Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Властелинът обра оскарите

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Властелинът обра оскарите

11 - всичките, за които беше номиниран

ART DIRECTION
    THE LORD OF THE RINGS: THE RETURN OF THE KING
    Grant Major (Art Direction); Dan Hennah and Alan Lee (Set Decoration)

COSTUME DESIGN
    Ngila Dickson and Richard Taylor

DIRECTING
    Peter Jackson

FILM EDITING
    Jamie Selkirk

MAKEUP
    Richard Taylor
    Peter King

MUSIC (SCORE)
    Howard Shore

MUSIC (SONG)
    "Into the West"
    Music and Lyric by Fran Walsh and Howard Shore and Annie Lennox

BEST PICTURE
    Barrie M. Osborne, Peter Jackson and Fran Walsh

SOUND MIXING
    Christopher Boyes, Michael Semanick, Michael Hedges and Hammond Peek

VISUAL EFFECTS
    Jim Rygiel, Joe Letteri, Randall William Cook and Alex Funke

WRITING (ADAPTED SCREENPLAY)
    Screenplay by Fran Walsh, Philippa Boyens & Peter Jackson

справедливостта възтържествува 8)
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Това си е доста голяма крачка за академията- такова признание за такъв филм меко казано ме изненадва (приятно).
    Друг е въпросът дали ги заслужава наистина, но честно казано сред претендентите лисваха инстински добри имена (изключвам Mystic river и Lost in Transaltion) и на фона на сушата Властелинът направо блести.
    Правилна крачка от страна на Оскаровата институция, предвид меко казано занемарения й авторитет последните години.
    Flocci non faccio

Comment

Да, не е малко. Аз не вярвах, че са способни да наградят наистина хубав филм. Е, изненадаха ни приятно.
      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
      Проект 22.06.1941 г.
      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Бой

Да, това е радостно, но да си призная, най-заслужените награди (от филмите, които съм гледал) са тези на "Реката на тайните". А си мисля, че този филм би си заслужил и награда за режисура и може би за най-добър филм. Лошото е, че и Питър Джаксън заслужава режисьорска награда .

Comment

*кхъм*

Властелина.

8)
          albireo написа
          ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

...на форумите?

Comment

Има ли навити да се... !!!

Mystic River е филм, който ще забравя съвсем скоро. Актьорската игра беше почти отлична, макар че все нещо оставяше привкус на неавтентичност и така и не успя да ме накара да се вживея истински, макар че опитах, обаче въобще не мога да приема какво стана накрая. В никакъв случай не бих му дал оскар, колкото и да не уважавам тая награда.
              albireo написа

Comment

Ок, можем да поспорим . Според мен актоьрската игра беше отлична (най-добър беше Тим Робинс), темата и историята бяха банални до изличаване, но пък разказването и визията на Ийстууд са всичко в този филм, което го превръща в многопластова геометричена фигура, която дълго може да бъде съзерцавана, при това на различна светлина и от различни страни и ъгли. И бих казал, че краят беше напълно реалистичен, ако и да не е предназначен да радва или да внушава някаква морална поука.
                Джаксън пък изхожда от многопластова в структурен смисъл и достатъчно богата на събития, пресонажи и тълкувания, история, която обаче в никакъв случай не е банална. И е успял да я тарнсформира в сходен по качество и дълбочина визуален текст - нещо, което се случва сравнително рядко. За това също заслужава голямо признание.

Бих казал, че Ийстууд както почти винаги в другите си филми успява да избегне повечето клишета, макар и да не създава собствени. Но е напълно възможно Джаксън да си създаде собствено клише .

Comment

Imperial, струва ми се, че ако зависеше от теб, то Властелина би получил Оскар-и дори и в категориите, за които не е номиниран.
                  Dulce et decorum est pro patria mori

ОТТУКА ЗАПОЧВА РОДИНАТА -
                  СЪС ГРОБ НА НЕЗНАЕН ЮНАК,
                  НАД КОЙТО СМЪРТТА Е ПРЕМИНАЛА,
                  СМЪРТТА НЕ И ВРАЖИЯ КРАК.

Comment

Снимаха най – далечното минало на Земята.

"Властелина" е филм, който наистина ще остане в историята на киноизкуството, както и книгата - в историята на литературата. По принцип не обичам да гледам филми, направени по книга,защото се оказва, че героите и ситуациите са доста по-различни, отколкото съм си ги представял, но Lord Of The Rings е едно наистина приятно изключение и нещо, което ще запомня за цял живот. Така че десетте Оскара-а са най-малкото признание за този филм :nworthy: :nworthy: :nworthy: :nworthy:
                    "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

единадесет!!! :twak:
                      albireo написа

Comment

Imperial Friedrich написа
                        *кхъм*

Властелина.

8)
                        присъединявам се към същата кашлица, т.е. болест
                        още не съм изгледал Mystic river, но това едва ли ще промени отношението ми към тазгодишните Оскари. колкото и да бъде оплювана наградата, колкото и да бъде обявявана за нищо-не-означаваща, то Оскарите все пак са признание...но Рамблър е прав, тези 11 награди са най-малкото признание за този филм. ще помня изминалата нощ още доста време. при това с тотално усещане за удовлетвореност.
                        а колкото до Lost in Translation...ако не се лъжа, спечели Оскар за най-оригинален сценарий. е, това е последната награда, която бих дал за този филм. какво именно беше пък тук оригиналното?
                        Ти си това,което е твоето най-голямо желание,
                        каквото е желанието ти,такива са и мислите ти,
                        каквито са мислите ти,такива са делата ти,
                        каквито са делата ти, такава е и съдбата ти.

Comment

Imperial Friedrich написа
                          единадесет!!! :twak:
                          Да, бе, просто ме е мързяло да напиша "едина" пред "десетте". И вчера пак започнах да чета книгата, за n-ти път, съветвам ви и вас да направите същото, след филма усещанията са малко по-различни.
                          "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Сталкер 8) Numero uno Сега остава да направят филм-екранизация на "Пикник край пътя" (разбира се блудкав по "Зеленогорски", а не като този на Тарковски)...
                            ...Взе дузина Оскар-а 'ноо важно. Що чакаха да ги дадат на третия филм?! "Задругата" беше в пъти по-добра от "Двете кули" и "Кралят се завръща"... И съм сигурен, че в такива номинации всичко се решава полувин година предварително...
                            "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
                            нека четат пред вратите
                            нашата памет остъклена
                            с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

А-а, не съм съгласна. Задругата е часта, която най-не-се-придържаше към книгата, а беше и леко скучна. Според мен Двете кули беше най-добрата от трите части.
                              Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш...

Comment

Working...
                              X