Съобщение

Collapse
No announcement yet.

15 години от събитията на Тянанмън

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

15 години от събитията на Тянанмън

Предполагам, че доста от хората тук са били "очевидци" на тези събития. любопитно ми е как ли е било отразено тогава. дали не са малко пресилени тези събития?
    но най-вече се чудя какво щеше да стане, ако сега Китай бе демократична страна. :o
    по теорията на доминото (но за положителното домино ако огромна страна като Китай сега бе демократична държава какъв ли пример би оказало това?
    Ти си това,което е твоето най-голямо желание,
    каквото е желанието ти,такива са и мислите ти,
    каквито са мислите ти,такива са делата ти,
    каквито са делата ти, такава е и съдбата ти.

Да, вярно че вече минаха 15 години (тук си струва да се вмъкне някоя уместна приказка за туй как бързо лети времето )... За съжаление, вече не си спомням как бяха отразени в медиите тез събития, отдавна беше, а и времената бяха, така да се каже, интересни. Но може би държава като Китай трудно би могла да бъде демократична (никога не е била), така че ако беше тръгнала по този път по-вероятно е сега да приличаше на останките от СССР - т.е., разпаднала се на отделни части и скована от бандитизъм и корупция (не че и сега ги няма, предполагам). Въобще, това означава, че нямаше да сме свидетели на особеният азиатски път на разграждане на "комунизма" - политическата власт остава почти непокътната, он под нея се извършват коренни икономически промени, които на практика превръщат страната в капиталистическа. Едва ли ако Китай беше поел по пътя, по който поехме всички ние, щеше сега да е толкова мощна и бързо развиваща се икономически държава (която на практика ускорено гради индустриалния си проект).
    Поне така ми се струва, макар да е възможно и да греша, особено като се има предвид колко малко знам за тези 15 години там.

Comment

Working...
    X