Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Отдаване на чест!?..

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Отдаване на чест!?..

Здравейте!.. Обсъждах с приятели филм, и стана дума за отдаването на чест. Тоест повдигането на изпънатите пръсти на дясната ръка към слепоочието или съответно към ръба на фуражката. Ще може ли някой да ми каже, от къде произлиза това движение?..
    ..И кажи ми ти страннико,
    чувал ли си звук,
    по- велик от тропота на хиляди коне!!?...

Да. От времето на кралица Анна Стюарт (1702-1714) датира този начин на отдаване на чест. По време на един военноморски преглед кралицата лично инспектира флотата. Един командир на линеен кораб, когато тя се качва на борда, заслепен от красотата й (а тя е била известна с грозотата си), вдига длан за да си заслони очите от бляська й. Между другото за нея е написана "Владей Британио".
    Rolling, turning, diving
    Rolling, turning, diving, going in again
    Run, live to fly, fly to live, do or die
    Run, live to fly, fly to live, Aces high.

Comment

Горното е доста оригинално. Според Съветска военна енциклопедия - от средновековен обичай на рицарите. В знак на добри намерения са вдигали забралото на шлема. За свое учудване чух същото в "Последния замък", та имам вяра на сведението.

Comment

И аз съм чувал за това, че идва от рицарите и техните шлемове с кепенци. Не че не са се разпознавали по знамената и гербовете и другите украси, но все пак е въпрос на уважение да гледаш началството директно, а не през дупки и прорези.

Чувал съм също така, че началото на ръкостискането е нещо леко военно. В смисъл, то е било подаване на гола десница, без оръжие, в знак на добри намерения, в израз на това, че нямаш намерение да нападаш човека отсреща.
        Аз веднага взех да разсъждавам - тогава примерно в една обществена баня двама гейове как /за какво.../ ще се ръкостискат, в знак че няма да има "нападение"... оффф, днеска слънчасах /нищо че валя/
        :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
        На нож!

Comment

Аз нещо друго се чудя от известно време - кога е въведен обичаят на ръкопляскането?
          albireo написа
          ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

малко след боя

Comment

"Последния замък" - за този филм ставаше дума.. А за английската кралица и морският капитан - чух от другаде, че са били Елизабет I и сър Френсис Дрейк. Както и потвърждение за произхода на тази традиция от рицарството!..
              ..И кажи ми ти страннико,
              чувал ли си звук,
              по- велик от тропота на хиляди коне!!?...

Comment

Няли знаете, че в Британия има дясно пътно движение? Заради това празната ръка показва, че нямаш оръжие, а също така и лоши намерения. В книгата "Тарнсмен на Гор" май имаше и друга версия, но вече не си я спомням :o
                "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
                нека четат пред вратите
                нашата памет остъклена
                с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

ъъъ, не беше ли ляво?!
                  А откъде идва то? Ами по времето на Виктория 1ва май (някъде там де, дори да не баш при нея) щото нали шпагите се носят на левия хълбок и ако е дясно движението като я изтеглиш с дясната ръка ти идва накриво да атакуваш идващия отсреща в лявото платно. Та за тва - ляво движение и като стане дуел двамата са идеално позиционирани да се изколят взаимно. И освен това не си ги закачат шагите като се разминават по улицата И това е постановено с кралски едикт :lol:
                  XV mile the sea brode is
                  From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Абре то верно беше ляво, ама нейсе
                    "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
                    нека четат пред вратите
                    нашата памет остъклена
                    с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

Working...
                    X