Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За произвола в нашата армия.

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

За произвола в нашата армия.

От много време се каня да напиша подобна тема но днеска като слушах новините и ми прекипя. Става дума за произвола в армията и за пълното неспазване на уставите, за толерирането на издънките и изобщо пълната липса на дисциплина.
    Конкретния случай от днеска: накакъв се прострелял в крака. За всички които са служили е прекомерно очевидно че е извършено престъпление, дори предателство а нищо няма да му направят, макр и да трябва да лежи в затвор, и то дълго. Защо? ами защото го е направил нарочно за да скатае. Как реших това ли? Ами просто по устав тои няма патрон в цевта, т.е не може да се простреля по невнимание, и няма право да зарежда, второ казаха че се е прострелял с два изтрела, а предвид че първия е хаостен значи дори първие изтрел да е с него пак трябва да взведе ръчно и пак да се гръмне, ама предвид че е съмнително да е станало така най-вероятно е извадил първия и се е гръмнах със следващите 2, т.е. имаме чвен умисъл, и там вече има кръшкане от боен пост, неизпълнение на бойна заповед, предателство, поне 5 години трябва да лежи. Ама ще му се размине. Хваща ме злоба и ще продължа по-късно.

Е, хъм, ама за какво точно става дума, защото аз да речем не знам?
    Това на боен пост ли е станало, дали става въпрос за професионален войник или за наборник?
    Защото ако случаят е последния, то не смятам, че чак толкова строги трябва да са мерките. Поне като сиприпомням собственият престой в казармата. Повечето от наборниците хич не умееха да си служат с оръжието, да не говорим, че част от тях си бяха експериментатори (например, стоят си двама на пост и ей, тъй, на шега насочват автоматите си един към друг (междувременно са поставили пълнител с бойни патрони и са вкарали по един в цевта, и поставили предпазителя на бойно положение)). Пък и на пост нямаше никакви халостни патрони, поне при нас - имаш си два празни пълнителя (неясно с каква цел) и два пълни - с бойни патрони (никакви хаосни). Така че ако си достатъчно невнимателен можеш и да се простреляш без особени проблеми (друг е въпросът, че при тези куршуми можеш и да не се разминеш само с рана в крака). Аз да речем никога не слагах пълен пълнител в автомата си и винаги карах с празен, ама повечето не бяха така.

Comment

Цял следобед само това дуднат по радиото. Стоял си значи наборника на пост, (щом е с автомат значи караул) и се прострелял с два куршума. Сега пак се два пълнителя но най-горния патрон е халостен, а както знаем той не може да взведе затвора. А съвсем не съм съглсен че не мога да си слуат, два месеца всеки ден само с това се занимахме, всеки ден задължително чистене и смазване. А това че сте насочвали оръжие , при това заредено също е подсъднои факта че всички го правят не е оправдание а просто показва на какъв хал е "армията" (нарочно е в кавички) и за това са виновно не солдатите а овциферите (от овци 'щото са такива) ама 'кво да говяорим. ЕТо примерно аз като бях в учебния център на един боклук марширува пред мене и гледам че има РЪЖДА в цевта, нещо което е подсъдно според устава, ама никои не го е** за нищо. А случва се аз да се разболея и овцифера дето ми е ротен ме третира като престъпни. Друг пример:няколко рефлектора (ефрейтори демек) ги 'фащат с трева...малко мрънкане пред строя и айде вървете си, Абе подигравка е тази армия, пък за кадроваците в Карлово..леле-мале, скръб.

Comment

Ех, аз не съм чак такъв идиот, че да си служа по подобен начин с оръжието - говоря ти какво правеха дребосъците (използвам това понятие, понеже бях на 25 години, когато служих, но понеже служих в обикновено подразделение кат редник (би трябвало да ходя в ШЗО, ама тогава ми обясниха, че много трябвало да чакам и аз предпочетох да си слбужа така, след като ми дадоха съответният избор), то останалите около мен бяха на 18-19 години). И тея невразумителни дребосъци често си правеха такива глуповати игрички. Аз винаги си ходех с празен пълнител в автомата (което също е наказуемо, макари не подсъдно) за да избягна каквито и да е евентуалности. Впрочем, в същото поделение имаше един крентен, който дори се изхитри да стреля в караулното, но го прикриха (защото, както предполагам всеки е забелязал, караулните винаги си имат по няколко бойни патрона в резерв, за да може да се сдаде караула при подобни "евентуалности").
        А смятам, че не умееха да си служат с оръжието именно защото в новобранския (но е не само там) редовно се разхождаха с ръждясали цеви, да не говорим, че имаше симпатяги (вярно не повече от двама-трима), които на стрелби успяваха да разглобят автомата си, вместо да стрелят. Впрочем, самият факт че насочват заредено оръжие към свои колега е достатъчно показателен за отношението и умението им в използването на оръжие.

Между другото, това, че вече се стои на пост с пълнител, в който първият патрон е халостен ми се вижда голяма идиотия. В крайна сметка, това означава, че ако нещо стане постовият няма кой знае какви шансове да реагира (като се има предвид, че след първият изстрел ще трябва ръчно да презарежда...). А някои от постовете са такива, че ако някой реши да предприеме нападение то често няма никкаво време за реакция - не знам защо, но най-често именно важните постове са така устроени.

Но струва ми се, че си твъде суров - в крайна сметка, за наборника всичко това са пълни глупости. Особено при положение, че кадровите военни кажи-речи не биват съдени за къде-къде по-големи престъпления.

Comment

Pyrwiqt e halosten за да не се изпозастрелят самички идиотите. А това което ти казваш просто потвърждава моите думи че в армията цари безхаберие, и на този фон седнали за НАТО да ми говорят.
          Пак за поста то че от караула смисул няма няма ама нали трябва да се отчита дейност, ето аз примерно бях разработил план как можех да ошушкам всички автомати +2 картечници+2РПГ-та от подделението където служех, като става дума за ЩАБА на 2 АК, нещо дето уж трябва да е добре охранявано. А на показателното е че когато посочих явните ропоски на НЩ полковник Ставрев оня ми се изсмя, трябваше само заради това да ги задигна че да ги уволнят всички (ама предвид че всички са връзкари в щаба нямаше да стане) единственото което ме спря е факта че на бая народ бях обяснил как може да стане и щех да съм първи заподозрян. А можеше и мондеото на SS-веца, ВКР-то демек, а тия ми бяха много странни (освен че наистина сизживяваха като SS) 3 човека и 5 коли, всичките нови и западни

Comment

айде пък сега

Даа.
            Не, то от караулите има някакъв смисъл (то, да си призная почти само това правехме в казармата), защото има неща, които наистина се крадат (или могат да бъдат откраднати) - оръжие, ГСМ и т.н. Но наистина постовете са безобразно организирани и въобще всичко е под всякаква критика.

Comment

Е то каквото може да се открадне бива откраднато от овциферите.

Comment

При общата мизерия на държавата с какви очи биха го осъдили незнам. Те и в НАТО редовно се изпозастрелват така, че баш за там сме си

Гоги сигурно много са те мразели офецирите ("админи") защото си им давал акъл постоянно

Както казвате след 90-та година в казармата се правят все по малко неща, който биха били интересни на един 18-19 годишен човек (например учения и т.н.) и за това не е чудно, че почват да си играят на Counter-strike с калашниците :lol:
                Ruhm und Ehre der Waffen SS

Comment

Wъпросът е че се е прострелял нарочно за да кръшне, т.е. извършил е предателство, което е наказуемо по устав, и аз поне не разбирам какво общо има това с мизерията в страната :? :? точно понеже е мизерия да си натиска парцалите в армията да го хранят и обличат.

Comment

Е, не си съвсем прав - човекът не е отишъл в армията доброволно, нито доброволно е положил войнишката клетва (защото такова нещо би трябвало да е акт на свободна воля, а не задължение - задължителната клетва не виждам как би могла да бъде обвързваща). Така че думите ти, поне за мен, биха важали с пълна сила за един професионален войник (а още повече подофицер или офицер), но не в толкова голяма степен - за наборния.
                    А що се отнася до другото - аз не мисля, че и 1% от тия дет играят Counter-Strike биха се изкефили да правят учения (и въобще - да им се провеждат тактически занятия) наистина - т.е., по една пълна проглама, както би трябвало да е. Защото определено подобно нещо е изтощително, ужасно и никак не е приятно, освен за малка група рамбовци .

Comment

Абе и аз не обичам да плащам данъци и не го правя доброволно ама това не ме освобождава от наказателна отговорност. Иначе за PC-Рамбовците си напълно прав, освен че младото поколение е доста разлигавено то е и в доста лоша физическа форма, хич не ги виждам цял ден да се мъкнат с пълно бойно, още по-малко пък да припкат с него (ако още не съм го направил нека се похваля: на 5000м с пълно бойно затворих целия взвод с 2 обиколки на стадиона ), а като се има предви дче по игрите се товарят с огромни количества желязо и боеприпаси :o Но да се върнем на темата: според мен щом е поет един ангажимент (бил тои доброволен или не) тои трябва да се изпълнява. А относно доброволността на военната служба: ио на мене не ми беше приятно да си губя времето там ама го направих а има и друг момент:всички мрънка държавата била такава онакава, цели 50 неща а в същото време врънкат и не щат (нямам предвид конкретния човек с 50-те неща) едно елементарно конституционно задължение да изпълнят съвестно, еми такива хора такава държава заслужават.

Comment

Ами въпросното учение не трябва да включва подготовка за овладяване на Гърция, Турция и борба на нож срещу капитализма редом с братския съветски народ. То ясно, че отговора е не трябва да има вобще наборници но докато ги има с какво трябва да се занимават според вас
                        Ruhm und Ehre der Waffen SS

Comment

Прострелял се в крака? С Калашник от упор? С два патрона?

Не знам но си преставете, че сте с автомат и искате да се простреляте(добре де ... идиотски звучи, ама ...). Автоматът има два режима на стрелба:

1. Единична ... ами след първия изстрел няма да ви се иска да се прострелвате втори път :lol:
                          2. Автоматична ... :o ... как точно ще сте сигурни че втория изстел ще попадне в пак крака ви? И че ще дадете точно 2 изсрела? При силна болка (а тя ще е силна - гаранция давам), мускулите се съкращават рязко т.е. няма да успеете да спрете стрелбата. Доста вероятно е остатъка от пълнителя да отиде в стомаха на другарчето отсреща.

А като оставим настрана тези разсъждения, замислете се - след 2 попадения от АК 7,62 в крака от упор вие най-вероятно вече нямате крак. Това е БОЙНО оръжие бе хора, не въздушна пушка.

Въобще, ако питате мен, това е поредната журналистическа глупост. Вече се лично се убедих, че когато журналистите нямат информация, те просто си ги измислят. А се съмнявам, че някой от поделението на въпросния войник им е казал нещо.

А по въпроса за дисциплината ... ами липсва си ... тотално си липсва. Като се почне от офицерите и се стигне до войниците (и наборни и кадрови).
                          Съвсем конкретен пример мога да дам - носенето на униформата или по-точно липсата на каквито и да е правила за това.
                          Т.е. правила има и са перфектни за гърчене на новобранците - ако си без колан, без шапка или не ти е стегнат колана, или някое копче ти е хлабаво ти набиват канчето. Е хубаво - нека да се спазва това и е правилно наказанието. Ама като видиш ротния ти командир да се движи из батальона без колан и шапка и с външен вид все едно че досега е бил на село и е хранил прасето (като храненето е включвало прегръщане и може би целувки ), си викаш и ти става ясно, че на никого не му пука за добрия външен вид, а просто си избиват комплексите с теб...
                          Другият извод, който си правиш, е че неспазването да дисциплината като цяло е признак за това, че си старши, голям, гъзар и какво ли още не, а ако я спазваш си глупак.
                          Е ... какво очаквате тогава?
                          Never let your sense of morals prevent you from doing what is right!
                          Salvor Hardin

Comment

Съвсем прав си, НАТО, за съжаление.
                            А за оръжието - е то доколкото схванах, въпросният тип е изстрелял първия куршум, а явно на единична се е прострелял с втория в крака. Но се чудя две неща - едното е, че на-вероятно оръжието е било АК-74 (щото в нашата армия АК-47 има май само в новобранските центрове и може би чисто пехотните поделения, ама за последното не съм сигурен - навсякъде другаде обаче на въоръжение е АК-74), а с него трябва да си много загубен, за да стреляш в крака си - щото не е сигурно откъде точно ще излезе куршумчето след това.
                            Втората ми питанка е какво толкова черно му се е случило, че да се стреля, за да излезе от казармата. Доколкото я познавам тая днешна казарма, едно че е сравнителна кратка (то и един ден там е много, ама това е отделна история), второ - не е кой знае колко тежка (освен ако градинарските и чистаческите задължения съвсем не са ти по душа ), при това - начини да се отървеш за няколко дни, че и за повече - много. Без да се прибягва до самострел, което си е много рисковано начинание, откъдето и да го погледнеш.

Comment

В Плевен всички бяха с АК 47 включително и тези, които даваха караул. В поделението, в което съм в момента мисля че също са АК 47, но със сгъваемите приклади. Поне конструкцията на автомата ми се вижда същата ... аз самия нямам зачислен за да кажа.

А за основанията да симулираш - в Плевен едно момче от караула (т.е. стар - новобранците не даваха караул) си преряза вените. Доколкото разбрах причината беше нещо свързано с жена му и т.н. Уволниха го след това с диагноза психически проблеми (ама той наистина си ги имаше). Колкото и да изглежда малко отстрани - 6 или 9 месеца са си доста време. И на мен в момента ми изглежда все едно че вчера беше като влязох, ама ...
                              Never let your sense of morals prevent you from doing what is right!
                              Salvor Hardin

Comment

Working...
                              X