Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво съм аз за държавата и какво е държавата за мен?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Какво съм аз за държавата и какво е държавата за мен?

Преди малко си говорихме с Императора за това. Какво е вашето мнение?

Целта е не толкова да спорим за правотата на един или друг, колкото всеки да изрази мнението си.

Благодаря!
    Dulce et decorum est pro patria mori

ОТТУКА ЗАПОЧВА РОДИНАТА -
    СЪС ГРОБ НА НЕЗНАЕН ЮНАК,
    НАД КОЙТО СМЪРТТА Е ПРЕМИНАЛА,
    СМЪРТТА НЕ И ВРАЖИЯ КРАК.

Ако ще обсъждаме държавата, в която всеки живее, моят отговор е следният:

АЗ за държавата съм човек без значение, защото държавата, в която живея не се интесеува по никакъв начин от населяващите я граждани, способностите или възможностите им. Нито се опитва да ги организира по някакъв начин. Така че аз за държавата съм безгласна едница, която е желателно да заплаща всичките си задължения към държавата и е хубаво да бъде принудена да го стори, ако се бави по някаква причина.

ДЪРЖАВАТА за мен е предопределена от написаното в горния абзац. Тъй като тя по никакъв начин не се стреми да води смислен диалог с мен или пък да разчитаме на някаква форма на обществен договор във взаимоотношенията си, то аз я възприемам като враждебна, но неизбежна част от средата която обитавам. Гледам колкото се може да сведа отношенията и контактите си с нея до минимум.

Ако обаче ще водим принципна дискусия за мястото на индивида в държавата и взаимоотношенията личност/група/социум/държава, то отговорите биха били малко по-различни (защото няма да се базират върху конкретните обстоятелства).

Comment

gollum каза:
      [B]Ако ще обсъждаме държавата, в която всеки живее ...
      Правилно си разбрал идеята ми и ти благодаря за отговора.
      Dulce et decorum est pro patria mori

ОТТУКА ЗАПОЧВА РОДИНАТА -
      СЪС ГРОБ НА НЕЗНАЕН ЮНАК,
      НАД КОЙТО СМЪРТТА Е ПРЕМИНАЛА,
      СМЪРТТА НЕ И ВРАЖИЯ КРАК.

Comment

Ами, честно казано, малко неща съм мразил и мразя повече, отколкото тази наша така наречена държава. Причините са ясни и Голъм съвсем изчерпателно ги е изредил по-горе, така че няма да се повтарям. Що се отнася до социума - не смятам, че държавата е социум сама по себе си, тя е по-скоро сбор от социуми, или по-точно, начин на организиране на съжителството на различни социуми на една територия.
        "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Голъм е човека :tup: , а на Империал това му е любима тема - обесни ли ти колко велика държава е България и колко добре се живее в нея? :nworthy:
          Аз на този въпрос винаги гледам сравнително - Все пак в Сомалия са малко по зле... не, че нещо ни грее това.
          Ruhm und Ehre der Waffen SS

Comment

Държава това е според Монтескьо и Русо:
            население, територия и държавна власт;
            Кое имаме и кое ни липсва, преценете Вие?
            П.В.

Comment

Shtom na nas ne ni puka i mrazim dyrjavata si, zashto tq trqbva da ni obi4a i da i puka za nas?!

Comment

Michael Wittmann каза:
                [B]Голъм е човека :tup: , а на Империал това му е любима тема - обесни ли ти колко велика държава е България и колко добре се живее в нея? :nworthy:
                Аз на този въпрос винаги гледам сравнително - Все пак в Сомалия са малко по зле... не, че нещо ни грее това.
                е не е коректно да изопачаваш думите ми в такава гротескна степен
                albireo написа
                ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Ех ти пък..не искам нищо да изопачавам просто съм останал с впечатлението, че мнението ти по темата е много радикално над границите на оптимизма. Каквото и да кажем против България ще изкараш доводи, че не е така За това се пошегувах

discoverer има родина и държава - двете имат малко общо... Държавата ни е такава, че ИВАН КОСТОВ щял да прави импиичмънт на Първанов защото бил получавал пари от Садам. Просто наглост, безочливост на н-та степен навсякъде.
                  Ruhm und Ehre der Waffen SS

Comment

ама моля ти се, далеч по-големи интриги и лъжи се въртят в политическия живот и на Германия, Великобритания, Франция, САЩ, а ти ми сочиш Иван Костов и викаш, ето държавата ни е толкова по-калпава от ония великите там на запад
                    albireo написа
                    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Защо ли ми се струва, че тази тема не е политическа, недейте я превръща в такава, защото ще изгуби всякаква смисленост. И при това авторът на темата изрично спомена, че нетърси спорове и дискусии, а излагане на мнения - кажете си какво ви е мнението ако искате и толкоз. Никой никого няма да напада, така че и от преднамерена защита няма нужда.

Comment

както показа един явно доста точен тест за политическите убеждения, аз съм авторитарен социалист (с доста десни идеи, длъжен съм да поясня).

Точно за това държавата в която живея и държавата, която тя явно ще стане вбъдеще и дори държавата, която политиците ни казват, че ще стане доста се разминава с моя идеал.

Лично аз смятам, че хората, масите, трябва да имат малко участие в управлението на глобално ниво и да се задоволяват с такова на местно (общинско) ниво. Гражданинът, като част от масата е доста некомпетентен относно методите на управление и за това е необходимо да бъде държан далече от инструментите за него. Тази тактика разбира се действа само, ако управляващите са достатъчно компетентни, но не съм казал, че системата ми е съвършена във всички измерения.

Гражданинът трябва да бъде обгрижван от държавата, за което първо, той си плаща с данъците и което, второ намалява необходимостта от лична инициатива, поощряваща кариризма в бизнес сферата (казах ли, че предприятията от обществено значение, като битови и комунални услуги, важни експортни стоки и т.н. са държавни?).

Частната инициатива в бизнеса е поограничена, като се дават големи преференции на малките и средни предприятия, за сметка на големите. Селското стопанство е субсидирано чрез фиксирани цени и ограничен внос.

Данъците и осигуровките са много високи, но напълно адекватни на качеството на услугите, които предоставят (това не е социалистическа измислица - в скандинавските страни общия сбор на удръжките достига 60% от възнаграждението)

Планов метод на развитие се прилага не спрямо икономиката (това, съгласете се днес звучи малко смешно), а спрямо науката иобразованието.

И най-важното: държавното финансиране НЕ Е изцяло на проектна основа, както е навсякъде по света и както се стремят да направят и у нас, а е планово (и на глава) за институциите, чието функциониране е от обществено значение (училища, болници), като проекти също се финансират, разбира се, но програните, по които те се обявяват са за ДОПЪЛНИТЕЛНО развитие, а не за базово. Това, в случай че някой не е разбрл, осигурява едно оптимално финансово състояние на цялостната система, като факторът "инициатива" също не е изключен.

има още много, но ще го напиша ко стане интересна дискусия (да, знам, че голум ще се включи, а къде са останалите?).

Comment

Двустранна комисия по научен обмен

Аз никога няма да бъда за държавата това, което тя би искала от мен и обратно - държавата никога няма да бъде за мен това, което аз желая...
                          За какво да говорим тогава??? :lol:

П.П. Ха здравейте на всички отново!!!
                          Нека Всевишний укрепи десницата на народа и войската, за да запази честта, правата и славата на Отечеството и на избраний от народа монарх. Да живее България!!!

Comment

И сега идва вече основният въпрос, след като е очевидно, че не само ние, ами и повечето българи не харесваме държавата си и нейното устройство, трябва ли да се опитаме да я променим по някакъв начин, да я изчакаме да се развие във времето, да си потърсим държава, която отговаря що-годе на нашата представа или просто да живеем както досега, като само псуваме наляво и надясно. Аз, да си призная, съм доста инертен, затова се придържам към последното.
                            "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Макар да не съм Кралят-Слънце: "Държавата това съм аз..."
                              "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
                              нека четат пред вратите
                              нашата памет остъклена
                              с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

Working...
                              X