Съобщение

Collapse
No announcement yet.

В Пловдив...

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Ииии голямо важно, паметник, другата седмица може да си ходя и ще ви доложа какви са отзивите за него (ако не са го бутнали още ).
    Иначе то по същата логика трябва и античният театър да бутнем, 'щото и той не е български, и изобщо що за животно е това "хомус булгарикус" ???? Бих замолил някой да го дефинира за да можем след това да отсъждаме: това е наше онова чуждо.

Comment

Да, паметника е грозен, каквито са и повечето паметници по света.
      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
      Проект 22.06.1941 г.
      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Така като го гледам, не прилича на паметник на римски император - доколкото си спомням, повечето от тях (ако не и всичките ,защото такива трябва да са били парвилата) са изобразени като конници.

Comment

Е, Шовинист предполагам казва, че прилича на римски инператор, щото е в позата на онази супер популярна статуя на Август Октавиан. вярно много си приличат. И вярно е грозен
          Ма чак такова "национално предателство" не е, най-много "естетическо предателство" :lol: :lol:
          XV mile the sea brode is
          From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Шовинистъ написа
            Не бих се очудил,Плевен примерно да осъмне с паметник на Осамн Паша.Разлика абсолютно никаква няма.
            ТОВА МОГА ДА ГАРАНТИРАМ, ЧЕ НЯМА ДА СТАНЕ!
            От северната страна на Балкана хората са съвсем други. Има много фактори, обуславящи това.

Съществува разлика между двамата, защото Осман паша касае вече българите, а Филип Македонски е съществувал доста векове преди създаването на Велика България и великото преселение на народите.
            scharfschutze ®

Comment

Идеята на темата бе всеки да си каже мнението за въпросния паметник нали така, Шовинисте, или се лъжа?

Защо когато шарфшутце и gollum казаха какво мислят вие започнахте пак с вашите стари и добре познати приказки? Форумът е не за да налагаме мнението си а да добавяме нещо от себе си, да допълваме, да се съгласяваме или да спорим, но интелигентно, а не с език типичен за жълтата преса или синонимен на поговорката"Каквото си баба знае - това си бае". Казвам го не за друго а защото във всяка тема в която участвате изведнъж започват да се мяркат думички като - "предател" "спасете България" "само плямпате а не действате а я вижте какво правя аз!" и като ви попитаха какво правите вие казахте нещо от рода на "че кои сте вие за да ви кажа". Започвате да се обърквате.

Между другото всички ваши мнения много взеха да си приличат именно поради присъствието на любимите ви изрази някои от които цитирах по-горе. Ставате еднообразен, защото опитвате да натикате всяка тема в своите рамки и да я нагласите както ви е удобно за да излеете пороя от упреци към всички непратиотични духове които витаят в този форум.

Ако греша, шовинисте, то значи не вие, а аз не съм достоен за нивото на форума и не само ще ви се извиня, но и ще се оттегля въобще.

Comment

На мен паметникът ми харесва. Придава римско излъчване на Филибето Типичен римски император, горд и благославящ римляните с изнежена императорска ръка Е какво лошо има гърците да сложат паметник в някой голам български град? В Гърция има пък огромен булевард наречен на нас! Не помня в Солн или в Атина беше, но много представителен и се нарича "Василий Българоубиец" :lol:
                На нож!

Comment

Паметника ми е много смешен-от това което видях. Просто поредното безмислие-за мен. С него или без него-живота си продължава. Пловдив е град в който се сблъскват много култури, така че и един пеметник на Филип па било той Македонски защо не. Въпросът сега е друг.Македонците ще ревнат, че този град е техен и тогава ще се видим в чудо.
                  А Пловдивчани като не харесват този паметник нека да се вдигнат всички заедно и да го съборят. Сто процента съм сигурен, че ако 300 000 души се съберат на едно място и гатнат паметника, никой няма да го вдигне отново.Въпросът е че :

"Пием, пеем буйни песни
                  и зъбим се на тирана;
                  механите са нам тесни -
                  крещим: "Хайде на Балкана!"

Крещим, но щом изтрезнеем,
                  забравяме думи, клетви,
                  и немеем и се смеем
                  пред народни свети жертви!"

Смятам, че тези думи на Ботева са достатъчни и добре изразяват това което Българинът е мислел тогава и сто двадесет и осем години по-късно
                  То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Паметника е грозен и е безсмислено слагането му, а аз така и не разбрах защо в крайна сметка се разреши това слагане. Между другото, като човек, който прекарва голяма част от времето си в Пловдив, мога да ви уверя, че пловдивчани въобще не са очаровани от "паметника". Относно писанията на шовинистъ няма какво да ги обсъждам, обсъжданията по тях станаха почти толкова досадни, колкото и самите те. Иначе темата не е лоша, но трябваше да се постави по друг начин.
                    Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш...

Comment

добре де нека поставим въпроса по друг начин:пречи ли ви въпросният паметник???? като го гледам на снимката е достатъчно високо за да не се набива прекомерно на очи. Или просто търсите някой за нещо да е виновен за да излеете злобата си и да прехвърлите вината за собственните си проблеми. Сега се реве за паметника, ами тогава може да мрънкате и за имената на улиците, по вашата логика е нечувано кощунство пловдивска улица да носи името на US президент.

Comment

честно казано, потресен съм от грозотата на въпросният паметник.

в случай, че той е инспириран от изображение на римски император, мога да изразя експертното си мнение, а именно - подобна гавра с традициите на римското изкуство е ценна сама по себе си като единствен и неповторим кич.

в случая обаче малко вероятно е да е така - не знам по какво според вас статуята прилича на римски император, но за мен (а съм археолог-класик, все пак) тя няма почти нищо общо с такъв. Нито по стил, нито по изпълнение - императорите в по-раните периоди на Рим са били основно войни и завоеватели, или поне така са искали да бъдат представяни (което обуславя броня, кон и т.н.), а в по-късните периоди, тези от тях, които са се имали по-скоро за философи и ора на науката, ако и стауите им да са малко подобни на настоящия обект на интереса ни (главно като облекло и цялостна постановка), техниката на изпълнението им е толкова различна, че не виждам как могат да се съпоставят резултатите.

Явно тази статуя е опит за някакъв модерен прочит на древногръцките статуи, което не ми е ясно защо е било необходимо, като се има пред вид, както изтъкнаха някои по-горе, че Филип е бил толкова грък, колкото и пръв представител на македонската националноосвободителна борба...

а моралните аргументи за поставянето на точно тази статуя на фона на културния облик на града, създаван в твърде голяма степен от римското му наследство няма да коментирам.

Comment

Т.е., както отбеляза сър грей, можем да обвиним създателите на паметника в тежко естетическо престъпление, но едва ли в нещо повече . А (може би за съжаление) за подобен тип прегрешения не се налагат наказания, поне за сега.

Comment

то ако се налагаха, половината от т.н. звезди на българското изкуство (визирам главно музикалното) трябва да бъдат разстреляни. А Старчев (оня с грамадния ръждив паметник пред НДК) - направо разпнат.

на мен да ми се струва, че паметникът на Филип е издигнат главно заради парите, които дава Гърция безвъзмездно, а не поради някаква културна необходимост. Няма лошо да има паметници в града (е, можеше да е и по-хубав...) но наистина не смятам, че е добре тази статуя да е една от главните атракции и нещото, с което се отъждествява градът.

Също така мисля, че повечето от вас се настроиха малко по-положително към тоя паметник именно поради факта, че Шовиниста започна да вика срещу него...

Comment

а защо Б-я не дава пари да се издигат паметници в чужбина?
                              albireo написа
                              ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

може би поради щото не дава достатъчно и за у нас...

Comment

Working...
                                X