Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Видяхте ли новите сайтове?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Даа, лесно и бързо, но пък на тактическото, когато трябваше да се тича, "стреля" (реално само щракаш със спусъка ако си нямаш друга работа) и после пак става и тича е повече от ужасно. Или пък на тактическото при минаване на "минно поле" .
    А като казваш тип "междузвездна война" имаш предвид "маймунките" ли? Т.е., едни противогазчета от черна гума, които си нямат хобот и т.н. - нещо като на спецчастите по разните холивудски екшъни? Щото те определено бяха за предпочитане пред другите.

Comment

Toчno чernite, po-lesno se slagat ама ако наистина ги използувахме едно че не може да се стреля ами и повечето взвод щеше да се натръшка защото тарикатите ги бяха отхлабили максимално за да са им по-удобни и да се слагт по-бързо. А маймуни ние викахме на едни белички с кръгли "прозорчета". от тях явно има огромни запаси защото моят беше чисто нов, едвам го изтрих от талка, и пак когато го свалях изглеждах състарен , в смисъл бая бяло в косата

Comment

Ахам. Е при нас маймунки им викахме на черните. Инак и с тях се дишаше кофти, но все пак малко по-поносимо от "солнчетата", които обикновено си бяха индивидуално средство за удушаване.

Comment

Последните много мнения са чиста проба спам, предвид заглавието на темата дали ще се намери модератор дето да ги отдели в нещо наречено примерно "казармени спомени" с допуск само за изслужили :twisted:

Comment

Я и аз да се включа към спомените от тази хубава част от живота ми.

Значи докато бях в Търново (ШЗО-то), имахме само М51/72. А по късно в Новобранският център в Плевен се ползваха и двата типа, като съотношението доколкото мога да преценя беше 70:30 или някъде в тези граници, съответно М51/72 : M32. Мене лично, най ми допадаше М51/72. По малка е и когато я носиш окачена на сумката и ти се наложи да търчиш в пълно бойно, вероятноста за поражение на онази деликатна част от мъжкото тяло е по-малка.

А относно "черния" противогаз - доколкото аз знам той е основно за офицерския и сержантския състав, а основен противогаз за армията е "слончето".
            Dulce et decorum est pro patria mori

ОТТУКА ЗАПОЧВА РОДИНАТА -
            СЪС ГРОБ НА НЕЗНАЕН ЮНАК,
            НАД КОЙТО СМЪРТТА Е ПРЕМИНАЛА,
            СМЪРТТА НЕ И ВРАЖИЯ КРАК.

Comment

Да си призная, не бих се учудил, ако сред противогазите в армията има и от ония, българските, произведени по модел на Auer и на Draeger през 30-те във военния завод в Казанлък :lol: :lol:
              Иначе за теглото, на практика съм забелязал, че от М36 до М36 има огромни разлики. Не само при каски от различен размер, но и при еднакъв размер, но различни серии. Специално М36 тип С /тия с единичния ръб, не с двоен подгънат/ има бая разлики от каска до каска, направо все едно ние тук сме ги делали /за което се носят някои слухове, но до момента няма ни най-малко потвърждение/.
              Още един въпрос, фронтоваци - попадали ли са ви алуминиеви М36??? Че са били за парадни цели - били са, според мен. Ама се опитвам да разбира, дали са били армейска материална част /тогава ще се срещат и в армията/, или са били частно закупувани от офицери /каквато е била практиката примерно в Германия, а и почти по цял свят/, при което не биха се срещали наред с другите...
              На нож!

Comment

В Плевен всички бяха Дарт Вейдърски, в Карлово бяхме със слончета, а в Пловдив в щабната рота май бяха пак черни, ама не съм сигурен, то това се носеше само на ППЗ, или когато дежурния по щаб реши да се прави на интересен.

Comment

Айде и аз да се включа тук преди да съм изтрил СПАМ-а.
                  Значи аз служих през периода Септември 1994-Март 1996 в поделение 22370 гр.Брезник.Там беше 48 Мотострелкови полк, който е наследник на 5 конен на негово Величество цар Борис III полк. Та значи в едно такова старо поделение-основната сграда беше строена през 30-те години- можеха да се намерят всякакви "съкровища".
                  Каските с които служехме основно бяха М36 и в по-малка степен М51/72. Аз лично предпочитах да използвам М36 по простата причина, че ако случайно завалеше дъжд водата от каската директно отиваше по рамената ми, докато с другият модел при подобни ситуации всичко отиваше във врата на човека, който имаше нещастието да си я сложи.
                  Моето мото беше-"По-тежка каска, по-сухо в пороя"

Другите богатства, които се намираха в това забравено то бога поделение-то вече не съществува- бяха, немски мотоциклети БМВ-кой ли ги е купил на безценица или пък може би са били бракувани?, 50 000 броя картечни пистолети "Ерма-Фломер" МП-38 известни сред незнаещите като "Шмайзер" и .......... варели, но не какви да е, а със немска свастика и пречупен кръст-релефни. Тези варели са били останали от Вермахта, който ги е използвал за бензин и по мое време ние също ги използвахме за същото. За сведение ще кажа, че руските варели и българските им аналози седяха отстрани на ГСМ-а пробити и ръждясали, докато немските изглеждаха така сякаш вчера са излезли от завода.
                  То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Сайта за БГ каските е доста интересен.На мене а както се вижда и на останалите им е допаднал 8)
                    Но мойто мнение по въпроса за каските е, че те служат повече за успокоение на душата

Comment

Да обаче те пази от осколки,За броя попадения:ако си без нея как смяташ дали ще ти пука много след първото попадение дали ще има още няколко. :?

Comment

Ако погледнем на нещтата по този начин то вероятноста да ме удари само една оскола по каската и то тази осколка да не е много голяма процента е много малкак (защото нали се сещаш че ако е с големината на приклад, а може и по малка то тя ше ти отнесе главата с все каската ) Аз ти казвам че 22cal. с оловен куршум малко не му остава да я разпробие ако е с по твърд куршум и е магнум гарантирам пробив.

Comment

Чакайте сега, каската (както впрочем и останалата защитна екипировка) са създадени основно за да предпазват от щрапнели от всякакъв вид и характер. А съвсем не от куршуми, още повече, такива каквито се срещат на бойното поле (айде, ако си късметлия можеш да се предпазиш с подобни неща от рикошет или заблуден (сиреч изстрелян от много далече) куршум). И като такива мерки са доста ефективни, защото позволяват много да се намали процента на ранените (или съответно на тежките наранявания). И основно предпазват от шрапнели от артилерийски снаряди, гранати, както и парчетии от различните материали, разхъврляни по бойното поле, които сатват опасни при избухването на експлозиви от всякакъв род (там парчета тухли, камъчета, буци пръст, мазилка, трески и т.н.). И когато ги въвеждат през ПСВ те позволяват многократно да се намалят фаталните наранявания при артилерийски обстрел, особено при окопен бой, но и не само.
                          А що се отнася до големината на шрапнелите - повечето шрапнели са сравнително малки. Такива с големината на "приклад" не би трябвало да се образуват от какъвто и да е фугасен или фугасно-осколъчен снаряд или граната (поради мисля очевидни причини). Подобни парчета могат да се образуват най-вече при попадането на снаряд в някаква посторйка и съответно да са части от самата постройка. Но те ще имат значително по-малка кинетична енергия от малките парчета шрапнел (които са и по-опасни).
                          Но при всички случаи каската ще е разликата между счупен/пробит череп и само травма на главата (и в повечето случаи - разликата между леко и тежко ранен (или жив/мъртъв)). Естествено, има и множество ситуации при които каската/защитната екипировка няма да помогнат, но не там е работата - важното е, че многократно повишават шанса ти да оцелееш на бойното поле. Инак впрочем нямаше все още да се ползват.

Comment

Здравейте каскадьори! Радвам се истински, че сайтът ви е допаднал, това дава смисъл на работата!!!
                            Колкото до предназначениетор уважаемият преждеговоривш колега го описа много провилно. Каската не пази от куршуми. Е, само от някакъв си там заблуден или рекоширал... Иначе не. Пази от шрапнели и всичкия боклук от камъни, пръст и дървье, който се вдига пре експлозия в малка или по-малка близост. Това си е проверено на практика - германците през първата световна изнемогват от ушрапнелени чутури, но след появата на тяхната стоманена каска М16 нещата рязко се подобряват.
                            Всъщност, казаното до тук е валидно до 1980, когато по-масово навлизат изделията от кевлар. Модирните кевларени каски предпазват от пряко попадение на куршум. Дори от Калашник. Е, не от упор, но при бойни действия рядко става престрелка от 2 метра... Съвсем друг е въпросът, че дори да не пробие до главата на човек, куршумът идва с такава енергия, че направо да откъсне гореспоменатата... И все пак е много по-възможно да оживееш с кунтузен врат, отколкото с пръсната глава... Впрочем кратката война в Залива от преди няколко месеца даде доказателства в тази насока. Редица случаи каските спасиха войници от куршуми. Рекордьорът е британец, който се отърва с 4 кършума в предната част на каската, които не достигнаха главата му и остана невредим!!! Истински съжалявам, че загубих снимките, но както и да е.
                            На нож!

Comment

Между другото, някъде бях чел сходно нещо за защитните жилетки, които се използват в американската армия - част от елементите могат да спрат и директно попадение на автоматен куршум, но естествено, това няма да отнеме енергията му - т.е., костите ще се счупят, а вътрешностите ще станат на каша. Но все пак е по-добре, отколото инак - поне в повечето случаи.

Comment

Съвсем вярно, до колкото знам, няма жилетка, която да пази от попадение. Пазят от проникване, на дори пистолетно попадение се чувства като страшен удар с чук в гърдите е наистина е реална опасността от счупване на ребра и контузии на органи. При жилетките с титанови плочи и подобни истории е може би малко по-добре, но пак си е разтълсващо, така да се даже :fire:
                                На нож!

Comment

Working...
                                X