Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Либия ...

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Либия ...

Току-що съобщиха, че либийския "съд" (всъщност не съд, а варварска инстанция, прилагаща мъчения, съвсем като сталиновия режим в бившия СССР) е определил, че нашите медици трябва да бъдат разстреляни. Според мен, едно варварско арабско племе, управлявано от престъпници не би трябвало да има право да съди граждани от цивилизовани държави.
    Интересно ми е, каква ще е реакцията на нашето правителство и на правителствата на другите европейски държави. И струва ми се, че между араби и европейци явно няма да има разбирателство. Във всеки случай оттук нататък аз лично няма да смятам арабското племе за част от човешката цивилизация. Само съжалявам, че съм си позволявал да осъждам действията на Израел - явно израилтяните са прави, какъвто и геноцид да проведат над тези варвари.
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Все още се надявам, че всичко това е нагласена работа, за да може Върховният съд и даже лично Кадафи да се намеси като спасител, да блесне... Дано да съм прав, а ако не съм, горко на всяка арабска мутра наоколо :x :x :x :x :x
    На нож!

Comment

Tova okona4etelnata prisuda li e??? :evil: :evil:
      sujalqvam za latinicata no ne sum v nas!

Comment

Присъдата ще бъде потвърдена писмено до един месец, след което може да бъде обжалвана на последна инстанция - Върховния Съд в Триполи. Интересното в случая е, че офицерите, които са измъчвали нашите, както и 9-те либийски лекари, обвинени в небрежност, са оправдани... Аз предлагам направо машините, дето бяха на парада, да се отправят към Либия за едно бързо 'учение' :evil:

Comment

Да му се не види и гадния арабски комплексар - първо, да обявят това точно на нашия национален празник - това си е абсолютно безочие! И второ - ако е решил така, то струва ми се, това говори много за арабския характер - като не могат да правят нищо като цивилизованите хора, да избиват комплексите си чрез някакво "великодушие". Явно Кадафи е сбъркал историческия период - това, неговото е поведение достойно за някой от тези оперетъчни пиратски султанчета, които са се занимавали с тероризиране на европейските търговци в средиземноморския регион. Е, тогава европейците са знаели как да отговарят на такива варвари - с разрушение на колибите им, след всеки пиратски акт - и това е вършело работа. Сега обаче времената са други и арабите явно се чувстват безнаказани да палят и рушат по света. Може би ще дойде момент, в който западноевропейците ще се осъзнаят, че само с твърди действия може да се покаже на тези маймуни, че действията им са недопустими.
          Иначе - присъдите са в този смисъл окончателни, че съдът вече ги е произнесъл. Това е от първа, така да се каже инстанция. Обаче, това че постъпват така е достатъчно голяма варварщина - което явно е типичното поведение на един арабин. Според мен най-малкото, което може да направи нашето правителство, е да заплаши със скъсване на дипломатическите отношения, ако нашите не бъдат незабавно освободени. И - да задържи де що либийци има тук - и като последен шанс - да ги размени срещу нашите медици. Помислете си само каква е тяхната участ - да ги изтезават, да ги държат вече пета година в либийски зандан, а след това и да ги екзекутират в оная миризлива държавица.
          Ако нашите наистина бъдат екзекутирани, струва ми се, че нито един арабин не бива да остане в пределите на нашата държава. Аз лично трудно бих се въздържал да гледам тия камилари спокойно след тази варварщина.
          Проект 22.06.1941 г.
          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Воланд по-добре не бих могъл да го кажа...

Ето какво пише в новините на abv.bg

Медиците ни в Либия осъдени на разстрел
            Решението обаче не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния съд в Триполи в двумесечен срок
            06.05.2004
            Шестимата български медици, подсъдими по СПИН делото в Либия, бяха осъдени в Бенгази на смърт чрез разстрел. Подобна присъда получи и палестинският лекар Ашраф.
            Според местната практика мотивите за тежкото наказание трябва да бъдат публикувани един месец след произнасянето на съда, пояснява БНР.
            Бяха присъдени и различни парични обезщетения на пострадалите от епидемията семейства. Офицерите, които бяха подсъдими, задето са измъчвали медиците ни при разпитите, бяха оправдани, както и деветимата либийски лекари, обвинени в небрежност.

Решението обаче не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния съд в Триполи, което адвокатите на българите декларираха, че ще сторят веднага. Срокът за това, предвиден в либийския наказателно-процесуален кодекс, е два месеца, уточнява още БНР.

Българите посърнаха, след като чуха решението, а в същото време офицерите, които са ги изтезавали, и допуснатите в залата родители на заразените деца започнаха да се радват и да се прегръщат, предаде пратеничката на държавното радио в Бенгази. Пред съдебната зала в Бенгази тази сутрин отново имаше демонстрация на родители и заразени деца, а за финалното заседание по делото в града пристигнаха рекорден брой чужди дипломати.

Деца бяха подредени пред съда в жива верига и държаха плакати с надписи "Благодарим ви за СПИН-а", "Искаме справедливост" и "Либия е за мир в света". Родители от своя страна заявиха пред БНР, че искат да стане ясно кой е виновен за тяхната трагедия и че ако това са българите, трябва да бъдат обесени. Те се оплакаха още, че държавата не им помага достатъчно и не осигурява ефективни лекарства за болните деца, като добавиха, че разчитат Европейският съюз да им помогне за доброто лечение на децата.

Тази присъда е напълно неприемлива не само за българските медици и българското правителство, но и за всички институции, които бяха ангажирани в защитата на нашите сънародници по време на процеса в Бенгази, заяви пред БНР говорителят на кабинета Димитър Цонев.

"Правителството ще продължи своята политика да ангажира международната общност, ЕС, САЩ в опитите си да осигури един справедлив процес на втората инстанция, тъй като определено може да бъде казано, че тази присъда не се вписва в понятието "справедлива", поне така както ние бихме искали да го видим на този процес, по простата причина, че въпреки мотивите все още да не са известни, съвсем ясно е нито едно от доказателствата, приведени от защитата на българските медици, свързани с тяхната невиновност, не е взето под внимание", коментира Цонев минути след новината от Бенгази.

Според правителственият говорител съдът е взел под внимание като доказателства единствено самопризнанията на нашите сънародници, изтръгнати със сила. Това означава, че присъдата не само ще бъде обжалвана, но и ще се направи опит да бъдат осигурени всички възможности и всички условия присъдата да бъде справедлива и изцяло оправдателна за нашите сънародници, увери Димитър Цонев пред БНР.

Адвокат Шейтанов: Грешка бе изборът на либийския защитник
            Това е ужасна новина, заяви Надежда Михайлова, иска консултации с правителството
            06.05.2004
            Струва ми се, че бяха направени сериозни грешки във връзка с избора на либийския адвокат, който от самото начало беше неефективен, коментира след присъдата в Бенгази първият адвокат по СПИН делото Владимир Шейтанов, от когото медиците ни се отказаха в началото на 2002 г.
            На него (Осман Бизанти - бел.ред.) се разчиташе като на някаква трансмисия между българската държава и либийските органи, но той очевидно не изпълни тази задача, а също така се държеше много странно като защитник, обясни Шейтанов.

При процеса в Локърби Либия в продължение на осем години защитаваше срещу Великобритания и САЩ искането нейните граждани да не бъдат съдени в Шотландия, а да се прилага шотландското законодателство на територията на друга държава, припомни бившият защитник на българите на въпрос на БНР трябва ли страната ни да иска сънародниците ни да бъдат съдени в друга държава.

За мен решението не е неочаквано, защото още когато възникна този трагичен проблем, от това, което научихме, включително и постановките в либийския наказателен закон, се оказа, че дори смърт по непредпазливост на повече от двама души, се наказва само със смърт, коментира и Йордан Соколов, който бе председател на Народното събрание при управлението на ОДС. "За мен като юрист превръщането на процеса от политически, с цялата абсурдност на първото обвинение: че някой ще заразява деца, и то лекари, тези представители на най-благородната професия, за да свалят режима на Кадафи - смятам, че на света едва ли има човек, който би го повярвал... Чисто криминалната постановка вече винаги криеше риска, след като има такъв голям брой заразени, да се търси виновник, дори по непредпазливост. Доколкото съм запознат, освен смъртна присъда, друго не би могло да има", обясни Соколов пред БНР.

Това е ужасна новина, се казва в изявление на Надежда Михайлова, която бе външен министър, когато избухна СПИН скандалът в Либия. Тя отправи призив към правителството "да инициира консултации с политическите сили за изработването на единна национална стратегия за по-нататъшните стъпки в тази изключително тежка ситуация".

Според лидерката на СДС "премиерът и президентът незабавно трябва да потърсят контакт с либийското държавно ръководство, както и да потърсят активното съдействие на нашите съюзници от ЕС, НАТО и арабските страни".

"Нашата обща цел трябва да бъде след решението на следващата инстанция на съда да е възможно медиците да се приберат в България живи и здрави - декларира още Михайлова. - За съжаление констатирам, че в продължение на две години усилията на правителството, в което участвах, както и продължаващите вече три години действия на сегашното правителство, не успяха да предотвратят стремежа на либийската страна да посочи именно нашите сънародници като виновници за трагедията с над 400 деца, заразени от СПИН."

Станков след присъдата в Либия: Няма да ги изоставим; те са невинни
            Убедени сме, че съдът не е взел предвид основният доказателствен материал - докладите на професорите Монтание и Колизи, коментира Соломон Паси
            06.05.2004
            След произнасянето на присъдата в Бенгази външният министър Соломон Паси, който е в САЩ, се обърна към шестимата осъдени на смърт медици с призива да не губят кураж, като увери, че българският народ и българското правителство няма да ги изоставят, предаде БНР.
            С общи национални усилия ще доведем техните мъки до един край и до една успешна развръзка, каза още Паси. ЕС и САЩ са твърдо с нас в това дело; ние сме убедени, че съдът не е взел предвид основният доказателствен материал - докладите на професорите Монтание и Колизи, добави министърът на външните работи.

Шокиран съм от присъдата, заяви от своя страна министърът на правосъдието Антон Станков. Българското правителство няма да приеме подобно решение на делото, коментира той в официално изявление по БНР.

"Мисля, че най-важното, което трябва да кажем днес, е, че няма да изоставим шестимата българи, няма да позволим те да бъдат жертва на вътрешни либийски проблеми - заяви правосъдният министър, който оглавява Междуведомствената комисия, сформирана по случая у нас. - Продължавам да смятам, че в Либия властите нямат куража да отговорят как и защо е започнала тази СПИН инфекция."

Министърът коментира от юридическа гледна точка и факта, че офицерите, измъчвали българите, са оправдани. Това означава, че не е имало мъчения, което от своя страна водело до извода, че самопризнанията им могат да се смятат за достоверно доказателство.

Няма нужда от милост, защото те са невинни, отвърна той на въпрос дали е възможно българите да бъдат помилвани от Муамар Кадафи като държавен лидер, дори ако присъдата влезе в сила след поредната инстанция.

Официалната позиция на българското правителство е, че присъдата е несправедлива, необоснована и няма да бъде приета от нас, декларира Станков. Очаквам реакция от всички наши партньори - САЩ, ЕС - и имам тяхното уверение, че те ще положат усилия за справедлив процес, добави той.

Това е само етап от делото, който е изключително неприятен акт, коментира още правосъдният министър и заключи, че властите в Либия очевидно не са пожелали да разкрият истината.

В 60-дневен срок, какъвто е процесуалният срок за обжалването на тази присъда, жалбата ще бъде изготвена, като за тази цел се очаква писменият текст на присъдата.

Бог да е с тях

Comment

...
              защо просто не се направи акция с някакви специални части и да се измъкнат от там?

и да ви кажа някак си ми е трудно да се ядосвам на арабите - все едно да се ядосвам на дивите животни защо са такива, те просто нямат необходимите условия за рационално поведение. Наистина не са част от цивилизацията.

И наистина към дивите животни поведението е различно от поведението към разумните същества.
              albireo написа
              ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Да говорим за операция на спецчастите е несериозно според мен.

Comment

знам....
                  albireo написа
                  ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Ей сега, в 18:00 по БиБиСи съобщиха за случая и как нашите са били изтезавани. Днес във всички техни емисии това беше една от главните новини, като се цитираше, как полковник Кадафи е обвинявал ЦРУ и Израел за заразяването.
                    За съжаление, нищо не може да се направи срещу тези изроди. Обаче, не ми се мисли за всички тези араби, които работят в София - не мисля, че бих могъл да ги гледам по нашите улици. Струва ми се, че би трябвало да си тръгнат, в противен случай ... те разбира се не са пряко виновни, обаче не мисля че бих попречил на скиновете да се разправят с тях. Араби ...
                    Проект 22.06.1941 г.

Comment

Ne znam kakwo da kaja.... do sega chetoh novinite po sqkvi medii, i Bylgarski i chujdestranni - i pak ne znam kak da reagiram...
                      Dori i da sa vinovni nashite medici - koeto e nevyzmojno da se dokaje tyj kato prozesa beshe izcqlo naglasen, izpulnen s narusheniq kakto pri razpitite taka i po vreme na samite zasedaniq - smurt e nechoveshka i nespravedliva prisuda
                      Nqma smisul da obesnqvam zasto, nadqvam se... makar che prochetoh mnogo mneniq po razni (prostashki spored men) forumi, koito davaha kato argument prestuplenieto srestu jivota na 400 deza. Dori i da sa zameseni po nqkakyv nachin, nevolno ili ne, ne sa te osnovnite vinovnizi za sluchiloto se.
                      Kakto i da e. Smurtnata prisuda e otmenena kato nakazanie v pochti zeliq civilizovan svqt ( osven nqkoi stati na USA no te ne se broqt za civilizaciq... :evil: ). Po dqvolite kulturniq relativizym!!!!

Misleh si obache nesto drugo: zasto ne organizirame nesto kato internet kampaniq srestu smyrtnata prisuda na libiicite. Stiga da namerim mail-a na pravosydniq im ministyr ili na vynshnoto im ministerstvo/ predstavitelstvoto im v UN, mojem da pratim chain-mail do vsichkite si kontakti, a te ot svoq starana na svoite i t.n. Teksta moje da e nesto ot sorta:

Stand against the unjust verdict of the Libyan Court!
                      A fair and humane trial for the Bulgarian Medics in Libya!!!

Abe moje da go izmislim, ima vreme: prisydata ste se obqvi oficialno chak sled mesec, a sled tova e i objalvaneto..

Mislq che ako zaemem aktivana poziciq srestu podobno reshenie, mojem i da postignem nesto!!!! :tup:
                      The weak ones are there to justify the strong...

Comment

ние абсолютно нищо не можем да направим. Това не е режим, който се влияе от публичност. Затова се радвам, че цяла Европа демонстрира подкрепа и се надявам уверенията да бъдат последвани от реални действия.
                        albireo написа

Comment

Всъщност, вече беше доказано от специалисти (не либийски разбира се, арабите са твърде примитивни за да имат някакви специалисти, освен такива, по мъченията), че:
                          1. Инфекцията е започнала преди нашите да започнат работа там;
                          2. Че разпространението на инфекцията е главно заради неописуемо лошата хигиена в болницата в Бенгази.
                          Това беше съобщено и в новините на БиБиСи.
                          Проект 22.06.1941 г.

Comment

Imperial,
                            syglasna sym che ne mojem da povliqem prqko na Libiskata dyrjava ili pravosydie. No mojem da pokajem che ne sme samo praznodumzi i pasivni nabljudateli.
                            Ako iskame nechiq podkrepa - bilo na EU ili na novite ni drugarcheta ot Washington, ni trqbva publichnost; no takava publichnost koqto da pokaje che bylgarite, a i ne samo te sa srestu edna nespravedliva prisyda... :evil: :evil:

Ne kazvam che ste postignem koi znae kakwo; no pyk moje i da uspeem, koi znae.

Samo ste ti dam primer za podobna kampaniq: tazi srestu smyrtnata prisyda na edna maika v Nigeriq, osydena spored Sheriata zaradi izvunbrachna vryzka - nesto zbsurdno! Lichno az sym podpisala tozi chain-mail, koito beshe zapochnat dve godini po-rano. Kato rezultat ot publichnostta okolo prisydata jenata e oste jiva ( makar i ne na svoboda), a HRW i Amnesty se zanimavat aktivno po sluchaq. Systestvuva i aktivan podkrepa ot strana na svetovnata obstestvenost za premahvane na smyrtnoto nakazanie v Nigeriq....

Nashiq sluchaj e razlichen, priznavam. No kakwo e po-dobre: da sedim i da se tjuhkame za tiq 6-ma bylgari, ili da napravim nesto makar i malko???

Eto malko primerni e-mail:
                            Human rights Watch - NY
                            hrwnyc@hrw.org
                            Brussels:
                            hrwatcheu@skynet.be

sega nqmam vreme da tyrsq poveche.... po-kusno, stiga da ima interesuvashti se.
                            The weak ones are there to justify the strong...

Comment

виж, нашият случай е получил изкл. голяма публичност. Не става дума за някаква майка нигерийка в Нигерия (знам как звучи, но така стоят нещата за обществеността) - а става дума за Европейци, осъдени несправедливо и варварски от арабска недемократична държава. Има огромна разлика, особено в светлината на войната там. Би трябвало да ти е ясно, че за Европейците, също както за американците, има съществена разлика между това дали се избиват черни с черни или са въвлечени европейци.
                              albireo написа

Comment

Working...
                              X