Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Стилистично ;) предложение

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Стилистично ;) предложение

Напоследък (но не е ново самото явление), твърде често се сблъсквам с постове, изобилстващи с възклицателни знаци, които се струпват едни върху други в истинско стълпотворение (по три, по четири, че и по пет, понякога). И твърде често с мярка или без, много думи се пишат с главни букви. Явно емоциите от форумното общуване идват в повече на хората, които използват подобни изразителни похвати, та затова имам едно предложение към тях. Надявам се никой да не се обиди, това не е нещо повече от лична естетическа инициатива (т.е., не пиша в качеството си на модератор).
    Изписването на дума с главни букви е равносилно на крясък в ухото на опонента. Има множество далеч по-приемливи, пък и по-издържани, методи да подчертаете значението на отделна дума, израз или поянтие във вашия текст. Например, да използвате удебелен шрифт или италик, да смените цвета ако трябва. Но инак емоционалният градус на дискусията веднага се вдига - защото бързо се получава ескалация докато почти целият текст се вдигне до фонетичната сила на главните букви и само след няколко поста имаме крясъци, а не обсъждане. Ако може, винаги преди да изпишете някоя дума с главни букви си помисляйте за това, че по този начин я изричате, бих казал, иpкрещявате в ухото на опонента си и той веднага ще се почувства затрашен и съответно ще се защити.
    Подобно е положението с прекомерната употреба, а още повече ступване на възклицателни или удивителни знаци. Ако поставянето на един понякога може да подсили акцента или емоционалния заряд на едно изречение, то прекомерната им употреба по-скоро показва известно задръстване на информационните канали на пишещия, ако не и твръде своеобразно емоционално или умствено състояние. Тук би било уместно да цитирам какво пишеше Пратчет по въпроса, но тъй като книгата не ми е под ръка ще го предам със свои думи - когато човек скупчва по няколко възклицателни в края на всяко свое изречение, то най-вероятно се нуждае от тиха бяла стая и риза с особена кройка, за да може да възстанови душевното си равновесие.

Още веднъж подчертавам - това са само предложения, които да подобрят емоционалната атмосфера на дискусиите. Възможное за много от вас нещата да не изглеждат така, както съм ги описал. И никого не искам да обидя.

!!!!!!

СЪГЛАСЕН СЪМ!!!!

albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

не съм съгласен, днес ми е ден за несъгласие
      На нож!

Comment

и аз не съм напълно съгласен, препинателните знаци понякога казват повече от по 100 думи и помагат да не възникват неразбирателства поради несъвършенството на езика (и очарователната неяснота, която носи понякога форумния текст). е, да, добре, понякога именно те могат да станат причина за неразбирателство, но като цяло имам положително отношение към всякакви {:-) и подобни точки запетайки и възклицателни
        Ти си това,което е твоето най-голямо желание,
        каквото е желанието ти,такива са и мислите ти,
        каквито са мислите ти,такива са делата ти,
        каквито са делата ти, такава е и съдбата ти.

Comment

Аз нямам нищо против употребата им по принцип, но призовавам към известна мярка. Там където слагаш три удивителни го правиш защото много често си прекалявал с една (например, след всяко изречение) и вече ти се вижда неизразително. А така се получава своеоразна езикова инфлация .

Comment

имаш право, разбира се. самоцелната употреба на препинателни знаци "замърсява" изказа, но ако не е самоцелна, а е просто израз на емоционалност, тогава защо не?

Comment

Ок, макар че аз споменах нещо за източника на подобна емоционалност .
              А какво ще кажеш за главните букви. Обикновено ги използват хора, които не използват по-меките методи (удебеляване, курсив), за да изкрещят значението на думата в текста им. Но като се замисля, винаги е по-добре да съставиш текста си така, че акцентите да са смислови, а не механични.

Comment

специално за главните букви мисля, че причината е много по-простичка и не се корени в умствен или емоционален статус - просто е много лесно да натиснеш CAPS LOCKS и да акцентираш върху основната си теза. иначе трябва да higlight-vash, да подчертаваш...да натискаш едни бутони...
                все пак по начина, по който всеки пост-ва може да се направи направо един психологически портрет. ако всички пишат по еднакъв начин (стилистично) ще се загуби част от индивидуалността на всеки.
                аз например имам едно паразитно "..."-чие :-o

Comment

Хъм. Е, личният стил си е личен стил, но струва ми се, не в това се крие. Да не забравяме, че най-много изразяваш с това, какво точно пишеш .
                  А специално в новия форум не е много по-трудно - натискаш копчето за удебеляване, пишеш си думата и натискаш enter - не е по-различно то ползването на caps lock (нито по-трудоемко).

Comment

Хммм, малко ми намирисва на прескриптивизъм, Голъм, не мислиш ли, че по този начин само, за да не изневерят на бунтовните си души много от хората ще започнат да пишат само с главни букви? Пък и не забравяй, че понякога формата е жизнено, повтарям ЖИЗНЕНО важна?
                    "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Е, АКО ЗАПОЧНАТ ДА ПИШАТ САМО С ГЛАВНИ БУКВИ ТО ТОВА ЩЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ СЪМ ПОСТИГНАЛ ЦЕЛТА СИ, НЕ МИСЛИШ ЛИ? А ЗА ФОРМАТА, СЪДЪРЖАНИЕТО И ВСИЧКО МЕЖДУ ТЯХ МОЖЕМ ДЪЛГО ДА СПОРИМ .

Comment

Ход 3

Действително това е "сериозен" проблем :lol: Аз лично като се ядосам не ползвам CAPS LOCK а държа Shift през цялото време докато пиша като почти се изправам от стола :grrr:
                        Това е наистина да си разгневен ! :mhehe:
                        Ruhm und Ehre der Waffen SS

Comment

Аз пък почти винаги съм несигурен в мненията си и използвам множество многоточия (недоизречени мисли) и слагам думите в кавички (метафора, двуяко значение, много рядко с цел обратен смисъл).
                          "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
                          нека четат пред вратите
                          нашата памет остъклена
                          с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

Working...
                          X