Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Библиотеката на Мошков
Collapse
X
-
Библиотеката на Мошков
Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©Маркери: Никакви
-
За lib.ru и militera.lib.ru
Честно казано, ако успеят да ги затворят, това ще е освен голям удар за нас, читателите, но също и не по-малък за самите руснаци - наличието на тази библиотека разпространява влиянието, езика и културата им. При това, човека, който я поддържа прави това безплатно ...Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
абсолютно :|
значи трябва да изтегля каквото може дорде е време...
някак си ми се струва че едно златно, но кратко време на пълна свобода на информацията си заминава... а това беше мечтата на толкова много фантасти от не толкова далечното миналоalbireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
Да, златни и анархистични времена, но наистина май са към края си. По една или друга причина.
Все пак обаче, консуматорското общество не толерира безплатни неща. Дори когато се правят съвсем безкористно май стават още по-омразни на представителите на това общество.
Както и да е - все пак майкрософт става все по-силна каквото и да си говорим тук. А колкото повече неща докопва, толкова повече разрушава. Като, всъщност "борбата с пиратството" или по-точно "победите" в нея не носят повече "законност" в обществото. Май всъщност става точно обратното - увеличава се хаоса и безредието.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
1. за страшно много хора онлайн варианта е неудобен и при всички случаи биха предпочели хартиения носител.
2. почти всички, които не си купуват книгите, не биха го сторили дори и да го нямаше сайта
3. онлайн библиотеката прави достъпни книгите за хора из цял свят, 95% от тях нямат физическа възможност да ги закупят
4. както воланд много точно се изказа, това е силен разпространител на руска култура из цял святalbireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
Мдаа, и за мен е по-удобно да обера банка вместо да тегля заем, и това е единственния начин да се докопам до пари, и което е по-вашно ако открадна долари американците ще са много доволни защото върху мен ще се разпространи тяхното финансово вличние.
А за всички които искат да си купят руски книги могат да го направят от Озон. честно и почтенно
Comment
-
проблема е при теб някъде, нормално се тегли с поне 30-50к. Или си теглил в много натоварен момент.
и пак казвам - наличието на тези неща в нета не вреди по никакъв начин на издателствата, а са от огромна полза за много хора. Да не говорим за архивните документи, които даже не са достъпни в друг вид. А абсурдни аналогии всеки може да скалъпва и то в най-различни форми.albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
Архивни документи да. Но за книга която се продава в книжарницта :o И как не вреди като вместо да си я купя аз си я изтеглям от нета? Как да си я набивш когато я няма в близката книжарница? Ами погледни как е направено на lib.km.ru.
А абсурдната аналогия на мене си ми харесва и я намирам точна за случая.
Comment
-
Свободата на разпространение на информацията е нещо хубаво и защитата й също е принципна позиция, аз лично стоя на нея.
Конкретно за библиотеката на Мошков - едниственият случай когато съм чел текстове оттам е когато не мога да ги намеря по друг начин, инак предпочитам да си ги купя (и ми се е случвало да прочета нещо от lib.ru и след това да си го купя, когато го намеря на хартиен носител).
Инак ако ще сиправим аналогии (нещо безсмислено в този случай - позициите са достатъчно очевидни) - да забраниш билиотеката на Мошкин не е много по-различно от това да забраниш на някого да дава книга, която той е купил на друг човек да я прочете. В този случай важи същото съображение, което подчертаваш Гоги.
Инак купуването на книгата е хубаво нещо, но просто далеч не винаги е възможно. А интернет библиотеките дават възможност да се докоснеш до даден текст, който инак не би попаднал в ръцете ти (или пък не би могъл да си го позволиш).
Comment
Comment