Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Около форумните правила

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Около форумните правила

Напоследък във форума започнаха да се случват все по-често нарушения на правилата, най-вече от нови потребители. Във връзка с това, смятам че е нужно да се пояснят тези правила, а евентуално и да се проведе съответната дискусия около тях. Причините са както в индоктринирани потребители, които се опитват да превърнат форума в своя политическа трибуна, така и в потребителите, които влизат само за да внасят хаос и да дразнят умишлено с изказванията си - т.е., ръководени изцяло от неконструктивни подбуди.

------------------------------------------------------------------------------------

Базови правила:

1. Всеки потребител на форумното пространство се задължава да не го използва за каквато и да е форма на пропаганда на каквато и да е идеология (тук влизат абсолютно всички идеологии, но най-вече всички крайни - фашизъм, национал-социализъм, комунизъм, сталинизъм, маоизъм, шовинизъм, краен национализъм, расизъм и т.н. - всички идеологии, които по един или друг начин призовават към разделение и унижаване/ограничаване на правата на отделни личности или цели социални групи по различни общи белези). Под възбрана също така лежат всички политизирани или идеологизирани дискусии и мнения. Също така, забранено е да се използва форумното пространство за отправяне на умишлени обиди или дразнене/унижаване на други потребители.

2. Всеки потребител, отварящ нова тема или отговарящ в съществуваща тема, се задължава да дава аргиментирани и смислени отговори. Под "смислени" следва да се разбира свързани и отнасящи се към разисквания проблем, под "аргументирани" - ясно изложена лична позиция, мнение или изложение, което да е подкрепено по някакъв начин чрез аргументи. Сътветно, при появата на ясно обозначено отклонение от темата съответните мнения ще бъдат обособявани в отделна тема, което е работа на модераторите.
    Единствената част от форума, която донякъде е свободна от тези две изисквания е "Общи приказки".

3. Когато отговаряте на мнение в тема или пускате нова тема в дадена част от форума, то следва те да са съобразени с тематичната насоченост на съответната част на форума (изключение от правилото е единствено частта "Общи приказки"). Когато това правило е нарушено, модераторите ще преместват/разделят/преименуват съответните теми.

4. Когато не сте съгласни с нечие мнение или позиция, то несъгласието следва да се изразява чрез ясно и аргументирано изложение, но в никакъв случай не може да се ограничава до изява на субективни емоции или лозунги и изявления, провокиращи негативни емоции (изключение от това правило се прави само за "Общи приказки" и то само по отношение на задължителната аргументация и сериозно отношение спрямо другите потребители). Всяко нарушение на това правило автоматично задължава модераторите да изтрият съответните неконструктивни и неинформативни мнения.

Въобще, всеки нарушител на някое от тези правила ще се подлага на следните санкции - тема, пост или част от пост, които противоречат на една от двете точки ще бъдат незабавно изтривани без предупреждение от модераторите. На нарушители, упорстващи в своята заблуда по отношение на форума и неговата мисия, ще бъде изпращано еднократно предупреждение на ЛС и след това те ще бъдат лишавани от потребителски права.

Всеки потребител се задължава да спазва тези правила чрез акта на участие във форума. Определено участието е доброволен акт, така че форуманата администрация в лицето на Имперският Генерален Щаб приема, че съответният потербител се е запознал с правилата и се самозадължава да ги спазва.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ПРАВИЛА:

1. Всеки, който пуска информационна загадка в някой от подфорумите е задължен след познаването й да пусне възможно най-пълна информационна справка за предмета на загадката. Ако не го стори губи правото си да пуска нови загадки.

Всякакви мнения по правилата и мисията на форума могат да бъдат излагани в тази тема, като целта е не само тя да служи като информация, но и да се проведе съответната дискусия.

Е, знаеш мнението ми по отношение на свободата на словото, т.е. - свещената неприкосновеност на последната. Като четох горните ти изявления за момент се пренесох някъде към средата на 50-те години.. но пък, от друга страна, определено не трябва правото да изразяваш мнението си свободно да се превръща в слободия и накърняване на правата на другител Лошото е, че освен с "форумна тирания" това няма как да се постигне, защото самата същност на свободата е накърняването на нечии други права, колкото и се убеждаваме сега в някаква хипотетична възможност за равноправно съжителство на нечии права и интереси. Пък и навсякъде би трябвало да има правила, които да се спазват. Учудвам се само, че сега зачекваш тази тема, след като , струва ми се, всички отдавна сме наясно с тези правила, и ми се струва, че форумът е доста по-цивилизован от преди известно време, когато ...... абе, ясно кога.
    Що се отнася до идеологията - то всичко е идеология, даже и нашата "идеология", насочена против тоталитарните идеологии, така че доста пъти сигурно сме я изразявали и ние прекалено авторитарно.
    "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Проблемът колега е, че за съжаление някои от новопостъпилите или не бяха чели правилата или не им пукаше. Което е донякъде разбираемо, като се има предвид какво се твори в другите форуми. И за да сме докрай честни и почтени трябваше по този начин да се заяви още веднъж, че правила има и тези правила трябва да се спазват. Основната идея на правилата е не някой да тероризира другите чрез тях, а да създадат условия за спокойни дискусии и ред по който да се процедира. В последно време зачестиха нарушенията, а надеждата, че нарушителите ще се осъзнаят не се оправда. Затова и се наложи тази стъпка, за да е ясно, че правилата ще се спазват. Нищо лично спрямо нарушителите - но тези, които не уважават останалите участници на форумите на Бойна Слава нека се сърдят на себе си.
      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
      Проект 22.06.1941 г.
      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Съгласен съм, Рамблер и като ме познаваш можеш да си представиш колко ми беше неприятно да пиша всичко това. Но пък тези правила наистина са създадени именно, за да санкционират случаите, когато свободата на един накърнява свободата на друг .
        Инак аз се стремях да действам колкото се може по-меко в последно време, но се оказа, че съм си губил времето , което при всички случаи е неприятно, особено когато го разбереш. Вече нямам намерение да го правя, та затова и нещата ще са по-ясни . А че всичко е идеология не съм съгласен, но несъмнено всеки от нас следва някаква форма на идеология. Но въпросът е дали се опира на нея в дискусиите (превръщайки я в духовна патерица) или не.

Comment

Налага се Имеперският Генерален Щаб да вземе крути мерки. До сега гледахме да се държим културно с останалите членове на форума, но някой хора наистина неразбират от добра дума. Ако пък не вземем никакви мерки, нашият форум ще заприлича на другите исторически форуми-псувни, закани за саморазправа и прочие, макар, че като се замисля понякога ми се иска да светна на някого муцунката с приклада на "Манлихер"-ата ми.
          Предлагам на всички членове, които пишат в този форум, заедно с нас да отразяват "атаките" на агресивните потребители. Тук не сме се събрали за да спорим кой, коя партия обича и поддържа.Тук сме се събрали да си "чешем" езиците за всякакви исторически дискусии.
          Прав ли съм?
          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Предполагам, че това беше реторичен въпрос и смятам, че едва ли ще има много потребители, които да не се съгласят с теб. Правилата се правят, за да се спазват и ми е интересно защо именно хората, които не ги спазват не се включат в тази дискусия, за да разберем какъв в крайна сметка им е проблема.
            Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш...

Comment

Имам процедурно предложение във връзка с посочения текст. Споменаването на думата "национализъм" в алинея 1 от Правилника, наравно с различните форми на диктатура и противочовешки идеологии, представлява висша форма на комунизъм. Национализмът е нещо различно от тези неща, а негативното значение на думата беше наслоено именно по времето на тоталитарния режим в България. Също както и на думите капитализъм, стопанска инициатива, свобода на словото, демокрация и так дальше.
              Смятам, че посочената дума трябва да отпадне от цитирания текст. Без съмнение, национализмът в крайна форма е вреден. Но същото се отнася до каквото и да било на този свят в такава форма. А без национализъм и национално самосъзнание /не че има голяма разлика/ не мисля, че нашата държава щеше да съществува.
              Моля Законодателната комисия да разгледа този въпрос.
              На нож!

Comment

Може би трябва да прибавим думичката "краен" пред "национализъм" и тогава нещата ще си дойдат на мястото.
                Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                Проект 22.06.1941 г.
                "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Проблемът, капитане, е кой какво разбира под "национализъм", защото има хора, които са в състояние да пъхнат в тази думичка цялото античовешко съдържание на останалите идеологии. Същевременно, комунизмът в чист вид далеч не е античовешка система от идеи . Съответно, смятам че е забранено проповядването на каквито и да е идеологии, включително и по-меките. Но съм съгласен с предложената промяна - нека бъде "краен национализъм" (аз лично предпочитам понятието "патриотизъм" като някак по-положително като излъчване, макар че това си е лично мое усещане).

Comment

Исках само да намекна, че понякога се взимаме прекалено насериозно / и аз в това число/, което в никакъв случай не е положителна насока.
                    "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Е, няма страшно, бих казал, че се взимама насериозно само случайно и на определени места .

Comment

всъщност в оспорвания пасаж ключовата дума, поне доколкото аз разбирам правилата, не е 'национализъм' или коя да е от другите идеологии, а 'проповядване'. Не мисля, че който и да е от форума ще има нещо против една сериозна дискусия относно някои морални принципи на фашистката идеология, примерно. Въпросът е мнението да не е клавиатурният еквивалент на качване на бъчва на площада и викане от там.

Comment

Тъй като не ми пука от национални или патриотични размисли които до такава степен са нужни на хората колкото тоалетната хартия на кучето Динго, все пак съм женен за българка и одаввна съм ги загърбилъ тези простотии. Но за едно сте прави всички.

СПАЗВАЙТЕ ПРАВИЛАТА НА ФОРУМА, И СЕ ЧУСТВАЙТЕ ГРАЖДАНИ НА СВЕТА , МАКАР И НЯКОИ ОТ ВАС ДА ЖИВЕЯТ В КРАЙНИТЕ МУ КВАРТАЛИ!!!

сори ако езикът ми е остър понякога
                          Най- ярките звезди на род османски
                          корони носят и седят на трона царски,
                          покорни са на заповедите господни
                          делата им добри и благородни.
                          И да воюва за правата вяра
                          на бащин трон султан се възцарява.

из " Корона на историите " на Ходжа Садеддин

Comment

Longanlon написа
                            Въпросът е мнението да не е клавиатурният еквивалент на качване на бъчва на площада и викане от там.

Comment

bravo fatih tova mi haresa
                              уважавай смелите,те са солта на земята

Comment

Working...
                              X