Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пазарът на военноисторическа литература в България в момента

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Пазарът на военноисторическа литература в България в момента

искам да проведа едно мини-проучване:

І. Какъв е за вас идеалният формат на добре продаваема българска книга на военноисторическа тематика:

- формат (т.е. размери)
    - брой страници
    - качество на хартията
    - брой илюстрации
    - съотношение текст / илюстрации
    - цена
    - тема / исторически период
    - ниво на сложност

ІІ. Какъв е според вас максималният продаваем тираж на такава книга

ІІІ. Каква е възможно най-добрата маркетингова стратегия за такава книга

също така ме интересува средногодишно колко нови български книги в тоя жанр излизат и средно как стоят според критериите в І.
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Ще изкажа моето скромно и некомпетентно мнение:

². Какъв е за вас идеалният формат на добре продаваема българска книга на военноисторическа тематика:

- формат (т.е. размери) - 30-35 х 20 см.
    - брой страници - 200-300
    - качество на хартията - нормална хартия (не луксозна) и задължително от рециклирани материали
    - брой илюстрации - зависи от долния показател (може би около 80)
    - съотношение текст / илюстрации - 75%:25%
    - цена - 15 до 20 лв.
    - тема / исторически период - доста теми и периоди биха били интересни за мен. Свързани с българската история, ВСВ, техника използвана от бълг. въоражени сили.
    - ниво на сложност - като за мен (малко знаещ, но с голям ентусиазъм и много любознателен , ... и красив забравих да кажа)

²². Какъв е според вас максималният продаваем тираж на такава книга - може много оптимистично да звучи, но 15 000 - 20 000.

²²². Каква е възможно най-добрата маркетингова стратегия за такава книга.
    Основно реклама в Интернет - на сайтове и форуми със съответната тематика. Възможност за е-поръчки.
    Dulce et decorum est pro patria mori

ОТТУКА ЗАПОЧВА РОДИНАТА -
    СЪС ГРОБ НА НЕЗНАЕН ЮНАК,
    НАД КОЙТО СМЪРТТА Е ПРЕМИНАЛА,
    СМЪРТТА НЕ И ВРАЖИЯ КРАК.

Comment

аз искам именно лично, а не задължително "компетентно" мнение
      albireo написа
      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

защо никой не ми отговаря? такава хубава тема... :?
        albireo написа

Comment

Според мен "добре продаваема българска книга на военноисторическа тематика" за сега несъществува. И се боя, че дори и да сепояви, вероятно пазарът ще е сравнително ограничен. Възможно е и да греша,разбира се .

². книжно тяло

1. формат
          За мен няма особено значение. Т.е., до голяма степен ще зависи от темата и съдържанието - особено когато са необходими повече карти/схеми. Но все пак, желателно е да е по-малък - някъде в порядъка 16 х 20 см. Аз лично предпочитам подобна книга да мога да я нося навсякъде със себе си при нужда (например, четене в транспорти или другаде). Като се замисля, винаги има начин и карти, и схеми да се направят сгъваеми, така че да пасват на този формат.
          Разбира се, ако става въпрос по-скоро за албум, тогава е желателно форматът да е по-голям. Но аз не си падам много по подобен род литература.

2. брой страници
          Колкото повече, толкова по-добре . Естествено, ако текстът е качествено написан. Предпочитам изложението да е ясно, но добре аргументирано и с повече детайли и пояснения в нужното място. Което означава повече страници - поне 500, а няма да е зле ако са 700.

3. качество на хартията
          В никакъв случай луксозна или гланцирана. Желателно е да е рециклирана и по-евтина. Да речем, хартията на която издават АСТ е добра.

4. брой илюстрации
          Въобще не са задължителни. Те, разбира се, създават атмосфера, но първо могат да оскъпят продукта и второ, най-често са с много съмнително качество, което ги обезсмисля. Естествено, има конкретни текстове, в които илюстративния материал е задължителен, но те са по-скоро частен случай.
          Предпочитам да има карти, пред илюстрациите (ако почувствам нужда от тях почти винаги мога да ги намеря и по друг начин).

5. съотношение илюстрации/текст
          Както вече споменах, при добър текст илюстрациите са без значение (освен в специфични случаи - да речем, в "Тихоокеанская премиера" има ред конкретни описания на кораби, без обаче да са приложени снимки или схеми към тях, което е неправилно. Макар че и така книгата не страда много). Но ако илюстрациите все пак са необходимост, то съотношението да е от порядъка на 2-4% илюстрации към 96-98% текст (т.е., при книга от 600 страници 12/24 стр. с илюстративен материал към 576-588 стр. текст). Във всеки случай не бих се изкефил много на книга, при която илюстрациите са над 15% (освен в много специфични случаи).
          Важно е обаче ако ще има снимки или рисунки те да са качествено и отчетливо отпечатани и свързани с текста ясно (нямам предвид да са на съответното място, а по-скоро да са подкрепени с кратък текст). Мисля че едобра практиката илюстративния материал да е в отделна кола.
          Още по-важно е, особено за чисто военно-историческата литература, да се подкрепя текста с карти и схеми, но качествено отпечатани и най-вече обработени. Нещо, което досега не съм виждал май никъде. Пример за това как не трябва да сеправи са да речем книгите на АСТ или въобще почти всички исторически книги на руски в "Книгомания".

6. цена
          Труден въпрос. Колкото по-евтина, толкова по-добре, защото така ще мога да си позволя повече книги. Все пак, при споменатите параметри (без да имам представа от реалните цени) мисля, че бих си купил книгата при цена 8-15 лв. В редки случаи може би бих си позволил книга до 20 лв., но съответно и изискванията ми към нея ще нарастнат. Важен е текстът, така че лесно се отказвам от илюстративния материал ако това довежда допадане на цената.

7. тема/исторически период
          Да си призная, ако книгата е добра конкретната тема/период са без значение. Естествено, не бих си купувал само книги върху българската история, а тъй като говорим за литература, пематана тук, то това означава, че много от книгите бих предпочел да са преводни. Естествено, възможно е да сенапише сравнително качествен текст и тук, но все пак е по-скоро рядкост (възможно епричаната да е и в издателската политика). Запример бих дал книгите на А. Узунов (така мисля се казваше) върху ВСВ. Бяха добре и изчистено написани, макар и далеч от подробни.
          Всъщност, важно е да има много фактологичен материал и достатъчно оригинална или интересна лична теза или трактовка.
          С удоволствие бих чел и материали по алтернативна история, стига да са добре написани и най-вече оригинални и аргументирани.

8. ниво на сложност
          Колкото по-високо, толкова по-добре.
          Но стига под "ниво на сложност" да нямаш предвид затвореност на текста поради неспособност на автора да се изразява правилно, която той прикрива с неумело и прекалено ползване на неподходяща терминология. Всяка идея може, стига да има време, да бъде изразена ясно и така че да е сравнително разбираема за всеки. Слава богу, историческият език не ползва почти никаква трудна или много специфична терминология, така че това не е голямо ограничение. За мен приоритетна е аргументираността, ползването на извори и аналитичността на текста, затова и претендирам за по-високо ниво на сложност. Сдъвканите и смлени баналности не са много интересни.
          Пример: "Августовските оръдия" на Б. Такман е много добре и популярно написана книга с ниско ниво на сложност. Въпреки всичко, има оригинална позиция, която е добре аргументирана. Книгата не се нуждае от никакъв илюстративен материал, дори и картите не са задължителни.
          "Париж, 1914" на М. Галактионов е прекрасна книга, със сравнително високо ниво на сложност (специфично ниво на тематиката), която се нуждае не толкова от илюстрации, колкото от много добре отпечатани и кадърно обработени карти и схеми.
          За мен е абсолютно задължително всяка книга да се снабдява с добър коментарен и допълнителен апарат. За пример ще дам книгите на АСТ (по-скоро, част от тях). Добре е подобен апарат да заема 20-30% от обема на текста, разбира се, ако е качествено направен. Руската група ИГЩ е добър пример за качествени и много полезни коментари. Те разширяват текста и го превръщат в нещо много повече от това, което е, тъй като дават една форумност и дискусионен характер на книгата.

²² тираж

Труден въпрос. Много зависи от избрания материал и ниво на сложност. Доколкото искам аз да имам възможност да я прочета ми е достатъчен и ограничен тираж . Инак, смятам, че една сравнително специализирана и сложна книга едва ли има смисъл да се издава в тираж по-голям от 5-8 000, поне за начало. А и подобно количество вероятно ще стигне за няколко месеца, може дори да не се изчерпа.
          Да речем, ако издадем една книжка с оригинални материали около ВСВ (примерно, дневникът на Халдер или спомените на Манщайн), то мисля, че спокойно бихме могли да я пуснем в тираж от 10-15 000.

²²² каква е възможно най-добрата маркетингова стратегия?

Това е още по-сложени труден, пък и бих казал професионален въпрос. Много важно е, ако ще се издава подобна книга тя да бъде широко рекламирана в интернет, по възможност да бъде обявена на всякакви исторически форуми, подобни на нашия. Хубаво е да има и собствена страница с ясно и смислено описание и представяне.
          Естесвено, тъй като поне 30-40% от вероятната адитория може и да не ползват интернет/да не са запознати с въпросните форуми, желателно е да има и кратко пердставяне в печата. Ако книгата е научн, тя естествено ще има съответното представяне в академичната общност, което също не е маловажно (макар и да не събира кой знае колко читатели, може да бъде косвено отразено в медиите). Впрочем, като се има предвид сравнително рядкото излизане на подобни книги (а оригинално български - съвсем), то подобно събитие ще бъде отразено добре.

Comment

нали не пропускате и последния ми въпрос - също така ме интересува средногодишно колко нови български книги в тоя жанр излизат и средно как стоят според критериите в ².

albireo написа

Comment

Мамка му... излях си всичко за книгите, а то взе, че ми се прееба "пост-а"
              "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
              нека четат пред вратите
              нашата памет остъклена
              с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

Империал, за другите не знам но за флота досега (14 г.) са излезли 5-6 книги, основно на Чони Чонев които според мен са доста посредствени. Просто нямаха аналог. Аналитична литература, от типа на Военно-историческата библиотека няма никаква. Поне не ми е попадала.
                А и мисля че няма какво да се добави към написаното от Ам Гъл. Може да пообиколя книжарниците ако те интересува как е движението на книжките.
                Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                Неизвестен руски адмирал

Comment

Друго ми се замъти в главата. Импер, защо не оформиш нещо като електронно списание на форума и му сложи брояч. Мисля че ще е своеобразен маркетингов показател за този тип писания в България.
                  Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                  Неизвестен руски адмирал

Comment

-формат (т.е. размери) възможно по-малък формат и пак зависи каква е книгата - каталог, дневник и т.н. Лично на мен ми е по-удобно книгата да има по-малки размери за да си ги нареждам в библиотеката а не да събират прах по масите
                    - брой страници колкото повече толкова по-добре - 600-700 ме удовлетворяват.
                    - качество на хартията да не е луксозна освен ако не става въпрос за каталози - тогава трябва да е висококачествена.
                    - брой илюстрации около 30 или отново зависи от темата с която се занимава книгата - може да се наложи да са много повече.
                    - съотношение текст / илюстрации 90%/10% или 85%/15%
                    - цена около 15-20 лв и пак зависи от разходите по издаването и интереса към книгата
                    - тема / исторически период - ВСВ, История на кръстоносните походи Подробна история на паметниците в Египет въобще много теми които лично мен ме интересуват.
                    - ниво на сложност зависи - ако книгата е предназначена за широката общественост не може да бъде на някакъв ако мога да се изразя така - академичен език - книгата ще остане неразбрана и неоценена.
                    Иначе колкото на по високо ниво - толкова по-голямо предизвикателство.

²². Какъв е според вас максималният продаваем тираж на такава книга

Няколко хиляди екземпляра и пак при условие че рекламата е на високо ниво. Тъжно но факт е че средностатистическият българин не може да бъде убеден лесно да купи нещо което не му помага да си оправи колата или не се яде.

²²². Каква е възможно най-добрата маркетингова стратегия за такава книга - чрез Интернет разбира се както и реклами във вестниците. Не бива да се пренебрегват седмичните статийки за новите книги - човек невинаги има време да обикаля книжарниците.

Comment

Working...
                    X