защо БМП-3 точно?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
С какво бихте превъоръжили...
Collapse
X
-
като за начало БА се нуждае да се " въоръжи " с повечко пари8-)
второ с Влиятелни хора на нужните места - все пак някой трябва да потготви почвата за войни
за пехота 100 000 000 зомбирани китаици ще стигнат
:nut: :
Подготвени офицери- професионалисти
Модерна комуникационна система(индивидуална,спътникова)
Танкове - Т-90, Leopard 2A6
Гаубици - 2S19 Msta-S 152-mm
Залпови - Smerch 9K58 Multiple Launch Rocket System, Russia
Uragan 9K57 Multiple Launch Rocket System, Russia
МотоПехота - БМП-23 , БТР-90 ,
Хеликоптери - Ka-50 Black Shark Attack Helicopter, Russia
Mi-28A/N Havoc Attack Helicopter, Russia
Mi-26 Helicopter, Russia
Няколко Сикорски
Самолети - СУ-37 , F-35(JSF X-35) , СУ-25
ИЛ-76, АН-125 , АН-250(ли беше МРИЯ-"МЕЧТА")
Дирижабли-КаргоЛифтер
Ракети - Топола-М Мобилна
боен Флот може и без него
:lol: :lol: :lol:
Comment
-
Похапване
Bsb, общо взето съм съгласен само бих добавил (да върна учтиво внимателното заяждане), че армия по принцип също няма смисъл да се създава, защото подобна структура ще се окаже неадекватна на каквито и да е обстоятелства. По-добре да се създаде нещо с оглед на текущите перспективи - да не забравяме, че с промяна в обстановката винаги може структурата да се измени и допълни.
Що се отнася до "желязото" - напълно съм съгласен с изброените от теб машини. Аз имах предвид, че не ни трябват тежки и мощни машини, защото в повечето случаи те са създадени за да отговарят на изискванията и условията на "Големите сили", при които обсегът на потенциално действие е в пъти по-голям от това, което ни трябва на нас. За "Грипен" съм съгласен, поне каквото съм чувал за него. За танковете също, макар че и батальон от ония шведски танкове с 105 мм оръдие също би ни свършил работа.
Що се отнася до машините за пехотата - не съм убеден че БМП-3 са много подходящи. Каквото съм чел за тях не са много хубави работи - твърде претрупани като въоръжение, недостатъчен контрол и надеждност и съвършено недостатъчна защита за условията, в които ще се използват най-вероятно. Не съм много запознат с другите алтернативи, но бих нахвърлил две-три неща за потенциално идеалната машина:
* да има достатъчна защита, която да и осигури сравнителна неуязвимост от пехотни противотанкови средства (най-вече от гранатомети) и приемливо ниво на издръжливост. Абсолютна защита от тежко и леко стрелково оръжие. Защита от кинетични бронебойни боеприпаси не е необходима.
Идеята е да има приемлив шанс да оцелее в контактен бой в град или в силно пресечена местност.
* да има достатъчно въоръжение - най-добре 30+мм автоматично оръдие, което да може да води огън до 80 град. по вертикал; 100+мм безоткатно оръдие и тежка картечница (да речем - 12.7 мм); към това е желателно да има по няколко специализирани машини на рота - с огнемет с достатъчен обсег и с противотанкови/ПВО ракетни установки. Към това е желателно да има сравнително леки самоходни установки за залпов огън или тежки миномети (многоцевни).
* приемливо съотношение проходимост/оперативен обсег (като оперативния обсег може и да се намали за сметка на останалите неща - все пак ще се използва предимно в отбранителни операции).
* да може да носи десант от 6-7 души с ъс съответното им снаряжение и екипировка.
Предполагам, че от този тип идеални машини ще са необходими за оборудването на 4 батальона пехота плюс резерв (т.е., около 400 машини).
Comment
-
пълно съгласие
Аз настоявам за тежката техника не толкова, че има кой знае каква нужда от нея, ами заради приемствеността, запазване на традициите и обучението. 150-200 тежки (т.е. основни бойни) танка съвсем не са толкоз много. Освен това тия машини са страшни за мироопазващи цели (това е мнението на професионалисти) - просто с присъствието си всяват респект. Имайте предвид психологическия ефект Примерно англичаните мъкнат новите си гаубици AS90 в Косово не толкова, щото тежки самоходни гаубици въобще вършат някаква работа при мироопазване, ами защото изглеждат наистина страшно. Ако не ви впечатлява толкова психологическия ефект, ами основните бойни танкове от споменатия клас са най-издържливото наземно бойно средство спрямо всякакви типично партизански заплахи - мини и РПГ-та. Дори машината да излезе от строя (в почти всички случаи - възвратимо) - екипажът остава невредим. Говоря разбира се за западните машини, руските изостават по тези показатели...albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
RAMMSTEIN каза:
[B]
Mi-26 Helicopter, Russia
Няколко Сикорски
Дирижабли-КаргоЛифтер
ти виждал ли си Ан225 на живо? това чудовище е произведено само в един брой за сега и наистина е огромно. В момента само летище Бургас може да го приема.
на нас тежки самолети не ни трябват.
Аз съм почитател на леките многоцелеви изтребители от типа ГрипенТо исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Недостатъци и плюсове на класа "Шарнохорст"
Ботари също е маняк на Грипен, даже има сайт на темата. а за Мрията сега май правят още един. По отношение на защитата на БМП-3 - западните не са по-защитени, а новата модификация с динамична защита е още по-добра. Като гледам май ви се иска новата руска измишльотина - бойна машина за бодръжка на танкове. Аз гредах репортажа от миналогодишната изложба в Нижни Тагил там беше предствена, или БТР на базата на т-55? в Милитъри парейд имаше проект доста сносно изглеждаше, сапо по подвижност не ми се вързва. За сртилерия смятам че най-подходящи биха били самоходни минохвъргачки, 120мм
Comment
-
RAMMSTEIN каза:
[B]като за начало БА се нуждае да се " въоръжи " с повечко пари8-)
второ с Влиятелни хора на нужните места - все пак някой трябва да потготви почвата за войни
за пехота 100 000 000 зомбирани китаици ще стигнат
:nut: :
Подготвени офицери- професионалисти
Модерна комуникационна система(индивидуална,спътникова)
Танкове - Т-90, Leopard 2A6
Гаубици - 2S19 Msta-S 152-mm
Залпови - Smerch 9K58 Multiple Launch Rocket System, Russia
Uragan 9K57 Multiple Launch Rocket System, Russia
МотоПехота - БМП-23 , БТР-90 ,
Mi-26 Helicopter, Russia
Няколко Сикорски
Дирижабли-КаргоЛифтер
:lol: :lol: :lol:
А тези ракети Топола М ме изумяват направо. За какво са ни Междуконтинентални балистични ракети с 24 000 км обсег и с 16 бойни касетъчни Ядрени глави???
А и кой ще ни ги продаде? :pop:
Comment
-
Ако цапа гащи...
Е, Империал, не мога да си представя, че това е била причината англичаните да си транспортират гаубиците в Косово - че то идеята на гаубиците е врагът (потенциален или реален) въобще да не ги вижда/достига до тях. Щото тогаз живота на въпросните гаубици е доста краткотраен. А що се отнася до ОБТ в контактен бой - не стават за това, дори съвременните западни образци. Дори и защитата им да е достатъчна (което все още не е проверено на практика) въоръжението им въобще не е за тази работа - това са машини, чиято ефективност се проявява там, където могат да разчитат на предимството си в мощността и обсега на въоръжението. И ако първото наистина има огромно значение и в контактен бой, то второто въобще няма. Да не говорим, че балистиката на танковите оръдия не става за ефективно подавяне на портивник в град (особено в полуразрушен), а мощността е недостатъчна. А още по-недостатъчен е боекомплекта - именно с попълването му ще срещнат най-много проблеми танковите части в градска обстановка - дори и самите те да останат невредими много бързо ще загубят оперативността си.
А иначе, че е хубаво да имаме някакви тежки танкови сили съм съгласен, но те би трябвало да са елитни и доста ограничени като численост - да речем, не повече от три-четири батальона със съответният технически резерв.
А инак, може би наистина за у нас би свършила работа някаква преработка на налична бойна техника - например танкове Т-72. Наистина, пиша по принцип, защото не разбирам достатъчно, но може би може тези машини да се преработят така че да се превърнат в тежки БМП-та. Да не говорим, че защитата от кумулативни боеприпаси (която ще е важната в случая) е по-лека и евтина. Но не знам дали динамична или активна защита би свършила работа - все пак се предполага, че мотопехотата ще действа и в пеши строй заедно с тези машини.
За артилерията - мисля си за едни руски машини - своеобразно 120 мм гаубица-миномет, качена на БТР - мисля че е доста подходящо. Или пък една друга, пак руска машинка (мисля че се казваше ТОС-1 или нещо от сорта) - установка за залпов огън на сравнително малки дистанции, която има и мощни запалителни боеприпаси.
Разбира се, ще трябват и няколко дивизиона далекобойна съвременна артилерия - може би най-добре самоходна. Тук предполагам, че и "Гвоздиките" ще свършат работа след модернизация.
Може би, няма да е зле да се използва и някакъв тип самоходна щурмова артилерия на базата на БМП или пък танк.
За въздушните сили си мисля че ще трябва лек фронтови изтребител, както вече беше споменато, някакъв лек ударен/щурмови самолет (може и по-стар) и акцент върху вертолетните подразделения - транспортни, щурмови и т.н. При това, от съображения цена/ефективност, може би ще е подходящо основната маса да са леки машини с модулно въоръжение.
Comment
-
Има един голям проблем. Защитата срещу кумулаивни боеприпаси е лесна с динамична защита, обаче ако се действа в един строи със спешена пехота това ще е опасно за кашоните, просто от осколките от динамичната защита те ще имат по-големи загуби отколкото от вражески огън, Иначе и в Израел има разработена подобна машина на базата на Центурион, даже мисля че те всичките са ги направили на БТР-и, според мен таклова нещо трябва да е въоръжено с 40м гранатомет и ротационна картечница 12,7мм в купола и допълнително още 2 7,62 в бордови амбразури, с голям ъгъл на възвишение, идеално за градски боеве, евентуално чат от машините може да са с огнемети, а може да се мине и без десант в самата машина, десантът да се доставя в други машини с по-голям обем на вътрешното пространство но с по-слабо въоръбжение, само картечницата.
Comment
-
Е, идеалното положение няма смисъл.
Има смисъл да разглеждаме въоръженията според това какво ще ни трябва.
Gaden Gogi, аз затова споменах, че ще трябва някакъв друг тип защита (не динамична или активна) - може би със комбинация от защитни екрани и различни "пълнежи" поглъщащи кумулативната струя, между тях. А за въоръжението - все пак 30+мм автоматично оръдие ми се вижда малко по-ефективно. Огнеметът е задължителен, също бих настоял на безоткатното оръдие 100+мм - то е изключително леко, ефективният му обсег е точно колкото е необходим, а може да изстрелва достатъчно мощни фугасни и осколъчни боеприпаси за общите типове цели. Плюс това, може да служи и за изстрелване на ПВО или ПТ ракети (добре е в боекомплекта на всяко да има малък процент подобни боеприпаси), които ще са достатъчно ефективни срещу леки вертолети или средна бронирана техника. Това, разбира се, ако просто не се специализират по няколко машини на рота като ПВО/ПТ установки. Гранатомета е добра идея, като може да е преносим.
Струва ми се, че проблеми с поместването на десант не би трябвало да има - хубаво е всяка машина да има пехота към нея - това ще повиши издръжливостта й в контактен бой. Допълнително, трябва да се измисли някакъв начин пехотата да може при нужда да води огън и ефективно наблюдение директно от машината.
И накрая - за да може бойните действия в град да са достатъчно ефективни е желателно да има няколко (да речем - по една-две на рота или батальон) свърхетежко въръжени машини - например с 300+ мм безоткатно оръдие (или реактивен миномет) - за унищожение на защитени огневи точки, разчистване на руини и мазета, и т.н.
Comment
-
Ne znam ama si mislia che neshto ne mojete da se razberete zatowa
BMP-3
Ekipaj - 3 dushi
Desant - 7 dushi (+ oshte 2 na dopylnitelni sedalki)
Dwigatel - 368 k.s.
Skorost - 70 km/h na shose; 52 po grunt; 10 km/h na woda
Probeg - 600 km
Waorajenie:
100 mm narezno - 44 snariada (~4000m pricelen ogyn)
30 mm awtomatichno - 500 snariada (~4000m pricelen ogyn)
7.62 PKT
(30mm + 7.62mm - towa dali ne obezmislia granatometa)
ygyl na wyzwishenie -6 - 60 gradusa
(60 e dostatychno spored men ... niama da streliash izzad erkera na bloka)
Otnosno +300 mm bezotkatno orydie ... niama da komentiram
Za dobre zashtiteni obekti w gradski uslovia ... mi s kef bih izpolzwal RPO-A "Shmely" ... horata koito sa go izpolzwali twyrdiat che porajeniata koito nanasia sa kato ot priako popadenie na 152mm!!! snariad (uh che kef :nut: ) 600m pricelen ogyn (dostatychno za w gradski uslovia si mislia)
Comment
Comment