поспим?

Кратката дрямка през деня е полезна и освежаваща, съветват експерти

Рядко нещо би вбесило вашия шеф повече от това да ви намери заспал зад бюрото, но монотонните задължения, недостатъчната работна площ и нарастващото количество стрес по някое време на деня неизбежно ви карат да се прозявате.
    Сънливостта на подчинените е тревожен сигнал за началника, защото спада производителността на труда, но от друга страна той трябва да си даде сметка, че причините вероятно се коренят в претовареността или в липсата на мотивация и интересни предизвикателства.

Японските фирми решават този проблем, като осигуряват стая, където всеки може да се отпусне в сладък сън; в Китай следобедната дрямка е гарантирана със закон, припомня Си Ен Ен.

В Испания, където си имат прословутата сиеста (обедна почивка), дори са отворили бизнесцентрове, където срещу скромно заплащане служителите могат да отмарят и поспиват, след като се наобядват.

Американската фирма "The Napping Company" (Napping.com) дори рекламира предимствата на дрямката през работно време, като предлага в сайта си онлайн презентации и книги за "изкуството да си поспиваме (в службата)".

61% от американците не си доспиват, сочи проучване от 2001 г. В сравнение с началото на ХХ век съвременният човек спи с около час и половина по-малко на денонощие, алармират експерти.

Дрямка между 15 и 45 минути в обедната почивка е по-добро решение от чашата кафе, допълват хора с опит и препоръчват като подходящо "легло" личния автомобил, ако е паркиран наблизо. В краен случай може просто да подпрете главата си с ръка и да се престорите, че четете нещо.

Неотдавнашно изследване сред 21 000 европейски офисслужители показва, че 24% са заспивали на работа, а други 39% са изпитвали затруднения да останат будни, докато са още в службата, допълва Си Ен Ен.

От фирмата за набиране на работна ръка "Монстър", която провела проучването, коментират, че сънливите работници излизат скъпо на всяка компания, защото физиологичната нужда от сън повлиява зле на производителността и качеството на труда им.

Затова работодателите трябва да насърчават служителите да си вземат почивки през деня, препоръчват оттам, като обясняват, че по-квалифицираните хора се отегчават по-бързо, отколкото онези, които намират повече предизвикателства в трудовите си задачи.

При онези, които признават, че са заспивали на работа, най-предпочитаните места за кратка дрямка са бюрото, заседателната зала и тоалетната.

Друго подобно проучване миналата година установи същите прояви и сред британските служители. 20% от тях са заспивали през работно време, показаха проведените 1000 анкети. За тези "проспивани" часове фирмите са платили надници в общ размер около 36 млн. долара.

В Австралия резултатите от такова изследване се оказаха още по-драстични - 38% признават, че се унасяли в службата.

За тази сънливост допринасят стресът около работата, нервното и трескаво всекидневие, както и командировките, обобщава Си Ен Ен.

От друга страна, когато човек е недоспал, е по-податлив на стреса, обясняват психолози.

Според Нийл Станли, шеф на екипа за изследване на съня в университета в Съри, Англия, и председател на Британското общество по съня (Sleeping.org.uk), решението може да се крие и във въвеждането на сън-паузи в хода на работния ден, например след обеда.

Кратката дрямка през деня се препоръчва дори от холивудската звезда Шарън Стоун, която уверява, че след това ще се почувствате като нов.

Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

То майтапа на страна, но тези образи в офисите често задрямват. Аз съм ги виждал и са много смешни.Както работят на ПС-то и изведнъж клюмват глави. :lol:
    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Абе сериозен си е проблема, наистина.
      Тоест, ако човек има въможност да дремне за 15-тина минути около обед (но не повече), след това е като нов.
      Чърчил е имал такъв режим, с кратък сън около обяд и съответно работа от рано до много късно. Блгодарение обаче на краткия следобеден сън е успявал да бъде бодър до сред нощите, което му е давало голям аванс в късните заседания, когато другите участници са били уморени
      Проект 22.06.1941 г.
      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Не е ли по-интересно защо въобще се налага да се спи по обяд ? Няма ли да е по-добре да си легнеш в 10 часа вместо да гледаш телевизия или да седиш на компютъра ?
        По моя преценка съм обективен.

Comment

ами за някои може да е добре, обаче на мен активният ми период от денонощието е именно след 16 часа и вечер успявам да свърша по-голямата част от работата, която съм си планирал, да не говорим, че свободното ми време е ограничено именно вечер, тъй като денем съм на работа. Колкото до лягането в 10 - не знам как го смяташ, ама 10 часа сън са малко много според мене - аз лично спя по 5 през седмицата и по 7-8 уикенда.

Обаче пък дрямката денем не само не ме ободрява, а ме успива прекалено, когато съм си я позволявал - вместо да дремя в офиса, предпочитам да се поразходя половин час и така да се ободря. Е, ако носех по цял ден чували, може би спането би ми било полезно...

Comment

Няма значение кога си лягам - особено в жегите около обяд винаги ми се спи.
            Но проблема явно е всеобщ, след като има такава дискусия по него.
            Проект 22.06.1941 г.

Comment

Въпросът не е веднъж да си легнеш в 22 часа и да се въртиш до 1-2 щото така ти е свикнало тялото. Като ти стане навик се чувстваш много по-добре, това е моя личен опит, и аз преди си лягах късно и знаех повече от онез дето са чели и казват, че 22-24 часа е най-доброто време за сън.

След следобеден сън съм смазан, минава поне час докато се разсъня...

Comment

Да, темата е интересна. Вероятно един от пробелмите е свързан и с промяната на стандартната работна обстантовка и съответните стандартни "дразнители". Защото определено това със съня е най-вече офисен проблем - т.е., свързан с хора, които прекарват целия си работен ден (8-10 часа) седнали на стол и вторачени в монитора но компютъра си, с малки прекъсвания. Т.е., липса на движение, монотоност на работата (така да се каже в механично отношение , не като съдържание). Не е много чудно, че хората имат нужда от сън.
                Инак Лонганлон е съвсем прав - ако запсивам в 22:00 то денонщието ми съвсем ще загуби смисъла си - че то целият ден човек е на работа и обикновено към 19:00-20:00 може да си позволи "лично време", т.е., да прави нещата, които иска. Да не говорим, че наистина при много хора тези часове са доста интензивни и удобин за работа (и при мен е така).
                Но слетобедната дрямка едва ли е универсално решение, тъй като за много хора е проблем - и при мен е така - ако се унеса дори и за 15-20 минути, после ми трябва много кафе и поне час за да си възвърна работоспособността - явно е доста индивидуално.
                Но от друга страна, вариантът с обедна дрямка около час и после активна работа до среднощ може би наистина никак не е лош. Обаче почти няма работа, в която подобен режим да е възможен.

Comment

Ъъ, как гуми денонощието си губи смисъла ако си легнеш в 22:00 ? Няма да можеш да чуеш как опасността от терористични атаки е реална и след това да гледаш слави трифонов ? И какво правят повечето хора след 22:00 - гледат телевизия или са пред компютъра. Малко хора излизат всяка вечер да се видят с приятели или нещо такова. А за това, че тогава бил "активния период' както казах според мен е навик.
                  Въобще в медиите е доста популярно да се успокояват хората, че грешките им ежедневието не са чак толкова лоши, няма страшно, пък и да не забравяме, че всички го правят...

Comment

Хъм, изразът "губя денонощието си" в случая означава точно това - целият ми ден е зает с работа, която дори и да ми е умерено интересна, все пак далеч не се явява основа на моето съществуване или пък самоцел. Съответно, когато се прибера (към 19:00) имам различни домашни ангажименти, които заемат също част от времето. Съответно, някъде след това мога да отделя време за самия себе си - т.е., да "имам свободно време". Което е и единственият период от денонощието, когато мога да седна да чета книга (изключвам картките периоди в тарнспорта докато отивам или се връщам от работа), да включа компа и да поровя из нета/форума, да зачета някоя от тоновете книги, които съм свалил и складирал на харда си и т.н. (като например, да си порисувам нещо за кеф или пък да убия малко време с някоя игра (което е голяма рядкост напоследък). И още по-рядко - да изляза някъде с приятели.
                    Ако да речем вместо това аз си лягам в 22:00 то ежедневието ми ще стане съвсем ритмично и ще загуби смисъла си - ставане, работа, прибиране, лягане. Безсмислена работа.
                    Та поради тази причина защитавам времето след 22:00 (реално - след 20:00-21:00 - зависи от конкретния случай). Предполагам, че за хората на моята или по-голяма вързаст, водещи сходен начин на живот всичко това е очевидно.

Comment

..."целият ми ден е зает с работа, която дори и да ми е умерено интересна, все пак далеч не се явява основа на моето съществуване или пък самоцел. " Welcome to reality
                      "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Като си легнеш 2 часа по-рано може би ще и станеш 2 часа по-рано ?

"Предполагам, че за хората на моята или по-голяма вързаст, водещи сходен начин на живот всичко това е очевидно."
                        Не знам колко си годишен, но познавам и 30 и 50 годишни хора, които си "губят денонощието"...

Я вижте пак това от статията - 61% от американците не си доспиват, сочи проучване от 2001 г. В сравнение с началото на ХХ век съвременният човек спи с около час и половина по-малко на денонощие, алармират експерти.

Кой знае каква глупост е това "проучване", сигурно някой си е харесал тая цифра, но е факт, че много, много хора недоспиват. Даже по разните интернет форуми като чета повечето мнение са "лягам в 2-3, ставам в 8, пия 5 кафета и съм готов". И моите приятели са така...

Само се замислете, не ми отговаряйте "абе аз си знам, моя работа, хич не е така...няма как иначе...".

Comment

Всъщност каква е идеята ти, lzl? Че е по-добре да легнеш в 22:00 и да станеш да речем в 4:00 и да свършиш в оставащото до 7:00 време това, което инак би свършил между 22:00 и 1:00, когато да речем инак ще си легнеш. Лично аз не виждам особена разлика между двата варианта, още повече, че хората са достатъчно различни и за някои сънят от 22:00 до еди колко си не е по-продуктивен, отколкото да речем на обдя (достатъчно ясна е тази разлика когато говорим да речем за следобедната дрямка - някой хора (като мен) подобно нещо не само че не им помага да си починат, но и напротив - вреди, докато за други това е идеален вариант и след 45 минути сън по обед стават със свежа глава и въмстановени сили). Още повече, че в момента в който станеш семеен и се обзавеждеш с потомство, часът за сутрешно ставане се превръща в константа - независимо от това кога лягаш .

Comment

Особената разлика межди 22-24 и 4-6 часа е, че според хората, които се занимават с това, в първия интервал сънят е по-пълноценен. Според моя скромен личен опит, не лъжат. Замисли се преди колко време хората почват да си лягат толкова късно и дали сме успели да се "променим".

Я прочети пак това - 61% от американците не си доспиват, сочи проучване от 2001 г. В сравнение с началото на ХХ век съвременният човек спи с около час и половина по-малко на денонощие, алармират експерти.

Какво ще кажеш ? А нервната система да не би да е по-малко натоварена или обратното...

Comment

Да, несъмнено информационната (а и нервната) натовареност се увеличава, но от друга страна, организмът се променя достатъчно бързо, заедно с променит в изкуствената среда, които са още по-бързи - особено през последните два века. Което означава, че не е задължително това, което е било мярка преди един век все още да остава в сила - понякога промените са дори много по-бързи.
                              Още повече, че всякакви подобни генерализиращи заключения&
                              Особената разлика межди 22-24 и 4-6 часа е, че според хората, които се занимават с това, в първия интервал сънят е по-пълноценен.
                              са (поне според мен) твърде общи и следователно, важат само отчасти в конкретните случаи.
                              Първо, организмът има своиството да се нагада към определен режим и да си създава навици - това важи и за нервната система. Второ - в нервната сситема на отделните люде има достатъчно много разлики за да са безусловна верни подобни заключения.
                              Примери:
                              За мен например това не важи и не бих казал, че ако си лягам в 22:00 се чувствам по отпочинал, отколкото ако го правя в 01:00, да речем.
                              Сходен е примерът с обедната дрямка - както отбелязах, познавам хора, които се чувстват много освежени след подобна кратка дрямка и нямат никакъв проблем веднага да се захванат с работа. Докато при мен е обратното - след подобен сън с чувствам зле и главата ми е разбъркана - необходим ми е поне час за да възстановя работоспособността си. А някой би могъл да направигенералното заключение, че да речем обедната дрямка е много полезна и възстановителна за всички, но то няма да е вярно в моя случай.

Но по-важното за мен е, че единствено като си лягам в 01:00 (или някъде там - малко по-рано, малко по-късно), на мен ми остава време да се занимавам с нещата, с които ми се занимава . Независимо дали това е здравословно.

Comment

Working...
                              X