If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Ами аз съм работил, но с гражданско (цивилно). Иначе мисля, че разликата е само в точността на определяне на координатите. Доскоро точността на гражданските беше м/у 10 и няколко десетки метра. Сега е няколко метра. При военните нав. системи мисля, че е под метър. Иначе GPS по начало е разработена за нуждите на щатската армия.
От скоро време и аз се сдобих с GPS на фирмата Гармин.Точността му е 3м.Много приятна играчка.Ако обичате да ходите по планини то GPS-а е неотразим макар ,че не винаги може да прихванеш спътници.Например съм забелязал ,че в гъста гора губи сателити да не говорим ако си в някое дере тогава забрави за каквато и да е връзка.Има опция за допалнителна (предполагам и по-мощна) антаена с която ще е по-добре.Лошото време (гъста облачност) не пречат на сигнала.Незнам как ще е при гръмотевична буря.Дали няма да оказват влияние мълниите.Особено ако падат наблизо.
Ееее, с ГПС по планините... То вече ако не можеш и да се загубиш, то няма смисъл да се ходи въобще .
Мен хендито ме дразни в планината, камо ли пък такива високоразвити технологии :roll:
XV mile the sea brode is
From Turkey to the Ile of Rodez...
Незнам какво толкова те дразни в това да знаеш каде има вода за пиене,най-близкото населено място,на какво разстояние са от теб след колко време ще си там защото GPS-а следи скоростта с която се движиш и определя приблизително време на пристигане в зададената точка,кога изгрява и кога залязва слънцето на мястото където се намираш, времето за следващите дни и изобщо всичко свързано с безпроблемен преход.А и не само това.
Ako ще е безпроблемен прехода къде е тръпката тогава?
Аз се майтапя бе, всеки както си го кефи нека ходи. Но аз като се запилея нанякъде отивам заради "дивото" и чувството на откъснатост от всякаква цивилизация, което и така си е бая трудно да го изпиташ при всичкия тоя народ дет щъка по планините, а камо ли ако помъкна и един тон джунджурии дет да ми казват на колко градуса се е стоплила фурната в къщи
XV mile the sea brode is
From Turkey to the Ile of Rodez...
Незнам но още от малък ми писна да ходя само с храна по походите дето си ги организирвахме.Първите неща които прибавих към екипировката бяха нож и компас.След това с години съм си мечтал за карти които да са на моя район(имам предвид там където е мойто село)и чак 2000 година си намерих една част и то защото военити ги разсекртиха но не напълно(селото се намира в 5 км пограничната ивица).М 1:5000 Това са перфектни карти иама отбелязани отделни дървета, камъни и изобщо са много подробни.А GPS-а те освобождава от цялата тази хартия която се захабява доста бързо(особено ако успееш да я намокрш )Ориентирането става много по бързо.И не мъкнеш чак толкова много като се има в предвид че моя модел е по малък от някои стари модели GSM-и.
Абе готина играчка си е GPS-а, но аз открих че практически не го ползвам и го засилих на един приятел.
Въпросният юнак съвсем наскоро беше ходил на разходка из френските планини, из Вогезите - приятна планинка, като Витоша. Та там правили нощен преход и основно се ориентирали по GPS-а... и за малко не се хвърлили в някаква пропаст в тъмното.
Та колкото и hi-tec да си оборудван на непознат терен трява много да се внимава и една добра карта е незаменима.
Знака е едно малко кръгче с чертичка отдолу.
Има знак(тук го няма) и за отделно стоящо дърво имащо значение за ориентир той е дръвче може да е иглолистно или широколистно но без тези четри кръгчета дето ги има тука.Това кадето е тук е гора.
Comment