Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Иван Дочев

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Иван Дочев

Има ли някой информация за един от лидерите на СБНЛ/Съюза на Българските национални легиони/ Иван Дочев и оглавяващ БНФ/Български национален фронт/ задграничното правителство след 9-ти.
    Смаях се когато чух,че този човек бил жив и е все още почетен председател на БНФ!!!
    Та Легиона е основана 1930,а сега сме 2004.

Знае ли някой нещо,за този ВЕЛИК БЪЛГАРИН?

Благодаря предварително!

Боже мили не мога да повярвам,че може би е жив!

Жив? Че аз мислех, че отдавна е предал Богу Дух!
    Ти откъде я имаш тази информация?
    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Parabellum написа
      Жив? Че аз мислех, че отдавна е предал Богу Дух!
      Ти откъде я имаш тази информация?
      Ами човече,четох по вестниците че 2001 си е бил жив и здрав,и не одобрил предателството на Симеон/става въпрос за това,че предаде монархията/ А Дочев познава Симеончо от 1955 година! Тогава Иван Дочев да напишем прочутия манифест на пълнолетието,и по този начин оставя вратичка за реставрация на търновската конституция и Царството.Обаче в иднит години Иван Дочев вижда как Симеон започва да общува все повече с евреиството/да не говорим,че в 1969 е вербуван от ДС,ама тва е друга тема/

1981 година,Дочев става почетен председател,поради преклонната си възразст,обаче 1984 применика му/ще излъжа за името/ умира,и...отново Дочев става потенциален лиде на БНФ.

А наскоро,един авер от Бургас/където живея в момента/,ми даде един вестник ЛЕГИОНЕР/забранен вестник,предава се от ръка на ръка/ издавван от бургаски легионер 1930 набор Та там имаше обширна статия за СБНЛ и БНФ,и никъде не се споменаваше Дочев да е мъртъв!?!?

И накря най-интересното,един авер/същия който ми да де вестник ЛЕГИОНЕР/ ми каза,че е гледал по СКАТ,репортай за БНФ и там събраниео е било председателствано от....Иван Дочев?!?!?!? Аз ум казах"приятелю,ти си побъркан,та Легиона се основава 1930-1932,този човек ще да е бил поне на 30-40 години,макар че тогава името е било Съюз на Младежките национални легиони.Ама все пак...

Ще се радвам,ако този Велик националист и Бранител на Вярата е жив!

Comment

Жив е /по информация от преди само няколко месеца/. Би трябвало да е на 100 години, защото доколкото знам е роден 1904. Преди няколко години се прира от чужбина и съм чувал, че живее в Шумен. Издаде преди няколко години книга със спочени, има я в библиотеката на Клуба на летците, ще мога да кажа точно заглавие и издателство другата седмица.
        На нож!

Comment

kapitan написа
          Жив е /по информация от преди само няколко месеца/. Би трябвало да е на 100 години, защото доколкото знам е роден 1904. Преди няколко години се прира от чужбина и съм чувал, че живее в Шумен. Издаде преди няколко години книга със спочени, има я в библиотеката на Клуба на летците, ще мога да кажа точно заглавие и издателство другата седмица.
          А стига бе! Направо щях да падна от стола!
          Но това е невероятно хубава вест!
          ДАНО БОГ ДАДЕ ОЩЕ ДЪЛГИ ГОДИНИ НА СЛАВНИЯ БЪЛГАРИН!

П.С.Благодаря за инфото

Comment

айде по-спокойно с caps lock
            albireo написа
            ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Imperial Friedrich написа
              айде по-спокойно с caps lock
              ОК

Comment

Мен книгата също ме интересува.
                То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

И на мене много ми трябва книгата.
                  Ще чакаме kapitan да ни каже заглавието и издателството.

Comment

Вторник е, връщам се към обещанието си.
                    Та, заглавието на книгата е "Шест десетилетия борба против комунизма за свободата на България", д-р Иван Дочев, 1998 г., трето допълнено издание.
                    За съжаление издателство няма. Има списък с много хора от Българския национален фронт, подпомогнали издаването. Значи сигурно не е чрез издателство, а нещо като "Самиздат", събрали пари и направо чрез някоя печатница.
                    На нож!

Comment

Интересно,хер капитан

А за тези книги какво ще кажеш,от Спас Райкин са и са за БНФ

Мисля да си ги купя,ама са скъпчики по 15 лева
                      Но може би ще има и доста инфо за Дочев.

Comment

За съжаление нищо не мога да кажа, не съм ги виждал или чувал, а и иметоСпьс Райкин май не съм чувал, да си призная невежеството Какъв е тойр историк, легионер ???
                        На нож!

Comment

Ето още малко инфо за двете книги
                          “Аз се заглеждам в изгнаническата ни политика и наблюдавам как една по една инициативите ни в борбата за освобождението на България, така както съм ги разбирал и прокарвал, пропадат. Аз се бях заел да изграждам БНФ като демократична организация и да измия опорочените от преди комунизма националисти, но от страна на официалните американски среди това не намери оценка и разбиране, а в средите на БНФ моите усилия бяха сразени от закоравели реакционни елементи. През 1964 г. напуснах организацията. Дори преди това, през 1959 г., БНФ се разцепи и аз неволно се оказах във фокуса на тази криза, макар ударите да бяха насочени срещу Иван Дочев. В същото време от царския дворец се бяха заели да правят конституционно едно Българско представителство в Мадрид, но го направиха така, че аз трябваше да го осъдя. От наша страна ние се опитахме да създадем един Български национален съвет като коалиция на демократически групи, но той се оказа безплодна симулация на Калин, Тончо Тенев и г-жа Гъбенска и не стигна до никъде. В същото време се замесихме с доминираната от украинските националисти организация Антиболшевишки блок на народите, аз служих като главен секретар за две години, предприехме няколко внушителни инициативи, но на края аз се дистанцирах от нея. Тези наши прояви ще бъдат предмет на този и следващите томове от моите спомени.”
                          Спас Т. Райкин
                          3 май 2003 г.
                          Страудсбург, Пенсилвания
                          САЩ

Това са думи на Райкин за Първата книга

Е, кажи, като бяхте четиридесет години в чужбина, когато ние се печехме тук в комунистическия ад, какво направихте за нас, за България?"
                          Този въпрос ми зададе приятел при връщането ми в България през месец май, 1991 г. - дни преди да се навършат четири десетилетия откак прекосих границата някъде на запад от Смолян, при чупката която тя прави на юг, под свистенето на червените куршуми над главата ми, фигуративно казано, на 19 юни 1951 г.
                          На този въпрос се заемам да отговоря в следващите три или четири тома на моето „Политическо пътешествие, срещу ветровете на XX век." Този мой отговор е записан на страниците на редактираните от мене Montly News?, American Bulgarian Review и „БОРБА" - орган на Българския национален фронт. Там са публикувани множество статии, коментарии, репортажи, доклади, резолюции, писма и съобщения, излезли из под ръката ми. На някои читатели тези материали могат да се сторят безинтересни емигрантски блуждения, които принадлежат към пожълтелите страници на историческата наука, ако въобще тя би им обърнала внимание. На други читатели, които се увличат по политически дебати и полемични дискусии, засягащи въпроси около преминалата вече в небитието епоха на комунизма в България, нашите анализи могат да се окажат увлекателно четиво с неговите герои, грешници, малко или много известни величия, повечето неизвестни малки хора с големи идеи и още по-големи чувства за дълг към родината. За нас, като прелистваме тези страници в есенните дни на нашия извървян път, усилията които правим ни доставят удоволствието да преживеем още веднъж горещите страсти, които са ни вълнували през изтеклите десетилетия в нашите борби в защита на нашия многоизстрадал народ.
                          Но преди всичко и над всичко ние публикуваме тези материали, за да ги запазим като документи за историята на епохата, в която живяхме и се борихме. Ние бихме желали щото нашето представяне на въпросните събития да станеше известно на нашите съвременници, с които сме марширували ръка за ръка против злото, което беше връхлетяло нашата страна, па макар и много от тях да не са вървяли заедно с нас, но са вървели по други пътища, често враждебни към нас, но все устремени към същата цел - освобождението на България.
                          Спас Райкин

Това е за втората книга

Comment

Working...
                          X